- Какво представлява анемията?
- Каква е честотата на анемията?
- Какви могат да бъдат причините за възникване на анемия?
- Класификация на анемиите
- Кои са признаците и симптомите при анемия?
- Какви са медицинските изследвания при анемия?
- Следкръвоизливна анемия
- Анемии при порфирии
- Вродена хемолитична (микросферотична) анемия на Минковски-Chauffard
- Апластична анемия
- Мегалобластна анемия
- Хемолитични анемии, предизвикани от извънеритроцитни фактори
- Глюкозо-6-фосфат дехидрогеназна еритроцитна недостатъчност
- Желязодефицитна анемия
- Кръвопреливане
- Домашни средства при желязодефицитна анемия
16. Домашни средства при желязодефицитна анемия
Някои домашни средства могат да бъдат полезни при лечение на желязодефицитна анемия. Те спомагат за възстановяване на здравословния брой на червените кръвни клетки при хора, които имат анемия, както и повишават нивото на желязо в кръвта.
Домашни средства при желязодефицитна анемия включват:
16.1. Цвекло
Цвеклото е от голяма полза за тези, които страдат от анемия поради недостиг на желязо, която е най-честата от всички видове анемия. То има високо съдържание на желязо, заедно с фибри, калций, калий, сяра и витамини.
В допълнение към предоставянето на хранителни вещества, цвеклото прочиства организма и доставя повече кислород в тялото. Това от своя страна спомага за повишаване на броя на червените кръвни клетки на организма.
Може да консумирате цвекло като сок, в салата или варен зеленчук.
16.2. Меласа
Меласата се счита за ефективно домашно средство за анемични хора. Продуктът е добър източник на желязо, витамини от група В и други важни минерали, които помагат за увеличаване на формирането на еритроцити. Една супена лъжица меласа доставя почти 15 % от дневните нужди от желязо.
Добавете една супена лъжица меласа в чаша топла вода или мляко. Приемайте веднъж или два пъти дневно. Тази напитка е много полезна за бременни жени.
16.3. Спанак
Хранителен режим, богат на зелени листни зеленчуци, като спанак, е едно от най-добрите домашни средства за лечение на анемия.
Спанакът е с богато съдържание на желязо, както и витамин В12 и фолиева киселина, повишаващи енергията хранителни вещества, от които тялото има нужда, за да се възстанови от анемия. Половин чаша спанак осигурява почти 35 % от дневните нужди от желязо и 33 % от дневните нужди от фолиева киселина.
Консумирайте супа от спанак два пъти дневно.
Прибавете две супени лъжици мед в чаша пресен сок от спанак. Сместа приемайте веднъж дневно. Консумирайте един от двата варианта най-малко един месец.
16.4. Нар
Нарът е добро домашно средство в помощ на лечението на анемия поради високо съдържание на желязо и други минерали, като калций и магнезий. Той съдържа и витамин С, който спомага за абсорбцията на желязо в организма. Това води до повече червени кръвни клетки и повишаване на нивото на хемоглобина.
Прибавете към една чаша сок от нар две супени лъжици мед и една четвърт чаена лъжичка канела на прах. Пийте всеки ден.
Алтернативно, добавете две супени лъжици изсушени семена от нар на прах към чаша топло мляко и приемайте един или два пъти дневно.
Също така можете да консумирате един нар всяка сутрин на празен стомах.
16.5. Сусам
Семената от сусам също са чудесни за лечение на анемия поради високото съдържание на желязо. Една четвърт часа сусам осигурява почти 30 % от изискването на ежедневно количество желязо.
Накиснете две супени лъжици черен сусам във вода в продължение на 2-3 часа. Прецедете и направете паста от накиснатите семена. Добавя се една супена лъжица мед и се разбърква добре. Приемайте тази смес два пъти дневно.
16.6. Финикова палма
Фурмите на финиковата палма са с високо съдържание на желязо, както и витамин С, който играе роля в усвояването на желязото в организма.
Накиснете за една нощ в чаша мляко две фурми. На следващата сутрин изяжте фурмите и изпийте млякото на празен стомах.
Алтернативно, може да ядете няколко фурми на празен стомах сутрин, последвани от чаша топло мляко.
16.7. Ябълки
Богати на хранителни вещества, включително и желязо, ябълките помагат много при лечение на анемия.
Яжте поне една ябълка дневно. Ако е възможно, изберете зелени ябълки и ги консумирайте с кората.
