Варицела

Варицела

10. Кои заболявания могат да наподобяват варицела?

Съществуват редица заболявания с инфекциозна и неинфекциозна генеза, които протичат с везикулозен (мехурчест), сърбящ или несърбящ обрив и могат погрешно да бъдат счетени за варицела. Те влизат в съображение в диференциално-диагностичния план на варицелата, като включват следните няколко:

10.1. Херпетиформен дерматит

Херпетиформен дерматит

Херпетиформеният дерматит се характеризира със симетричен, силно сърбящ кожен обрив, който се предшества от изразено чувство на парене и болка. Среща се обикновено у лица между 20 и 30 годишна възраст, но може да се засегнат, макар по-рядко и деца. Като причина за появата на херпетиформения дерматит се счита непоносимост към глутена, протеин съдържащ се в някои зърнени храни - ръж, пшеница, ечемик. В следствие на глутеновата непоносимост се засяга тънкото черво и се развива заболяване известно като глутеновата ентеропатия (цьолиакия), с която херпетиформеният дерматит е тясно свързан.  Херпетиформеният дерматит може да е свързан и с други автоимунни заболявания като автоимунен тиреоидит, витилиго, захарен диабет тип 1 и др.

Обривът преминава през няколко стадия, като в началото се появяват малки червеникави петна с диаметър 2-3 мм. Впоследствие те се уплътняват и се навдигат леко над нивото на кожата, след което се изпълват с бледожълтеникава течност и се превръщат в малки везикули (мехурчета). В следващят етап от развитието на обрива течността във везикулите се абсорбира в рамките на 1-2 седмици на тяхно място остават малки кожни белези, като същевременно се появяват нови обриви.

През стадия на везикули обривът наподобява този при варицела. При херпетиформения дерматит липсва продромален период (повишена температура, главоболие, хрема, кашлица и др.) за разлика от варицелата, обривът е симетричен, като се засягат лактите, коленете, скалпа, седалището и гърба.

Прочетете още информация за херпетиформен дерматит:

10.2. Дисеминиран Херпес-Зостер

Дисеминиран Херпес-Зостер

Заболяването Херпес-Зостер се причинява от Варицела-Зостер вируса, който причинява варицелата. Изявява се като болезнен обрив при лица, няколко години след преболедуване от варицела, след реактивация на вируса, който е останал в латентно (дремещо) състояние в сетивните им нервни ганглии. Първият признак на реактивиране на вируса е чувство на парене, мравучкане по хода на нерва, по който вирусът се придвижва, последващо от болка и поява на везикулозен обрив в даден кожен участък. Появата на обрива обикновено се съпътства от повишена температура и увеличаване на регионалните (местните) лимфни възли. В началото, подобно на варицелата обривът е като малки червени пъпки, които впоследствие се превръщат във везикули (мехурчета), които се разязвяват, покриват се с крусти (корички) и по-късно опадат. Обривът се явява върху широк с форма на лента кожен участък, там където са се  усещали преди това паренето и болката. Този кожен участък се инервира обикновено от един нерв, чиито разклонения отговарят за сетивността в даден кожен участък, наричан дерматом. Най-често се засяга половината от тялото или седалището, по-рядко лицето и крайниците. Подобно на варицелата може да се засегнат и очите. Заболяването е характерна предимно за хора над 50 год. възраст, при които варицела се среща много рядко. Важно за отдиференцирането им е анамнезата за предшестващо прекарана варицела при Херпес-Зостер, възратта на пациента и локализацията на обрива в даден дерматом, както и наличието на болезнен вместо сърбящ обрив.

Освен класическия Херпес-Зостер с дерматомна локализация на обрива, съществува и друга форма на заболяването, наречена дисеминиран Херпес-Зостер. При тази форма има поява на повече от 10-12 мехурчета извън рамките на даден дерматом, които се появяват 1 до 2 седмици след класическия Херпес-Зостер. Дисеминираният Херпес-Зостер се изявява предимно сред хората с подтиснат имунитет (при злокачествени заболявания, лъче- и химотерапия, след органна трансплантация, дълготрайна терапия с кортикостероиди и др.) и клинически е неразличим от варицелата.

