Начало Здравни проблеми Диабет Контрол при захарен диабет
Диабет

15. Контрол при захарен диабет

Контрол при захарен диабет

За проследяване на състоянието на болните с диабет, за прецизиране на лечението, за предотвратяване на сериозни усложнения и да се чувстват по-добре, е необходимо редовен контрол на захарния диабет.

Контролът на захарния диабет включва следните параметри:

15.1. Кръвна захар

Кръвна захар

Глюкозата в кръвта - кръвната захар, е основен маркер за контрола на диабета. Поддържането на нейното ниво в прицелните граници е главна цел в лечението на пациентите. Редовното проследяване на стойностите на кръвната захар носи предимства за всеки пациент. В проучвания е доказано, че диабетици, изследващи редовно кръвната си захар, контролират нивата й по-добре.

Препоръчително е воденето на дневник с резултати от тези измервания и представянето му на лекуващия лекар, за да се прецени как действа лечението.

Кой трябва да проверява кръвната си захар?

Всеки диабетик трябва периодично да проверява нивата на кръвната си захар. Честотата на измерванията зависи от вида на прилаганото лечение, съпътстващите заболявания и др. Когато прилагате инсулин или хапчета за диабета, съгласувайте честотата на измерванията на кръвната захар с Вашия лекар.

По-чест контрол на нивата кръвната захар се налагат при:

 • интензифицирано инсулинолечение (поставяне на инсулин 4 или повече пъти за денонощие)

 • бременни

 • болни с трудно контролиране на нивата на кръвната захар

 • пациенти с ниски нива на кръвната захар (хипогликемии) или кетони в урината вследствие от високи нива на кръвната захар

 • болни с хипогликемии (ниски нива на кръвната захар) без обичайните предупредителни знаци при остри заболявания

Освен в лаборатория, нивата на кръвната захар могат да се измерят и с помощта на глюкомер. Глюкомерите са удобни за извършване на измерването в домашни условия и могат да дадат сравнително точна информация за нивото на глюкозата в кръвта във всеки един момент. На пазара се предлагат различни марки и модели. За измерването на нивото на кръвната захар е достатъчно една капка кръв. Благодарение на убождащите устройства към глюкомерите се преодолява страхът от убождането. Най-често пробата за кръв се взема от върха на пръста. Към някои глюкомери има убождащи устройства и за предмишницата, бедрото или месестата част на ръката.

Целеви стойности на кръвната захар

Нивата на кръвната захар са индивидуализирани, въз основа на:

 • продължителност на диабет
 • възраст / очаквана продължителност на живота
 • съпътстващи заболявания
 • известна исхемична болест на сърцето или напреднали микросъдови усложнения на диабета
 • нечувствителност / намалена чувствителност към хипогликемия

Целеви стойности на кръвната захар според ADA/EASD:

Препрандиална кръвна захар (преди хранене) - 3.9-7.2 ммол/л

Кръвна захар след хранене - < 10,0 ммол/л

15.2. Гликиран хемоглобин (HbA1c)

Гликиран хемоглобин (HbA1c)

Гликираният хемоглобин е параметър, който дава информация за контрол на кръвната глюкоза за последните 2-3 месеца. Така може да се получи информация не само за нивото на кръвната захар в определен ден, но и да се получи представа за контрола й за предхождащите 2-3 месеца. Хемоглобинът е протеин, който се намира в червените кръвни клетки. Неговата роля е да пренася кислород от белия дроб до всички клетки на тялото.

При недобре контролиран диабет се повишава нивото на глюкоза в кръвта. Тази излишна глюкоза влиза в червените кръвни клетки и се свързва с молекулите на хемоглобина. Колкото е по-висока кръвната захар, толкова повече гликиран хемоглобин се образува. Ако кръвната захар е била висока миналата седмица, повече глюкоза се е „закачила” за хемоглобина. Червените кръвни клетки живеят 120 дни и „носят” информация за нивото на кръвната захар не само за миналата седмица, но и от началото на живота си до момента. Чрез измерване на процента на HbA1c в кръвта (по-рядко лабораториите в България представят резултата в друга мерна единица) се получава информация за контрола на кръвната захар за последните няколко месеца. При здрави лица също част от хемоглобина се гликира, но процентът е около 5 (3.5-6.1).

