Начало Здравни проблеми Варицела Какви са симптомите и признаците при варицела?
Варицела

7. Какви са симптомите и признаците при варицела?

Какви са симптомите и признаците при варицела?

Началните (продромални) симптоми при варицела, които не е задължително да са налице, се наблюдават при попадането на вируса в кръвта, преди да се е изявил кожният обрив. Те наподобяват грип и включват:

•    повишена температура от 38ºС до 39,5ºС

•    отпадналост, чувство на слабост и неразположение

•    главоболие

•    намален или липсващ апетит

•    хрема, кашлица, болки в гърлото

•    коремна болка, повръщане и диария при част от случаите

Началните симптоми се наблюдават по-често при възрастните. Изявата им обикновено е до 48 часа преди появата на обрива.

Един до три дни след продромалния период се явява типичният обрив, който е характерен признак на варицелата. Той е силно сърбящ и има специфична еволюция, като преминава през следните етапи:

 

•    малки червени макули (петна) с големина на лещено зърно, откъдето и наименованието лещенка

•    след няколко часа макулите се превръщат в папули (леко навдигнати над нивото на кожата макули)

•    след около едно денонощие папулите се изпълват с бистра течност и се оформят везикули (малки мехурчета), обградени от тясна хиперемирана (зачервена) ивица

•    след средно 12 часа течното им съдържимо помътнява и придобива белезникав цвят, това са т.нар. пустули

•    до средно 6 дни (2 до 12 дни) пустулите се пукат и се оформят крусти (корички), които впоследствие отпадат, като в редки случаи остават вдлъбнати белези. По-рядко те са уплътнени и над нивото на кожата (хипертрофични). Вероятността за остатъчни белези се увеличава в случаите на разчесване на обривите, което е предпоставка за вторичното им инфектиране.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Пълно излекуване настъпва до 16 дни (варира от 7 до 34 дни), като на местата на обривите обикновено остават кожни хиперпигментни (по-тъмни кафеникави) петна, които изчезват в рамките на 3 до 6 месеца. Много рядко варицелата може да протече без обриви.

 

 

Първоначално варицелният обрив се появява по лицето и окосмената част на главата, а впоследствие обхваща тялото (там е с най-голяма гъстота) и накрая крайниците, където обикновено е по-оскъден. Рядко могат да се засегнат дланите и стъпалата. Явява се на няколко тласъка, обикновено 1 до 3 на брой, в рамките на 3 до 5 дни, като всеки тласък се съпътства от повишаване на температурата. Това означава, че у болния се срещат обривни единици в различен стадий на развитие, (псевдополиморфизъм), което е една от характерните черти на варицелата.

Повишена температура има обикновено в рамките на 4 дни от появата на обрива и задържането й след този период насочва към съществуващ подлежащ имунен дефицит или възникване на усложнения, свързани с варицелата. Наличието на по-изразено зачервяване или подуване около обривите е съмнително за наслагване на допълнителна бактериална инфекция.

Интензивността на обрива варира от човек на човек. Възможно е да има нарядко разположени везикули, по-малко от 10 на брой, но може да бъде обхванато цялото тяло, което се покрива с повече от 1500 мехурчета. Обикновено те са между 250 и 500 на брой. По-тежко се засягат предварително раздразнени кожни участъци, например места с дерматит от памперси, екзема, слънчево изгаряне и др.

Освен по кожата, варицелен обрив има и по мукозните (лигавичните) повърхности - небцето, лигавицата на устната кухина, фаринкса, ларинкса, стомаха, половите органи, ануса, очната конюнктива, като на тези места не се образуват крусти, а те се разязвяват и се образуват болезнени афтозни лезии.

Следва: Какви са усложненията при варицела?

3.9, 103 гласа

КОМЕНТАРИ КЪМ Варицела