Framar.bg 0
0
Е-аптека Промоции
Здравна библиотека
Здравни проблеми Медицинска енциклопедия Заболявания Симптоми и признаци Алтернативна медицина Анатомия Медицински изследвания Лечения Физиология Патология Ботаника Микробиология Фармакологични групи Медицински журнал Взаимодействия История на медицината и фармацията Здравето А-Я
Диагностик
Здравна помощ
Здравен справочник Специалисти Здравни заведения Аптеки Институции и организации Образование Спорт и туризъм Клинични пътеки Нормативни актове Бизнес Социални грижи Форум Консултации
Здравна медия
Здравни новини Любопитно Интервюта Видео Презентации Научни публикации Анкети Бъди активен Кампании
Здраве и начин на живот
Хранене Хранене при... Рецепти Диети Групи храни и ястия Съставки Е-тата в храните Спорт Съвети Психология Лайфстайл Интерактивни
За нас
За Фрамар За реклама Статистика Общи условия Екип Кариера Адреси на аптеки Фрамар Блог Важно Автори Програма за лоялни клиенти Промоционална брошура
Контакти
Назад | Начало Здравни проблеми Язва Патофизиологични промени при язва
Язва
Автор: д-р Ален Танев ПетровРедактор: д-р Лилия Пашова-Стоянова
  • СЪДЪРЖАНИЕ
  • ИНФОРМАЦИЯ
  • ГАЛЕРИЯ
  • ПОЛЕЗНИ ВРЪЗКИ
  • КОМЕНТАРИ
СЪДЪРЖАНИЕ
СЪДЪРЖАНИЕ
ИНФОРМАЦИЯ
ГАЛЕРИЯ
ПОЛЕЗНИ ВРЪЗКИ
КОМЕНТАРИ
Язва
  1. Какво представлява язвата?
  2. Каква е честотата на язвата?
  3. Причини и рискови фактори за поява на язва
  4. Класификации на язвата
  5. Патофизиологични промени при язва
  6. Кои са симптомите и признаците при язва?
  7. Какви са медицинските изследвания при язва?
  8. Какви са леченията при язва?
  9. Какви билки могат да се използват при лечение на язвената болест?
  10. Домашни лечебни средства при язва
  11. Усложнения при язва
  12. Каква е прогнозата при язва?

5. Патофизиологични промени при язва

В основата на патофизиологичните промени, водещи до настъпване на развитие на пептична язва, независимо от локализацията и протичането, е дисбаланс между агресивните фактори, увреждащи гастродуоденалната лигавица, и защитните механизми, целящи да предпазят лигавицата от потенциалните увреждащи фактори.

5.1. Роля на протективните фактори

Роля на протективните фактори

Основните защитни фактори, предпазващи стомашната и интестинална лигавица от увреждане, включват продукцията на мукус, добрия кръвоток, тесните междуклетъчни връзки, клетъчното възстановяване и подновяване на епитела, като взаимодействат помежду си по комплексен и строго регулиран механизъм.

Пептичните язви са дефекти в лигавицата на стомаха или дванадесетопръстника, които се простират през мускуларис мукозе (muscularis mucosae, един от подслоевете на лигавицата).

Епителните клетки на стомаха и дванадесетопръстника отделят мукус (слуз) в отговор на дразнене на епителната покривка в резултат на холинергична стимулация.

Повърхностната част на стомашната и дуоденалната лигавица съществува под формата на гел слой, който е непропусклив за киселина и пепсин. Други стомашни и дуоденални клетки секретират бикарбонат, който помага за буферирането (неутрализирането) на киселината, която се намира в близост до лигавицата. Простагландини от тип Е (PGE) имат важна защитна роля, тъй като увеличават производството на бикарбонат и мукозния слой.

Когато киселината и пепсинът навлязат в епителните клетки, се задействат допълнителни механизми за намаляване на увреждането. В епителните клетки йонните помпи в базолатералната клетъчна мембрана помагат за регулиране на вътреклетъчното рН чрез отстраняване на излишните водородни йони. Здрави клетки мигрират към мястото на нараняване. Кръвотокът на лигавицата отстранява киселината, която се разпространява през увредената лигавица и транспортира бикарбоната до повърхността на епителните клетки.

