Начало Здравни проблеми Язва Кои са симптомите и признаците при язва?
Язва

6. Кои са симптомите и признаците при язва?

Кои са симптомите и признаците при язва?

Симптомите и признаците при язва се различават при неусложнената язвена болест и при усложненията, които настъпват вследствие на язвената болест.

Ето най-често срещаните симптоми и признаци при неусложнена и усложнена язвена болест:

6.1. Кои са най-честите симптоми при неусложнена язва?

Кои са най-честите симптоми при неусложнена язва?

1. Болка

Най-честият и главен симптом при болните с язва. Наблюдава се при 92 % от болните. Има различна сила - тъпа, режеща, пареща. Местоположението на болката е най-често в горната част на корема. За болката са характерни периодичност, сезонност и ритмичност. 

 • Ранна болка - появява се 10-30 мин. след прием на храна. Характерна е за стомашната язва - колкото по-високо се намира язвата, толкова по-рано се появява болката.
 • Късна болка - появява се 1,5-4 часа след нахранване. Характерна за язва на дванадесетопръстника и се дължи на дразнене на лигавицата от солната киселина.
 • Гладна (нощна) болка - настъпва 2-4 часа след нахранване и изчезва 5-10мин. след поредното хранене. Характерна е за язва на дванадесетопръстника. 

Продължителността на болките е от 30 минути до 2 часа, могат да траят от няколко дни или до няколко седмици. Обикновено се появяват и засилват пролетно и есенно време. Понякога могат да се разпространят към гръдната област и да имитират стенокардия или остър инфаркт.

Местоположението и характерът на болката е различно в зависимост от локализацията на язвата

 • При язва на дванадесетопръстника - болката се намира в епигастриума (в горната част, в средата на корема), появява се късно след нахранване, през нощта и на гладно, като преминава след приемане на храна.
 • При язва на стомаха - болка зад мечовидния израстък (под лъжичката), разпространява се към гръдната област, лявото рамо и гърба, като може да имитира инфаркт. Появява се по време на хранене или веднага след нахранване.

2. Киселини

Паренето зад гръдната кост, също чест и ранен симптом при язвена болест, понякога може да е единствен.

3. Гадене и повръщане

Често възниква на върха на язвената болка. Има рефлекторен характер. Повръщането носи облекчение на болката.

4. Оригване

При язвената болест се наблюдава кисело оригване.

5. Нарушен апетит

Апетитът е запазен, понякога повишен (вълчи глад). Поради страх от болката някои пациенти избягват да се хранят, вследствие на което отслабват на тегло, което може да доведе до общо изтощение. След преминаване на болковите периоди болните се хранят нормално и повишават телесната си маса.

 

Прочетете повече за симптомите при неусложнена язвена болест:

6.2. Кои са симптомите на усложненията на язвената болест?

Кои са симптомите на усложненията на язвената болест?

1. Симптоми при перфорация на язвата - пробив през стената на органа, в който се намира язвата

Острата перфорация е най-тежкото усложнение на язвената болест. При него се получава изтичане на стомашно или дуоденално (от дванадесетопръстника) съдържимо в перитонеалната (коремната) кухина, вследствие на което се развива остър перитонит (инфекция на коремната кухина).

Симптомите включват:

 • Внезапно настъпила, силна болка първоначално в горната коремна половина, която по-късно се разпространява из целия корем. Болката наподобява нараняване с нож и се нарича "кинжална" болка.
 • Студена, лепкава пот.
 • Неспокойство.
 • Гадене и повръщане.
 • Нормална или леко повишена температура.

При наличие на такива оплаквания трябва незабавно да се потърси медицинска помощ, тъй като може да се касае за перфорация и тогава е необходимо да се предприеме спешно оперативно лечение.

2. Симптоми при пенетрация (проникване) в съседен орган

За пенетрация се говори, когато язвата премине стената на засегнатия орган и прониква в някой орган в съседство. Най-често това са задстомашната жлеза (панкреас), тънки и дебели черва, черен дроб, жлъчен мехур и др.

Симптомите при пенетрация се характеризират с:

 • Болка, която става постоянна и не се влияе от приема на храна и медикаменти. В зависимост към кой орган е проникнала язвата болката е на различни места: в дясно подребрие, ако е проникнала към черния дроб или жлъчен мехур; в гърба, ако е проникнала към панкреаса. При проникване към панкреаса може да се развие остро възпаление, наречено панкреатит.
 • Местно втвърдяване на коремната стена.
 • Многократно повръщане без облекчение.

3. Симптоми при кръвоизлив от язвата

При проникване на язвата през лигавицата може да бъде засегнат и разкъсан кръвоносен съд. При разкъсването на кръвоносния съд настъпва изтичане на кръв в стомаха или дуоденума. Тази кръв напуска организма по два изхода - през устата или през ануса. Оттам са и симптомите при кръвоизлив от язва:

 • Повръщане на тъмночервени или кафеникаво оцветени материи - хематемеза.
 • Изхождане на лъскаво черни, катранени изпражнения със специфична миризма и кашева консистенция - мелена.
 • Прилошаване, пребледняване и силна умора, достигаща понякога до загуба на съзнание, вследствие на загубата на голямо количество кръв, като може да се достигне и до шок.
 • В късните стадии развитие на следкръвоизливна анемия.

4. Симптоми при пилорна стеноза - стеснение на изхода на стомаха

При пациенти с дългогодишни оплаквания от язвена болест е възможно да се развие стеснение на някой участък, като най-често това е тясната изходна част на стомаха, която го свързва с дванадесетопръстника, наречена пилор. При възникване на такова усложнение е затруднено преминаването на храната и течностите през стомаха и те се задържат в него. Вследствие на тази задръжка се получават следните симптоми:

 • Повръщане на част от приетата храна (при частична стеноза) или на цялата храна (при пълна стеноза).
 • Храната, която се повръща, е несмляна или частично смляна.
 • Повръщане на храна, изядена преди няколко дни.
 • Намален апетит.
 • Загуба на тегло.
 • Обезводняване.

 

Прочетете повече за симптомите при усложнена язвена болест:

Следва: Какви са медицинските изследвания при язва?

Страници: 123456789101112131415161718
3.8, 54 гласа

КОМЕНТАРИ КЪМ Язва