Начало Здравни проблеми Грип Какви са симптомите на грипа?
Грип

6. Какви са симптомите на грипа?

Какви са симптомите на грипа?

Инкубационният период (периодът между заразяването и появата на симптоми) е между 1-4 дни.

Началото на заболяването може да се появи внезапно в продължение на един ден или може да напредва по-бавно в продължение на няколко дни. Грипът започва остро и обикновено включва много от характерни за заболяването симптоми. Клиничната картина се разгръща бързо, за броени часове. Развива се токсоинфекциозен синдром.

Интоксикационни симптоми на грипа са толкова характерни, че отличават грипната инфекция от всички останали остри респираторни заболявания.

Клиничната картина може да варира в протичането си в зависимост от възрастта, предшестващите заболявания, вида на грипния вирус, някои специфични състояния като бременност, имунен дефицит и др.

6.1. Нарушения на централната нервна система от грип

Основният неврологичен симптом е главоболие. Лицево или ретро-орбитално главоболие се среща често и обикновено е тежко. Очни симптоми се развиват при някои пациенти с грип и включват: фотофобия, усещане за парене или болка при движение на очите.

Прочетете още за симптомите на нарушения на централната нервна система от грип:

6.2. Нарушения на опорно-двигателната система от грип

6.3. Нарушения на дихателната система от грип

Кашлица и други респираторни симптоми могат първоначално да бъдат минимални, но често прогресират, когато се развие инфекцията. Пациентите страдат от суха, дразнеща и непродуктивна кашлица, свързана с кашлица плеврална гръдна болка и диспнея. Често се развива трахеобронхит.

Други респираторни признаци са възпалено гърло и назална конгестия (хрема, запушен нос). Болките в гърлото могат да бъдат тежки и да продължат 3-5 дни. Хремата и болките в гърлото са резултат от действието на грипния вирус върху лигавицата на носа и гърлото, което води до възпаление и произтичащи ринит и фарингит.

Прочетете още за симптомите на нарушения на дихателната система от грип:

6.4. Нарушения на стомашно-чревния тракт от грип

Пациентите, заразени с грипен вирус, губят апетит. Понякога грипът може да предизвика гадене и повръщане, както и диария. Разстройствотп се появява по-често при деца.

Прочетете още за симптомите на нарушения на стомашно-чревния тракт от грип:

6.5. Други генерализирани симптоми на грип

Грипът започва с внезапно втрисане и покачване на телесната температура до 38ºС-40ºС. Обикновено температурата е по-ниска при пациенти в напреднала възраст, отколкото при млади хора.

Кожата може да бъде топла или гореща в зависимост от състоянието на вътрешната температура. Пациенти, които са фебрилни с лош прием на течности, могат да покажат признаци на лека хиповолемия със суха кожа.

Възможно е да се наблюдават зачервени очи и кожа (особено на лицето).

Възможно е поява на тахикардия, която най-вероятно е резултат от хипоксията или треската, или комбинация от двете.

Прочетете още за други генерализирани симптоми на грип:

Следва: Кога да потърсим лекар при грип?

4.4, 53 гласа

КОМЕНТАРИ КЪМ Грип