- Какво представлява язвата?
- Каква е честотата на язвата?
- Причини и рискови фактори за поява на язва
- Класификации на язвата
- Патофизиологични промени при язва
- Кои са симптомите и признаците при язва?
- Какви са медицинските изследвания при язва?
- Какви са леченията при язва?
- Какви билки могат да се използват при лечение на язвената болест?
- Домашни лечебни средства при язва
- Усложнения при язва
- Каква е прогнозата при язва?
2. Каква е честотата на язвата?
Времевите тенденции в епидемиологията и честотата на разпространение на язвената болест отразяват сложни, многофакторни зависимости. През последните двеста година кривата на честотата и разпространението на язвената болест показва множество пикове и спадове, причините за което са комплексни:
- първи данни за болестта: язвената болест е била рядкост преди 1800 година. Патологията на стомашните язви е описана за първи път през 1835 година, като проминентна форма на стомашна язва е била при млади жени. Дуоденалните язви са рядко срещано състояние до 1900 година и след това са се превърнали в преобладаващата форма на болестта по време на първата половина на XX-ти век
- разпространение според етиологията: епидемиологията на язвената болест в голяма степен отразява фактори на околната среда, главно инфекция с Helicobacter Pylori, употреба на нестероидни противовъзпалителни средства, както и тютюнопушене. Рискът за развитие на язва през живота е приблизително 10 процента, като към днешна дата специалистите изчисляват вероятност от развитие на болестта при един от десет души
- вариации в честотата: в западните страни разпространението на инфекциите с Helicobacter pylori съвпада с възрастта, т.е. около 20 процента при индивиди на 20-годишна възраст, 30 процента при индивиди на 30-годишна възраст, 80 процента при индивиди на 80-годишна възраст и т.н. Честотата на язвата е по-висока в страните от третия свят, където се оценява на около 70 процента от населението, докато в развитите страни се установява максимум 40 процента
- причини за промените в честотата: инфекциите с Helicobacter pylori показват световен спад, по-изразен в развитите страни. Предаването на инфекцията се осъществява чрез храна, заразени подпочвени води, както и чрез човешка слюнка (например при целувка или общо използване на прибори за хранене). Малка част от случаите на инфекция с Helicobacter pylori в крайна сметка ще доведат до язва и по-голямата част от хората ще получат неспецифично неразположение, коремна болка или гастрит
- честотата на леталните случаи: язвената болест има огромен ефект върху заболеваемостта и смъртността до последните десетилетия на XX-ти век, когато епидемиологичните тенденции са започнали да сочат към впечатляващ спад в нейната честота. В световен мащаб през 2010 година са починали около 250 000 души от язвена болест, докато през 1990 година броят им е около 320 000 души. Счита се, че причината за намаляването на разпространението на язвата е разработването на нови ефективни медикаменти и киселинни супресори, както и изясняването на някои от причините и рисковите фактори за поява на болестта
googletag.pubads().definePassback('/21812339056/300-250-upperright', [300, 250]).display();
Галерия
1 от 12
Коментари към Язва
Силвия Нинова
Майка имаше кървяща язва. Изписаха й нексиум. Колко седмици е нормално да е на пасирана храна?
Здравейте! Уточнете с лекуващия лекар на майка Ви, запознат със състоянието й, медицинската история и индивидуалните особености.
Времето, през което пациентът трябва да бъде на пасирана храна, се определя от лекаря, в зависимост от клиничния напредък.
Майка имаше кървяща язва. Изписаха й нексиум. Колко седмици е нормално да е на пасирана храна?