5.2. Роля на агресивните фактори

Роля на агресивните фактори

При нормални условия съществува физиологичен баланс между секрецията на стомашна киселина и гастродуоденалната мукозна защита. Увреждане на лигавицата в различна тежест и съответно пептична язва възниква, когато се наруши равновесието между агресивните фактори и защитните механизми:

  • основни агресивни фактори: агресивните фактори, като злоупотреба с нестероидни противовъзпалителни средства, инфекция с H. pylori, прекомерна консумация на алкохол, жлъчни соли, киселина и пепсин, могат да променят защитата на лигавицата, като позволяват обратна дифузия на водородните йони и последващо увреждане на епителната клетка
  • роля на H. pylori: Грам отрицателната бактерия H. pylori за първи път е свързана с гастрит през 1983 година. По-нататъшно проучване на H. pylori е установило, че тази бактерия е основна част от триадата, включваща киселина и пепсин, която допринася за първичната пептична язва. Уникалните микробиологични характеристики на този микроорганизъм, като например производство на уреаза, позволяват H. pylori да алкализира своята микросреда и да оцелее години във враждебната кисела среда на стомаха, където предизвиква възпаление на лигавиците и при някои индивиди влошава тежестта на пептичната язва
  • индукция на възпаление: когато H. pylori колонизира стомашната лигавица, обикновено това води до възпаление. Причинно-следствената връзка между гастрита, предизвикан от H. pylori, и язвата на дванадесетопръстника е вече добре установена при възрастни и педиатрични пациенти. При пациенти, заразени с H. pylori, са измерени високи нива на гастрин и пепсиноген в комбинация с намаление нивата на соматостатин. При инфектирани пациенти е увеличена експозицията на киселина на дуоденума. Вирулентни фактори, произведени от H. pylori, включващи уреаза, каталаза, вакуолизиращ цитотоксин и липополизахарид, както и тяхната проинфламаторна роля, са добре проучени

5.3. Механизъм на развитие на пептичната язва

Механизъм на развитие на пептичната язва

Развитието на язвена болест преминава през няколко основни етапа, като първоначално се развива ерозия или повърхностен дефект на лигавицата, който при своята прогресия достига до подлигавичния слой, формирайки остра язва, а може да засегне и мускулния слой при формирането на хронична язва.

В зависимост от локализацията на болестния процес най-често в клиничната практика се наблюдава развитие на дуоденална язва (язва на дванадесетопръстника), следвана от стомашната язва:

  • развитие на дуоденална язва: комбинацията от повишена секреция на стомашна киселина и намалена секреция на дуоденален бикарбонат, най-често като следствие от инфекция с H. pylori, понижава рН на дванадесетопръстника, което подпомага развитието на стомашна метаплазия (т.е. наличие на стомашен епител в първата част на дванадесетопръстника). Инфекция с H. pylori в области на стомашна метаплазия индуцира дуоденит и повишава податливостта към киселинно увреждане, като по този начин предразполага към дуоденални язви. Проучване е установило, че колонизацията на дванадесетопръстника с H. pylori е от голямо значение за прогнозиране на последващото развитие на дуоденална язва. Като цяло, дуоденалните язви са резултат от свръхсекреция на стомашна киселина, свързана с инфекция с H. pylori (при повечето случаи), докато секрецията е нормална или намалена при пациенти със стомашна язва. При дуоденалните язви хроничната инфекция с H. pylori, ограничена основно до антрума на стомаха, води до понижена секреция на соматостатин и следователно увеличава отделянето на гастрин в резултат на хиперсекреция на стомашна киселина

