Начало Здравни проблеми Варицела Колко трае инкубационният период при варицела?
Варицела

3. Колко трае инкубационният период при варицела?

Колко трае инкубационният период при варицела?

Клинично изявена варицела се развива след инкубационен (скрит) период от 10 до 21 дни (според някои източници до 23 дни), средно 14-16 дни след първоначалния контакт с вируса. Пациентите са заразни обикновено 1-2 дни (до 5 дни) преди появата на обрива до момента, в който всички везикули преминат в стадий на крусти, обикновено 5-6 дни след изявата му.

Когато Варицела-Зостер вирусът попадне в организма, той колонизира лигавицата на горните дихателни пътища и започва да се репликира (размножава) в регионалните лимфни възли през следващите 2-4 дни. По-късно, след 4-6 дни, настъпва първична виремия (навлизане на вируса в кръвта) с попадане на вируса в ретикуло-ендотелната система на слезката, черния дроб и др.

След около седмица настъпва вторична виремия с разпространяването му във вътрешните органи и кожата.

Заразяването с Варицела-Зостер вирус води до хуморален (чрез образуване на антитела) и клетъчно медииран (активиране на специфични клетки на имунната система) имунен отговор, вследствие на който попадналият в организма вирус се инактивира и се изработва траен доживотен имунитет. Впоследствие при нов контакт с болен може да се наблюдава субклинична инфекция, т.е. наличие на вируса в организма, но без поява на симптоми.

Повторен епизод на клинично изявена варицела при лица без нарушения в имунния отговор се среща изключително рядко.

Следва: Кой боледува от варицела?

3.9, 103 гласа

КОМЕНТАРИ КЪМ Варицела