Начало Здравни проблеми Грип До какви усложнения води грипът?
Грип

9. До какви усложнения води грипът?

До какви усложнения води грипът?

Повече от хората грипът протича остро с треска, болки в мускулите и респираторни проблеми, и оплакванията отшумяват за 5 до 10 дни. При някои болни обаче възникват усложнения.

Децата по-малко от 1 година, възрастните над 65 години, бременните жени и хора от всяка възраст със съпътстващи заболявания са с по-висок риск от възникване на усложнения. Усложненията могат да са в резултат на инвазия от вируса или на насложена вторична бактериална инфекция. Най-често се засягат органите на дихателната система.

Усложненията на грипа могат да бъдат от страна на дихателната, сърдечно-съдовата, нервната системи. Възможно е грипът да се усложни с ларингит, пневмония, бронхит, отит, синузит, миозит, миокардит, перикардит, менингит и др.

Пневмонията е едно от най-сериозните усложнения. Тя може да е вирусна - причинена от грипния вирус, или бактериална. Пневмония се подозира при висока температура, задух, кашлица. Вирусната пневмония най-често възниква 3-8 дни след заразяването, а бактериалните пневмонии след 4-14 дни.

Появата на усложненията зависи от състоянието на имунната система и вирулентността на вируса. Застрашени са бременни жени, старите хора, имунокомпроментираните пациенти. Някои грипни щамове са много вирулентни и могат да предизвикат пневмония и при млади, здрави хора (както е било по време на пандемията през 1918 - 1919 г.).

Освен пневмония, може да настъпи и влошаване на хронично заболяване на сърцето и дихателната система. Например, болни от астма могат да получат пристъп, а при тези със сърдечна недостатъчност да се влоши състоянието. Характерно е обострянето на хроничните бронхити и ХОББ.

Могат да настъпят усложнения и от горните дихателни пътища - ларингит или стенозиращ субхордален ларинготрахеит. Те са по-чести при деца. Възпалението на синусите (синузит), се среща във всички възрастови групи.

От страна на нервната система усложненията са сериозни - менингити и менингоенцефалити, периферни невропатии (синдром на Guillain-Barre, пареза на черепно-мозъчни нерви, полиневрити). Грипните вируси и особено грипният вирус В, се считат за причинители на синдрома на Reye, който засяга най-често деца и се характеризира с бързо настъпваща енцефалопатия и чернодробна дисфункция. За рисков фактор се счита употребата на аспирин.

Следва: Какъв е имунитетът при грип?

4.4, 53 гласа

КОМЕНТАРИ КЪМ Грип