Механизъм на развитие на язвена болест

  • развитие на стомашна язва: при язвите на стомаха дългогодишната инфекция с H. pylori, придружена от тежко възпаление, води до разграждане на стомашния муцин, прекъсване на тесните връзки между стомашните епителни клетки и индуциране на клетъчна смърт на стомашния епител. Нестероидните противовъзпалителни средства, самостоятелно или при прием с кортикостероиди, причиняват увреждане директно (с участието на водородни йони) и индиректно (системен ефект, включващ инхибирането на циклооксигеназата, особено COX-1), като допълнително увеличават риска от кървене и тежки усложнения. Хроничната исхемия на стомаха е в основата на стрес индуцираните язви при пациенти в интензивно отделение. Обикновено стомашните язви са единични лезии, разположени по малката кривина на стомаха, с рязко очертани ръбове и характерен хистологичен вид
  • Клинична патология на остра язва на стомаха или дванадесетопръстника
  • Клинична патология на хронична язва на стомаха или дванадесетопръстника
Следва: Кои са симптомите и признаците при язва?
Страници: 34567...19
3.9/5 83 оценки
googletag.pubads().definePassback('/21812339056/300-250-upperright', [300, 250]).display();

Галерия

Язва Локализация на болката при язвата Стрес-индуцирана язва Патофизиология на язвата Язви на стомаха и дуоденума Пептични язви Симптоми при язва Ендоскопско изследване Езофагогастродуоденоскопия Домашни средства при язва Храни, които трябва да се избягват при язва
1 от 12
ЯзваЛокализация на болката при язватаСтрес-индуцирана язваПатофизиология на язватаЯзви на стомаха и дуоденумаПептични язвиСимптоми при язваЕндоскопско изследванеЕзофагогастродуоденоскопияДомашни средства при язваХрани, които трябва да се избягват при язваЯзва на стомаха

Полезни връзки

Коментари към Язва

От сайта (2)
Напиши коментар 2 коментара
  1. www.framar.bg отговаря
    www.framar.bg отговаря 
    на 02 September 2024 в 15:41

    Силвия Нинова

    Майка имаше кървяща язва. Изписаха й нексиум. Колко седмици е нормално да е на пасирана храна?

    Здравейте! Уточнете с лекуващия лекар на майка Ви, запознат със състоянието й, медицинската история и индивидуалните особености.

    Времето, през което пациентът трябва да бъде на пасирана храна, се определя от лекаря, в зависимост от клиничния напредък.

  2. Силвия Нинова 
    на 31 August 2024 в 19:49

    Майка имаше кървяща язва. Изписаха й нексиум. Колко седмици е нормално да е на пасирана храна?

За статията
последна редакция: 22 авг 2024г.
създадена на: 29 дек 2011г.
прочетена: 956271 пъти
Още за Язва
  • Новини за язва
  • Съвети при язва
  • Алтернативна медицина при язва
  • Научни публикации за язва
  • Органи и язва
  • Язва в МКБ-10
  • Хранене при язва
googletag.pubads().definePassback('/21812339056/Baner300600', [300, 600]).display();
При възникнало съмнение за здравословен проблем или нужда от лечение, моля винаги се обръщайте за медицинска консултация към квалифициран и правоспособен лекар или фармацевт. В никакъв случай не възприемайте дадената Ви чрез сайта информация като абсолютно достоверна и правилна, дори и същата да се окаже такава.
Данни на Фрамар ООД:
  • Фрамар ООД, ЕИК: 123732525, Стара Загора, ул. Петър Парчевич № 26, телефон: 0875 / 322 000, e-mail: office@framar.bg
  • За контакт
  • Borika
  • MasterCard
  • mastercard securecode
  • Visa
  • verified by visa
Информация:
  • Общи условия
  • Политика за поверителност
  • Политика за използване на бисквитки
  • Право на отказ от договора
  • Рекламации
  • Доставка
  • Плащания
  • Отстъпки за регистрирани клиенти
  • Промоции и безплатна доставка
  • Често задавани въпроси
  • При възникване на спор, свързан с покупка онлайн, можете да ползвате сайта ОРС
  • Български Фармацевтичен съюз
  • Изпълнителна агенция по лекарствата
  • Комисия за защита на потребителите
  • Министерство на здравеопазването
БДА NextGenerationEU DMCA.com Protection Status
© 2007 - 2025 Аптеки Фрамар. Всички права запазени! Framar.bg във Facebook
Изработка на уеб сайт от Valival