10.3. Дисеминирана инфекция с Херпес Симплекс вирус

Дисеминирана инфекция с Херпес Симплекс вирус

Инфекцията с Херпес Симплекс вируса е най-честата, повсеместно разпространена вирусна инфекция, която има широк спектър на клинична изява - от локализиран везикулозен (мехурчест) обрив до дисеминирана (разпространена) системна инфекция. Инкубационният период трае 4 до 5 дни. Засягат се кожата и/или лигавиците. Има 2 типа Херпес Симплекс вирус: тип 1, при който се засягат устните и лицето и тип 2, който е свързан с изявата на гениталния (засягащ половите органи) херпес. Над 80% от Херпес Симплекс инфекциите протичат безсимптомно или с леко изявени клинични признаци. Могат да се изявят като херпетиформен гингивостоматит (със засягане на венците и устната кухина), фаринготонзилит (засягане на гълтача и сливиците), генитален (на половите органи) херпес, лабиален (на устните) херпес, който е най-честата изява.

В редки случаи инфекцията с Херпес Симплекс може да протече дисеминирано с широко засягане на кожни и лигавични участъци. Този вариант се среща при имунокомпрометирани (с подтиснат имунитет) хора или при такива с предшестващ атопичен дерматит, като за разлика от варицелата мехурчетата не прогресират до пустули (с гнойно съдържимо). За разграничаването на дисеминирания Херпес Симплекс от варицела  значение има извършването на вирусологични изследвания за доказване на причинителя или на антитела срещу него.

10.4. Алергични реакции към медикаменти

Алергични реакции към медикаменти

Алергичните реакции към медикаменти, изявяващи се с кожни обриви, са едни от най-често срещаните лекарствени странични ефекти. Почти всеки медикамент може да предизвика изява на кожен обрив, като при някои от тях, например нестероидните противовъзпалителни средства, антибиотиците, антиепилептичните средства той се наблюдава с честота от 1 до 5%. Въпреки, че повечето от кожните алергични реакции са с лека до умерена изява, те могат да протекат и като тежки, дори животозастрашаващи реакции. Някои пациенти изглежда са предразположени към изява на кожни обриви, в следствие прилагане на медикаменти, например тези, които са с имунен дефицит. Добре доказана е връзката между приложението на Ко-тримоксазол (Бисептол, Суметролим) и по-високата честота на изява на кожен обрив при болни от СПИН (Синдром на придобита имунна недостатъчност). Спектърът на изява на алергичните кожни реакции към медикаменти включва почти всички обривни единици: еритемни макули (червени петна), папули, везикули, уртикария (копривна треска) и др. За разлика от варицелата обаче при алергичните кожни реакции към медикаменти по принцип не се наблюдават пустули (мехурчета с гнойно съдържимо), може да има повишена температура, но липсва токсемия (характерните за продромалния период при варицела симптоми) и от анамнезата (историята) е налице прием на даден медикамент преди изявата на обрива.

10.5. Инфекция с Ентеровируси

Инфекция с Ентеровируси

Ентеровирусите са група от едноверижни РНК вируси (Ехо вируси, Коксаки вируси и др.), които са често предизвикват инфекциозни заболявания, особено при кърмачетата и децата, такива като болестта ръка-крак-уста, херпангина, миокардит, асептичен менингит и плевродиния (изявява се с остра болка в гръдния кош и корема). Заразяването става чрез навлизане на вирусите в дихателната система и стомашно-чревния тракт на лицето-гостоприемник.

