Алергия
- Какво представлява алергията?
- Кратки исторически данни за алергията
- Какво е разпространението на алергиите?
- Какви са причините за възникване на алергия?
- Какво се случва по време на алергичната реакция?
- Всеки ли може да има алергия?
- Симптоми и признаци при алергия
- Видове алергични болести
- Алергичен ринит, риносинуит, риноконюктивит
- Бронхиална астма
- Алергични реакции в устната кухина
- Слънчева алергия
- Хранителна алергия
- Алергия към белтъка на кравето мляко
- Алергия към насекоми
- Алергия към лекарства
- Митове за алергията
1. Какво представлява алергията?
Алергията е патологична реакция на организма към определени вещества от околната среда (полени, лекарства, животни, храни и др.), наречени алергени. Тя се дължи на свръхчувствителност (повишена реактивност) в резултат на сенсибилизация (алергизиране) към определен алерген.
Веществата, към които възниква алергичната реакция, се наричат алергени (антигени), а образуваните от имунната система на организма вещества в отговор на алергените, се наричат антитела.
Терминът алергия произлиза от древногръцките думи allos — друг, чужд, и ergon — въздействие.
При алергичните реакции организмът на човек възприема алергените като заплаха и това предизвиква бурен отговор и неадекватна реакция към тях. Алергичните реакции са придобити и възникват бързо. Те могат да бъдат IgE медиирани или не-IgE медиирани в зависимост от това дали се образуват антитела от клас IgE.
Най-често срещаната алергична реакция е сенната хрема. Алергията има много важна роля и в астмата. Някои хора развиват алергии към храни, други към лекарства, трети към ухапвания от насекоми, четвърти при контакт с различни вещества и т.н.
За диагностицирането на алергичните реакции съществуват различни кожни и кръвни тестове. Лечението на алергични реакции започва първо с избягване на излагането на въздействието на алергена.
Алергията започва тогава, когато за първи път организмът се срещне с алергена и погрешно го идентифицира като заплаха. Тогава възниква сенсибилизация и имунната система започва да образува антитела, които са специфични за конкретния алерген.
Кратки исторически данни за алергията
Първи описания на алергията датират от IV век пр.н.е., когато Хипократ отбелязва поява на стомашно-чревни оплаквания и кожни обриви, причинени от някои продукти, като най-често се споменава краве мляко. Гален II век пр.н.е. описва алергични прояви при деца след захранване с козе мляко и хрема след...
Прочети повечеКакво е разпространението на алергиите?
Алергията по право се нарича болестта на бъдещето. Някои от водещите специалисти в алергологията дори използват термина епидемия поради значително увеличилите се и постоянно нарастващи случаи на това заболяване. Разпространението на различните алергични болести зависят в голяма степен от различнит...
Прочети повечеКакви са причините за възникване на алергия?
Причините за възникването на алергии могат да бъдат различни. За поява на алергична реакция е необходимо наличие на определени фактори, най-важните от които включват промяна на реактивността на организма (това е така нареченият ендогенен фактор) и наличие на сенсибилизиращ агент или алерген (екзоге...
Прочети повечеКакво се случва по време на алергичната реакция?
Появата на алергична реакция се обуславя от няколко етапа. Първият етап е свързан с излагането на определен алерген. Този период може да продължи различно дълго в зависимост от особеностите на алергена и индивидуалната реактивност на възприемчивия организъм. Вторият етап включва сенсибилизацията ...
Прочети повечеВсеки ли може да има алергия?
Алергичните реакции възникват при реакция на имунната система спрямо чужди вещества, храни или лекарства. В световен мащаб алергиите показват изключително висока честота с тенденция към плавно и прогресивно нарастване, като според някои литературни данни приблизително всеки втори човек поне веднъж ...
Прочети повечеСимптоми и признаци при алергия
Алергията показва различни клинични особености и съответно са възможни значителни разлики в клиничното протичане в зависимост от провокиращия фактор (алерген), възприемчивостта на индивида и редица индивидуални особености. Някои признаци са изключително характерни и могат да се срещнат при всички ...
Прочети повечеВидове алергични болести
Различните видове алергични болести протичат със симптоми от страна на различните органи и системи, като клиничните прояви са често с определена локализация (кожа, очи, нос, бели дробове, храносмилателен тракт), но въпреки локалната проява на алергично заболяване, не бива да се забравя, че по същес...
Прочети повечеАлергичен ринит, риносинуит, риноконюктивит
Алергичен ринит, риносинуит и риноконюктивит са едни от най-често срещаните в клиничната практика алергични заболявания, при които се засягат носната лигавица, лигавицата, покриваща околоносните кухини (синусите) и конюнктивите. Състоянието протича характерно, като може да има сезонен характер или...
Прочети повечеБронхиална астма
Бронхиална астма е едно от най-честите хронични заболявания на дихателната система, като честотата в детска възраст достига до 15 процента, а сред възрастната популация честотата се изчислява на около 10 процента. Най-висока е честотата на бронхиална астма в индустриално развитите страни, във връз...
Прочети повечеАлергични реакции в устната кухина
Манифестациите на алергия върху оралната мукоза са редки. Редица механизми могат да бъдат включени в алергията, която представлява прекомерна имунна реакция. Обикновено оралните мукозни реакции са от тип I (бърз тип), медиирани от IgE или по-често от (забавен тип) медииран от T-клетките. Най-честит...
Прочети повечеСлънчева алергия
Слънчева алергия е термин, който често се използва за описване на редица състояния, при които се появява сърбящ червен обрив на кожата, която е била изложена на слънчева светлина. Някои хора са чувствителни към слънчева светлина, като това е известно като фоточувствителност. Фоточувствителността м...
Прочети повечеХранителна алергия
Хранителна алергия или непоносимост към храни засяга почти всеки човек в някакъв момент. Когато хората имат неприятна реакция към някаква храна, която са консумирали, те често си мислят, че имат алергия към храната. Всъщност само около 3 % от възрастните и 6-8 % от децата са с клинично доказани ист...
Прочети повечеАлергия към белтъка на кравето мляко
Алергията към белтъка на кравето мляко е една от най-честите хранителни алергии, като по данни от различни източници е сред петте най-чести алергии към хранителни продукти в света. Приблизително седем до десет процента от децата на възраст до една година имат алергия към белтъка на кравето мляко, н...
Прочети повечеАлергия към насекоми
Алергия към насекоми е термин, използван при развитие на алергичен отговор към ухапване или ужилване от насекомо. По-често алергични реакции се развиват към жилещи насекоми. Ужилване или ухапване от насекоми обикновено са дребни дразнения. Но те могат да причинят сериозни и понякога дори смъртонос...
Прочети повечеАлергия към лекарства
Нежеланите лекарствени реакции се класифицират на предсказуеми (свързани с фармакологичните действия на лекарството) и непредсказуеми реакции (свързани с имунологичния отговор на индивида). Лекарствената алергия е вид непредсказуема реакция. Алергията към лекарства е абнормна реакция на имунната с...
Прочети повечеМитове за алергията
Алергията е много често срещано състояние. Около 1 на всеки 3-ма души ще развият алергии по някоя време през живота си. Далеч от тривиалното неудобство, алергиите имат значително въздействие върху качеството на живот и са свързани с други медицински състояния. Тежките алергични реакции (анафилаксия...
Прочети повече
Коментари към Алергия