Начало Здравни проблеми Грип Как се лекува грип?
Грип

12. Как се лекува грип?

Как се лекува грип?

Обикновено лечението на грипа се провежда у дома. В болница се приемат само болните с тежки форми на грип и рисковите контингенти: кърмачета и хора с хронични сърдечни и белодробни заболявания. Редно е болните да се откъснат от работа или училище поне до 1-2 дни след спадане на температурата. Задължителен е постелният режим, дава се витаминозна течно-кашава храна и топли чайове.

5 стъпки за болни от грип с леки симптоми:

1. Останете си в къщи и почивайте.

2. Избягвайте контакти със здрави лица, за да не ги заразите.

3. Приемайте много течности – вода и билков чай.

4. Приемайте антипиретици при повишаване на температурата, средства, намаляващи отока и секрецията и противокашлични средства, които можете да си купите от аптеката без рецепта.

5. Ако се чувствате много зле и принадлежите към рисковите групи, което ви прави склонни към развитие на усложнения – консултирайте се с лекар, който да назначи антивирусна терапия.

Назначаването на антивирусна терапия се определя от типа на циркулиращия грипен щам, тежестта на клиничните прояви, дали пациентите са рискови и потенциалните ползи от тази терапия.

Препоръчва се да се приложи възможно най-рано при пациенти с потвърдена диагноза грип или при наличие на съмнение, които имат тежко, усложнено и прогресиращо протичане на заболяването. Целта на лечението е да се облекчат симптомите и да се предпази от развитие на усложнения.

В групата на специфичните противовирусни средства, които се използват за лечение на грип влизат: Amantadine, Rimantadine, Oseltamivir и Zanamivir.

Препоръчваните медикаменти за грип са Oseltamivir и Zanamivir.

Oseltamivir

Може да се прилага по показания при деца под 1 година заболели от грип. Инхибитор е на гликопротеина невраминидаза, разположен на повърхността на грипния вирус. Чрез инхибиране на невраминидазата се намалява освобождаването на вируса от инфектираните клетки. Ефективен е за лечение на грипния вирус тип А и В. Лечението трябва да започне в първите 48 часа, като колкото по-рано се започне, толкова и ефекта е по-добър. Намалява тежестта на симптомите.

Zanamivir

Инхибитор на невраминидазата, прилага се инхалаторно. Поради развитие на резистентност трябва да се спазват стриктно показанията.

Amantadine

Активен е срещу грипния вирус тип А. Предотвратява навлизането на вирусните частици в здравите клетки и потиска вирусната репликация. Лечението се започва в първите 48 часа след първите симптоми. Използва се както за профилактика, така и за краткосрочна терапия.

Rimantadine

Инхибира вирусната репликация на грипния вирус тип А. Води до развитие на резистентност, поради което не се препоръчва през последните години.

Разработва се и въпросът за интерферона като профилактично и терапевтично средство, на което се разчита много за в бъдеще.

Следва: Как да се предпазим от грип?

4.4, 53 гласа

КОМЕНТАРИ КЪМ Грип