Кожнте прояви при Коксаки вирусна инфекция включват характерните за заболяването ръка-крак-уста болезнени везикули (мехурчета) по орофаринкса (средната част на гълтача), дланите, стъпалата (по-изявени по горната им част) и между пръстите, които се появяват след предшестващо повишаване на телесната температура. Боледуват малки и в училищна възраст деца. Везикулите при това заболяване, които са в областта на фаринкса (гълтача) и езика могат да се разязвят. Те са по-малко болезнени в сравнение с везикулите при херпангина. Везикулите по дланите и стъпалата заздравяват като течността в тях се резорбира (всмуква), без да се разязвяват за разлика от варицелата. Те са болезнени и локализирани по дланите и стъпалата, докато при варицела везикулозният обрив е силно сърбящ и се среща изключително рядко по дланите и стъпалата. При болестта ръка-крак-уста понякога се срещат и немехурчести обриви по седалището, горните крайници и по половите органи, но не и по тялото, което го отличава от  варицелата. Други критерии, които могат да подпомогнат разграничаването на двете заболявания, но имат малко значение са сезонния пик на изява, който за болеста ръка-крак-уста е през есента, а при варицела през зимно-пролетния сезон, както и възрастта на изява, която при болестта ръка-крак-уста е до 10 год. възраст, докато варицелата се среща и след тази възраст.

При Ехо-вирусна инфекция е характерна поява на вирусен екзантем, който наподобява обрива при рубеола или розеола – розовеещ макуло-паулозен (петнисто-пъпчив). Много по-рядко той може да бъде уртикариален, петехиален (малки червени точици) или везикулозен (мехурчест) и да наподобява варицела. Заболяват деца под 5 годишна възраст, като обривът отшумява в рамките на 3 до 5 дни. Заболяването се среща предимно през летните месеци.

10.6. Скабиес (краста)

Скабиес (краста)

Скабиесът (краста) представлява силно заразно кожно заболяване, което се характеризира с появата на сърбящ обрив, който е особено нетърпим по време на сън. Причинява се от микрокърлеж (микроакар) наречен Sarcoptes scabiei. Обривът е следствие на алергична реакция към самия микроакар, яйцата, секретите и фецеса му и се изявява като малки червени пъпки или мехурчета. Засягат се участъците между пръстите на ръцете и краката, глезените, коленете, лактите, предмишниците, корема, гърдите, около зърната на гърдите, седалището, гениталиите.

10.7. Морбили (брусница, дребна шарка)

Морбили (брусница, дребна шарка)

Морбилито, познато още и като брусница или дребна шарка е високо заразно вирусно заболяване. Заразяването става по въздушно-капков път чрез секретите от горните дихателни пътища на болен, които под формата на малки капчици при кашляне, кихане или говорене достигат до горните дихателни пътища или конюнктивата на контактното лице. Инкубационният период е 10-14 дни. След предшестващ катарален период на възпаление на лигавицата на горните дихателни пътища (хрема, кашлица, кихане) и конюнктивата (конюнктивит), който трае 3-4 дни се развива дребен еритемен макуло-папулозен обрив (като червени петна и пъпки), най напред зад ушите, като той се разпространява от горе надолу, обхващайки тялото и накрая крайниците. Отделните обривни елементи имат тенденция да се сливат помежду си в плаки и кожата придобива вид на географска карта. Характерна изява при морбили са т.нар. петна на Филатов-Коплик, които се наблюдават в първите дни на катаралния период, т.е. преди появата на обрива и представляват малки, едва навдигнати бели точици, разположени на зачервена основа по лигавицата на бузата срещу горните предкътници, които петна липсват при варицела. За разлика от обрива при варицела, обривът при морбили не е сърбящ, липсват везикули, пустули и крусти, макар че има случаи, в които обривът при дадена шарка може да наподобява този при друг. Освен това при морбили е налице тенденция за конфлуиране (сливане) на отделните обривни елементи, особено по лицето, докато при варицела липсва такава.

