Начало Здравни проблеми Диабет Какви типове диабет има?
Диабет

2. Какви типове диабет има?

Какви типове диабет има?

Диабетът не е едно заболяване. Има няколко форми, които се различават в зависимост от основното нарушение, довело до повишаване на кръвната захар.

 Тип 1
Тип 2
Тялото не произвежда инсулин Нарушено е действието на инсулина
При деца и млади хора Всички възрасти, по-често след 40 год.
Автоимунно заболяване Свързан със затлъстяване и обездвижване
Бързо разгръщане на клиничната картина Бавно и постепенно

2.1. Захарен диабет тип 1

Захарен диабет тип 1

При захарен диабет тип 1 клетките, продуциращи инсулин в панкреаса, са разрушени. По тази причина задстомашната жлеза продуцира малко количество или изобщо не произвежда инсулин. За да се компенсира тази липса, още от самото начало лечението на това заболяване трябва да започне с инсулин. По-малко от 10 % от диабетиците са с тип 1.

Захарният диабет тип 1 се развива при генетично предразположени лица под влияние на външни фактори - стрес, инфекции, хранителни фактори. Изявява се в млада възраст - при деца и млади хора под 35-40 години.

Подробна информация за диабет тип 1 може да прочетете тук:

2.2. Захарен диабет тип 2

Захарен диабет тип 2

При захарен диабет тип 2 е нарушено действието на инсулина (инсулинова резистентност). Количеството инсулин, произведено от панкреаса, може да е по-голямо от нормалното, но поради нарушението в действието му преминаването на глюкозата в клетката е затруднено и тя остава в кръвта. След време и при този тип се стига до намаляване на количеството на произведения инсулин.

Захарен диабет тип 2 се среща най-често при хора над 40-годишна възраст, но в последните години се наблюдава все по-често и при по-млади хора и деца. Затлъстяването е основен рисков фактор за развитието на това заболяване. Генетичната предразположеност (наследствени фактори) също е от голямо значение. Това е най-често срещания тип диабет.

Подробна информация за диабет тип 2 може да прочетете тук:

2.3. Гестационен диабет

Гестационен диабет

Гестационният диабет е особена форма на захарния диабет, която възниква по време на бременност. При голяма част от болните след раждането кръвната захар се нормализира.

Подробна информация за гестационен диабет може да прочетете тук:

2.4. Други специфични форми на захарен диабет

Други специфични форми на захарен диабет

Някои заболявания и приложението на определени лекарства могат да предизвикат появата на други специфични форми на захарен диабет.

Подробна информация за други видове диабет може да прочетете тук:

Следва: Диабет тип 1

4.2, 64 гласа

КОМЕНТАРИ КЪМ Диабет