Изследването на HbA1c не замества ежедневното измерване на кръвната захар.

HbA1c е необходимо да се измерва 2 пъти годишно. В определени случаи може да се наложи и по-честото му проследяване – на 2-3 месеца.

Препоръчителните стойности на гликирания хемоглобин са < 7 %. Както и препоръчителните стойности на кръвната захар, така и нивото на HbA1c трябва да се индивидуализират в зависимост от възрастта, съпътстващите заболявания и т.н.

15.3. Кетони в урина

Кетони в урина

Появата на кетони в урината показва, че организма използва мазнините вместо глюкоза, за да си достави енергия. Причина за това е, че няма достатъчно инсулин. Поява на кетони в урината е по-често при диабет тип 1.

Препоръчва се изследване за кетони при следните условия:

 • Кръвната захар е повече от 16,6 ммол/л
 • Имате гадене, повръщане или болки в корема
 • Вие сте болни (например с настинка или грип)
 • Вие се чувствате уморени през цялото време
 • Вие сте жадни или имате сухота в устата
 • Кожата ви е зачервена
 • Имате трудно дишане, дъхът Ви мирише "плодово"
 • Можете да се чувствата объркани или "в мъгла"

Тези симптоми могат да бъдат признаци на високи нива на кетони, които налагат помощта на Вашия лекар.

Как се извършва изследването:

Изследването на урината за кетони с тест ленти е лесно.

Уверете се, че лентите са в срок на годност. Трябва да следвате внимателно инструкциите на кутията / листовката на тест ленти.

Повечето тестове за урината се използват по следния начин:

 • Съберете пробата от урината си в чист съд
 • Потопете лентата в пробата (можете също да поставите лента през уринния поток)
 • Изчакайте нужното време ивицата да променят цвета си (в упътването е записано колко дълго да чакате)
 • Сравнете ивицата с цветната табличка на кутийката. Цветната скала помага да се получи ориентировъчна представа за количеството кетони в урината
 • Запишете резултатите си

Какво означават резултатите?

Леко положителни или следи от кетони може да означава, че натрупване на кетони започва. Трябва да се тества отново след няколко часа.

Умерени или големи количества са знак за опасност. Обърнете се към Вашия лекар веднага, ако резултатите от урината показват умерени или големи количества на кетони. Никога не извършвайте физическа активност, когато урината при проверките е показала наличие на умерени или големи количества на кетони и кръвната Ви захар е висока. Това са признаци, че Вашия диабет е извън контрол.

15.4. Други важни показатели

Други важни показатели

Телесно тегло

Контролът на телесното тегло е много важен при пациентите със захарен диабет. Затлъстяването, особено това с натрупване на мазнини в областта на корема, е свързано с намалена чувствителност към инсулина, високи липиди в кръвта, риск от сърдечно-съдови заболявания. При хората с наднормено тегло и затлъстяване е необходимо намаляване на теглото. Препоръчва се намаляването на теглото да става бавно и постепенно – 2-4 кг на месец. Всяка редукция на теглото е от полза.

Кръвно налягане

Кръвното налягане е рисков фактор за развитие и напредване на усложненията при диабет. Поддържането му в прицелни стойности е цел на лечението при всеки диабетик.

Прицелни стойности на кръвното налягане при диабет са < 130/80 mmHg.

При налични бъбречни усложнения от диабета прицелните стойности са < 125/75 mmHg.

Липиди в кръвта

При диабетици много често се срещат високи липиди в кръвта (холестерол и триглицериди). Повишените липидите са рисков фактор за поява и напредване на усложненията на диабета. Затова е необходимо лечение на високите липиди.

Прицелните стойности на липиди при диабетици:

 • Триглицериди - < 1,7 ммол/л (< 2,3 ммол/л);
 • LDL-Холестерол (известен като „лош холестерол”) - < 2,6 ммол/л;
 • HDL-Холестерол (известен като „добър холестерол”) - > 1,1 ммол/л (при жени > 1,3 ммол/л; при мъже > 1,03 ммол/л).

Следва: Новини за диабет

4.2, 63 гласа

КОМЕНТАРИ КЪМ Диабет