10.8. Пурпура на Шонлайн-Хенох (Schönlein-Henoch purpura)

Пурпура на Шонлайн-Хенох (Schönlein-Henoch purpura)

Пурпурата на Шонлайн-Хенох, наричана още анафилактоидна пурпура, представлява имуноглобулин А медииран системен васкулит с автоимунна генеза, който засяга малките артреиални съдове (капиляри) в кожата, бъбреците и стомашно-чревния тракт. Среща се предимно при деца, но може да засегне и възрастни. Клиничната изява обикновено се предшества от вирусна или бактериална инфекция на дихателната система. Включва палипруема пурпура, артралгия (ставна болка) и/или артрит (възпаление на ставите), коремна болка, кръвоизливи в стомашно-чревния тракт и гломерулонефрит (възпаление на бъбречните гломерули). В повечето случаи след предшестващи симптоми като главоболие, безапетитие, повишена температура се изявява кожен обрив, като отличителен белег на заболяването е т.нар. палпируема пурпура. Обикновено обривът при по-малките деца е по гърба, горните крайници, седалището и горната част на бедрата, а при по-големите деца и възрастните по прасците, глезените и ходилата. Започва като еритемни макули (червени петна) или уртикариални лезии, които прогресират до папули (пъпки) и по-късно да палпируема пурпура, обикновено с размери 2 до 10 мм в диаметър. Могат да са налице също були (големи мехури), везикули (мехурчета), петехии (малки червеникави точковидни подкожни кръвоизливчета), екхимози (“синини” вследстиве на разкъсване на кръвоносни съдове и преминаване на кръв в подкожната тъкан), кожни участъци с разязвяване и некрози. Диференциалната диагноза с това заболяване влиза в съображение основно при хеморагичната форма на варицела, където везикулите са изпълнени с кръвенисто съдържимо.

 

10.9. Ухапване и ужилване от насекоми

Ухапване и ужилване от насекоми

Ухапванията и ужилванията от насекоми могат да бъдат от бълхи, комари, въшки, молци, кърлежи, дървеници, оси, пчели и др.  В повечето случаи се касае за леко изявени реакции, като налице могат да бъдат локализирана болка, зачервяване, подуване, сърбеж, парене, поява на пъпки или мехурчета.

10.10. Уртикария (копривна треска)

Уртикария (копривна треска)

Уртикарията, наречена още копривна треска се характеризира с червени, по-бледи в центъра си, силно сърбящи, леко навдигнати над нивото на кожата обриви. Те могат да се появят навсякъде по тялото и да бъдат с различна форма и размери, от няколко милиметра до няколко сантиметра в диаметър.  Среща се малко по-често при жените. Характерен белег е, че обривите са динамично менящи се по размери и местоположение, появяват се на едни места и  изчезват на други, често в рамките на няколко часа. Причините за появата на уртикария могат да бъдат алергични и неалергични. В почти половината от случаите не е ясно, кой е отключващия фактор. Алергените, които провокират появата на уртикария могат да бъдат храни (мляко, яйца, ядки, риба, цитруси, консерванти и др.), лекарства (антибиотици, нестероидни противовъзпалителни средства, ваксини, биопродукти и др.),  инфекциозни агенти (вируси, гъбички, паразити), синтетични продукти (козметика, прах за пране, парфюми и др.), фактори на околната среда (полени, домашен прах, плесени, резки температурни промени и др.),  автоимунни и системни заболявания (системен лупус еритематодес, хипертиреоидизъм, полицитемия и др.) и други.

