Начало Здравни проблеми Косопад Кои са причините за косопад?
Косопад

6. Кои са причините за косопад?

Кои са причините за косопад?

Причините за косопад могат да бъдат най-различни. Откриването на причина за косопад невинаги е лесна задача и до голяма степен зависи от пола, наследствеността и въздействието на различни увреждащи фактори. Косопадът може да се дължи на голяма група от заболявания, всяко едно, от които се характеризира с различни възможни причини.

6.1. Телогенен ефлувиум

Телогенният ефлувиум може да настъпи след раждане, ваксинация, физическа травма (след автомобилна катастрофа, операция), стрес, тежка диета, недохранване. Обикновено този вид косопад отшумява с преминаване на въздействието на увреждащите фактори. Приемът на някои лекарства или въздействието на токсини също може да предизвика телогенен ефлувиум.

Прочетете повече за телогенния ефлувиум

6.2. Анагенен ефлувиум

Анагенен ефлувиум се среща най-често при хора, които са на лечение с химиотерапия или след случайно или умишлено поглъщане на отрови.

Прочетете повече за анагенен ефлувиум

6.3. Кръгов косопад

Кръговият косопад се счита за автоимунно заболяване, при което имунната система атакува собствените си клетки. Обикновено стресът, наследствеността, хормонални смущения, алергични реакции, инфекции са основната причина за кръгов косопад.

Прочетете повече за кръгов косопад

6.4. Косопад при мъже

Косопадът при мъжете най-често е наследствен и може да се провокира от стрес, прием на някои лекарства.

Прочетете повече за косопад при мъже

6.5. Косопад при жени

Косопадът при жените също може да се дължи на наследственост, хормонални смущения, стрес, бременност, прием на някои медикаменти, някои прически.

Прочетете повече за косопад при жени

6.6. Косопад при децата

Косопадът при деца e състояние, което изисква специално внимание. Най-честите причини за косопад при децата гъбична инфекция на скалпа, кръгов косопад, травматичен косопад, трихотиломания и телогенен ефлувиум.

Прочетете повече за косопад при децата

6.7. Цикатрициална алопеция

Цикатрициалната алопеция се характеризира с наличие на ръбцова тъкан. Причините за образуване на такава ръбцова тъкан и отпадане на косми могат да бъдат различни - генетични заболявания, травми, радиация, тумори, някои инфекции на космения фоликул или проява на системни заболявания.

Прочетете повече за цикатрициалната алопеция

6.8. Вродени заболявания, които водят до косопад

Вродени заболявания, които водят до косопад се характеризират с това, че продължават през целия живот на човек. В по-голямата част от случаите се касае за нарушение на ембрионалното развитие и генетични заболявания. Вродени заболявания, които водят до косопад могат да са в съчетание и с други отклонения - физически или психически.

Прочетете повече за вродените заболявания, които водят до косопад

6.9. Инфекции, които водят до косопад

Най-честата инфекция, която води до косопад е тази с гъбички. По-рядко косопад може да има при фоликулит или други състояния с повишен растеж на микроорганизми.

Прочетете повече за инфекциите, които водят до косопад

6.10. Дефекти на косменото стъбло, които водят до косопад

Дефектите на косменото стъбло, които водят до косопад може да са в резултат от генетични дефекти или по-често се касае за увреждане на косменото стъбло от фактори на околната среда или от неправилно и агресивно третиране на косата.

Прочетете повече за дефектите на косменото стъбло, които водят до косопад

Следва: Как се поставя диагноза косопад?

3.9, 62 гласа

КОМЕНТАРИ КЪМ Косопад