Можете също така да смесите равни части пресен ябълков сок и сок от цвекло и малко мед. Пийте този сок два пъти дневно.
16.8. Банани
Бананите са с богато съдържание на желязо. Те стимулират производството на хемоглобин и много други ензими, които са от важно значение за образуването на еритроцити. Също така, бананите са много добър източник на магнезий, който помага в синтеза на хемоглобин.
Яжте един узрял банан заедно с една супена лъжица мед два пъти дневно.
16.9. Kасис
Установено, че изсушеният касис е много ефективно домашно средство при желязодефицитна анемия. Това се дължи на богатото му съдържание на желязо и витамин С. Витамин С повишава способността на организма да усвоява желязото, увеличавайки еритроцитите и хемоглобина.
Накиснете за една нощ 10-12 брой изсушен касис във вода. На следващата сутрин ги извадете от водата и премахнете семената. Яжте ги преди закуска. Следвайте тази процедура в продължение на няколко седмици.
16.10. Сминдух
Високата концентрация на желязо в сминдуха ще допринесе за поддържане на нивото на желязо в кръвта. Той също така спомага за ново образуване на еритроцити. Както листата, така и семената на сминдух могат да бъдат използвани при лечение на анемия.
Сгответе една чаша ориз с две супени лъжици семена на сминдух. Добавете малко сол и яжте веднъж дневно в продължение на най-малко 2-3 седмици.
Може да използвате и листа сминдух при готвене, особено в супи или салати.
16.11. Домати
Не е достатъчно просто да се приема повече количество желязо. Трябва организмът да е в състояние да абсорбира желязото. Витамин С е необходим на тялото да абсорбира желязо. Доматите са богати източници на витамин С и ликопен.
Яжте 1-2 сурови домати всеки ден или пийте чаша доматен сок.
16.12. Магданоз
Магданозът е една от най-популярни подправки в целия свят. Отделно от различни други полезни компоненти, магданозът е с много високо съдържание на желязо и фолиева киселина. 100 г магданоз съдържа 5,5 мг желязо, което означава, че половин чаша пресен магданоз или 1 супена лъжица от тази изсушена подправка може да задоволи 10 % от дневната потребност от желязо на тялото. Освен това наличието на витамин С в магданоза помага на тялото да абсорбира желязото.
Използвайте магданоз при готвене. Добавете от подправката в супа, сос, яхния или друго ястие.
Направете чай, използвайки магданоз.
16.13. Къдрав лапад (жълт лапад)
Къдравият лапад (жълт лапад) се препоръчва от много билкари за лечение на анемия, дължаща се на недостиг на желязо. Въпреки че съдържанието на желязо в корена на къдравия лапад не е прекалено много, това, което е важно, е способността му да увеличи минералната абсорбция от тялото.
Една чаена лъжичка тинктура от корен на жълт лапад три пъти всеки ден може да помогне за излекуване на анемията.
16.14. Цитрусови плодове
Цитрусовите плодове повишават съдържанието на желязо в организма и усвояването на микроелемента.
Консумирайте поне 1-2 цитрусови плодове на ден.
16.15. Мед
Известно е, че медът е отлично домашно средство при лечение на анемия. Той помага за повишаване на съдържанието на хемоглобин в кръвта. Медът също е много богат на минерали, като манган, мед и желязо.
Смес от мед, лимонов сок и ябълков оцет е идеална за борба с анемично състояние. Освен това, тази смес е мощен антиоксидант.
16.16. Амла (индийско цариградско грозде)
Амлата (индийско цариградско грозде) е богат източник на витамин С и желязо. Има силата да лекува много заболявания, а също така укрепва имунната система. Хората, които страдат от анемия, могат да ядат амла всеки ден, за да увеличат броя на червените кръвни клетки.
За лечение на анемия приемайте половин чаша сок от амла, с добавени 2 чаени лъжички мед. Добавете малко вода и приемайте веднъж дневно.
16.17. Моркови
Морковите са богати на витамин А, Е, К, В1 и В6. Те също така съдържат магнезий, фосфор, калий и биотин. Особено полезни са за хора с анемия.
Пийте всеки ден 250 г сок от моркови, смесен с 125 г сок от спанак, за да се подобри нивото на хемоглобина.
16.18. Лук
Лукът се използва при готвене в почти всяко домакинство. Той е богат източник на желязо, сяра, мед и витамин С. Стимулира образуването на кръв в организма и подобрява нивото на хемоглобина.
Най-полезно е, когато се консумира в суров вид.
Коментари към Анемия