10.11. Алергичен контактен дерматит

Алергичен контактен дерматит

Алергичният контактен дерматит е състояние, кото се развива при контакт на кожата с определен материал (боя за коса, козметични препарати, перилни препарати, метали, особено никел и др.), който води до появата на сърбящ обрив. Възниква в рамкте на няколко часа след контакта и се задържа до няколко дни след преустановяването му. Той трябва да се различава от контактната уртикария, при която обривът се развива в рамките на няколко минути след контакта с даден материал и изчезва за няколко минути до няколко часа след преустановяването на контакта, а също така и от иритативния контактен дерматит в следствие приложение на сапуни, перилни препарати, киселини, основи и др. Контактният  дерматит се ограничава само в рамките на контакта на дадения материал с кожата, но при по-тежките случаи може да е извън рамките на контакта или да е генерализиран и да наподобява варицела. Изявата му включва зачервяване, сърбеж, оток или поява на обрив с или без мехурчета.

10.12. Вариола

Вариола

Вариолата или наричана още едра шарка се причинява от вируса на вариолата, като в миналото е причнила неколкократни епидемии с висока смъртност. От 1977 год. няма описани нови случаи, а през 1980 год. Световната здравна организация, обявява ликвидиране на вариолата в световен мащаб. За това понастоящем терминът едра шарка се използва за варицелата. Заразяването става по-въздушно-капков, въздушно-прахов (чрез вдишване на прахови частици, съдържащи вируса) или по контактно-битов път. Инкубационният период е средно 14 дни (9 до 16 дни). Причинява се от два вида вируси – Вариола майор и Вариола минор. Започва с повишена температура, втрисане, главоболие, световъртеж, ставни и мускулни болки, гадене, повръщане. Три четири дни след това се появяват множество папули (пъпки), които след 2-3 дни преминават във везикули (мехурчета), а впоследствие в пустули (с гнойно съсдържание). Следва период на силно изразена интоксикация и после бавно възстановяване като пустулите преминават в крусти (корички), които след около месец опадат и на тяхно място остават малки белези.

Следва: Какво лечение се прилага при варицела?

Страници:

12345 3.8, 125 Гласа
Сподели в Facebook

Коментирай в Facebook: "Варицела"

От форума по темата "Варицела"

!. forum.framar.bg

Задайте въпрос към автора специалист или изкажете мнение във форума. Към момента имаме 5 поста по темата.

6. лиляк:

Баба ми се разболя и след преглед при джипито и поставиха диагноза Херпес Зостер много я боли и не може да спи. Порових се из нета и вижте какво открих: Херпес Зостер е често срещано заболяване, при което вирусът на Варицела зостер атакува освен кожата и ...

7. valiart:

...

8. Forman:

Вероятно лекарят е препоръчал лечение чрез операция за усложнения с следствие на Херпес Зостер. Лечението на Херпес Зостер е комплексно, като включва приемането на карантинни мерки за облекчаване на симптомите на заболяването и атакуване на самия вирус. В...

9. mim4eto88:

детенцето ми е на 2 годинки и половина и се зарази от Варицела в яслата. Птоблема е там, че аз съм бременна в 12 седмица и до колкото знам съм прекарала варицелата, но въпреки всичко се притеснявам. Какъв е рискът да предам вируса на бебето ?...

10. Framar:

детенцето ми е на 2 годинки и половина и се зарази от Варицела в яслата. Птоблема е там, че аз съм бременна в 12 седмица и до колкото знам съм прекарала варицелата, но въпреки всичко се притеснявам. Какъв е рискът да предам вируса на бебето ? Здравейте, m...

За статията

Редактирана на: 16.04.2015 г.

Прочетена: 572599 пъти

Създадена на: 18.01.2012 г.

Автор: д-р Мария Генова Георгиева

д-р Мария Генова Георгиева

Специалист: Хуманни лекари, Детски болести, Детска ендокринология и болести на обмяната

Онлайн консултация

Още за автора

ЛАКТАСИНУМ

Видео

При възникнало съмнение за здравословен проблем или нужда от лечение, моля винаги се обръщайте за медицинска консултация към квалифициран и правоспособен лекар или фармацевт. В никакъв случай не възприемайте дадената Ви чрез сайта информация като абсолютно достоверна и правилна, дори и същата да се окаже такава.