Начало Здравни проблеми Варицела Какво лечение се прилага при варицела?
Варицела

12. Какво лечение се прилага при варицела?

Какво лечение се прилага при варицела?

Лечението при варицела е поддържащо (за облекчаване на симптомите), антивирусно, което включва приложение на антивирусни препарати и на Варицела-Зостер имуноглобулин, и третиране с антибиотици на вторичните бактериални усложнения, ако такива са налице.

В повечето случаи лечението на варицелата е амбулаторно, с изолиране на болния в домашни условия поради високата заразност на заболяването до момента, в който всички обриви преминат в стадий на крусти (корички). Хоспитализация (болнично лечение) се налага в случаите с тежко протичане на заболяването или възникване на свързани с варицелата усложнения.

12.1. Поддържащо лечение

Поддържащото лечение е насочено основно към овладяване на високата температура и интензивния сърбеж.

За овладяване на повишената температура се използват антипиретични (температуропонижаващи) средства, като Парацетамол, Ибупрофен, Ацетаминофен, като от значение е и приемането на достатъчно количество течности с цел избягване на обезводняване. При деца с варицела не се прилага Ацетилсалицилова киселина като температуропонижаващо средство поради риск от развитие на синдрома на Рей (Reye syndrome), рядко, но потенциално смъртоносно заболяване, основно в детската възраст, със засягане на всички органи, но основно мозъка и черния дроб.

За облекчаване на интензивния сърбеж при варицела от полза могат да бъдат прилагането на студени компреси, като към водата може да се добави и хлябна сода. Използват се също локални (върху засегнатите кожни участъци) антихистаминови (антиалергични) средства, съдържащи Дифенхидрамин хидрохлорид, Диментиденов малеат. Те не трябва да се прилагат върху големи участъци от кожата поради риск от интоксикация, свързана със системната им абсорбция. От локалните средства в съображение влизат и широко използваната пудра при варицела, съдържаща сулфатиацол, цинков сулфат, ментол и талк, както и Ментолов спирт (не се прилага при деца под 5-годишна възраст) и охлаждащи гелове.

Препаратите с цел облекчаване на сърбежа при варицела могат да се приемат и перорално (през устата), такива като Диментадинов малеат капки или таблетки, Хидроксизин хидрохлорид таблетки. Тези препарати имат сънотворен ефект и могат да са от полза приети вечер за подпомагане съня на пациента, който е нарушен вследствие на интензивния сърбеж. По-новите поколения антихистаминови средства, като Лоратадин, Цитеризин, Левоцитеризинов дихидрохлорид, могат да се използват за облекчаване на сърбежа, като те почти са освободени от сънотворния си ефект.

За предотвратяване на вторичното инфектиране и образуването на белези вследствие разчесването на варицелния обрив от значение, особено при децата, е поддържането на ниско изрязани нокти и поставянето по време на сън на ръкавици.

При наличие на афти в устата е необходимо да се избягва приемането на топли и горещи течности, както и консумацията на кисели, пикантни или солени храни. Хранителният режим трябва да включва течно-кашави храни и хладки течности.

12.2. Антивирусно лечение

Антивирусно лечение при варицела се прилага, когато е налице тежко протичаща инфекция с интензивен кожен обрив, варицелна пневмония или енцефалит, както и при определени контингенти, при които се очаква да възникнат свързани с варицелата усложнения, а именно при:

  • пациенти с по-протрахиран ход на заболяването, включващ кожно и белодробно засягане
  • пациенти с нарушения в имунитета
  • бременни, при които са налице сериозни усложнения
  • преждевременно родени деца (преди термин, недоносени) или деца, родени с ниско за гестационната си възраст тегло, чиито майки имат варицела
  • пациенти с предшестващо прилагана преди изявата на варицелата терапия с кортикостероиди или тези, които имат обширна екзема

Антивирусното лечение при варицела може да се прилага през устата, инжекционно венозно, както и локално под формата на очен унгвент при засягане на очите. Най-често използваният препарат е Ацикловир. Той може да е от полза за по-бързото преминаване на заболяването, образуването на по-малко мехурчета (везикули), както и за предотвратяване изявата на свързани с варицелата усложнения. Ефективен е, ако се започне 24 до 48 часа след появата на обрива.

Антивирусните препарати не се препоръчват като начин за профилактика при деца и възрастни с цел предотвратяване заболяване у лицата, които са били контактни на болни от варицела. Те не се препоръчват и при случаите на варицела при иначе здрави индивиди, т.е. без други определени подлежащи заболявания.

Антивирусното лечение при варицела включва и приложението на Варицела-Зостер имуноглобулин (Вазигбулин, Вазигвенин), препарат, който съдържа пречистени антитела от клас имуноглобулин G, изолирани от серума на кръводарители с по-високо ниво на антитела срещу Варицела-Зостер вируса. Той може да се използва и с цел профилактика при високо рисковите пациенти. Употребата му се препоръчва в следните случаи:

  • при новородени деца от майки, които са заболели от варицела 5 дни преди или 2 дни след раждането
  • пациенти с левкемия и лимфоми, които не са боледували и не са имунизирани против варицела
  • при пациенти с нарушен имунен отговор или такива, които провеждат имуносупресивно лечение (химиотерапия, кортикостероиди)
  • бременни жени

12.3. Лечение на вторичните бактериални инфекции

Съмнение за наслагване на вторична бактериална инфекция при варицела трябва да има в случаите, когато липсва подобрение или е налице влошаване на общото състояние 3-4 дни след началото на варицелата, когато пациентът продължава да поддържа висока температура и след този период или когато след епизод на нормализиране на температурата тя отново се повишава, както и в случаите със значително зачервяване или подуване около обривите и изпълването на мехурчетата с жълто-зеленикаво съдържимо.

Лечението на бактериалните усложнения при варицела се провежда с подходящо подбрани антибиотици, най-добре след като е изолиран бактериалният причинител от микробиологично изследване на различни секрети или кръв (хемокултура) и е определена чувствителността му към различни антибиотици.

Подробна информация за препаратите използвани за лечение на варицела може да прочетете в е аптека и

Следва: Домашни средства при варицела

3.9, 104 гласа

КОМЕНТАРИ КЪМ Варицела