Framar.bg 0
0
Е-аптека Промоции
Здравна библиотека
Здравни проблеми Медицинска енциклопедия Заболявания Симптоми и признаци Алтернативна медицина Анатомия Медицински изследвания Лечения Физиология Патология Ботаника Микробиология Фармакологични групи Медицински журнал Взаимодействия История на медицината и фармацията Здравето А-Я
Диагностик
Здравна помощ
Здравен справочник Специалисти Здравни заведения Аптеки Институции и организации Образование Спорт и туризъм Клинични пътеки Нормативни актове Бизнес Социални грижи Форум Консултации
Здравна медия
Здравни новини Любопитно Интервюта Видео Презентации Научни публикации Анкети Бъди активен Кампании
Здраве и начин на живот
Хранене Хранене при... Рецепти Диети Групи храни и ястия Съставки Е-тата в храните Спорт Съвети Психология Лайфстайл Интерактивни
За нас
За Фрамар За реклама Статистика Общи условия Екип Кариера Адреси на аптеки Фрамар Блог Важно Автори Програма за лоялни клиенти Промоционална брошура
Контакти
Назад | Начало Здравни проблеми Язва Причини и рискови фактори за поява на язва
Язва
Автор: д-р Ален Танев ПетровРедактор: д-р Лилия Пашова-Стоянова
  • СЪДЪРЖАНИЕ
  • ИНФОРМАЦИЯ
  • ГАЛЕРИЯ
  • ПОЛЕЗНИ ВРЪЗКИ
  • КОМЕНТАРИ
СЪДЪРЖАНИЕ
СЪДЪРЖАНИЕ
ИНФОРМАЦИЯ
ГАЛЕРИЯ
ПОЛЕЗНИ ВРЪЗКИ
КОМЕНТАРИ
Язва
  1. Какво представлява язвата?
  2. Каква е честотата на язвата?
  3. Причини и рискови фактори за поява на язва
  4. Класификации на язвата
  5. Патофизиологични промени при язва
  6. Кои са симптомите и признаците при язва?
  7. Какви са медицинските изследвания при язва?
  8. Какви са леченията при язва?
  9. Какви билки могат да се използват при лечение на язвената болест?
  10. Домашни лечебни средства при язва
  11. Усложнения при язва
  12. Каква е прогнозата при язва?

3. Причини и рискови фактори за поява на язва

Язвената болест, наричана още пептична язва, представлява мултифакторно заболяване, което се развива при превалиране на агресивните фактори, увреждащи лигавицата на храносмилателния тракт или намаление на защитните фактори, които я предпазват. Пептични язви се развиват при навлизане на стомашни киселини в храносмилателния тракт и увреждане, разяждане на лигавицата, покриваща хранопровода, стомаха или тънките черва. Киселината може да провокира развитието на болезнена отворена рана, което създава предпоставки за развитието на допълнителни усложнения.

Множество причини и фактори съдействат за развитието на язвата, като тяхното познаване позволява предприемането на ефективни профилактични мерки.

3.1. Причини за поява на язва

Причини за поява на язва

Макар през последните години да се изясниха някои от основните провокатори за развитие на язвена болест, все още има редица неизвестни по отношение на етиологията на болестта. Най-общо се счита, че язва се развива при нарушаване на баланса между защитните и агресивните фактори, действащи в интестиналния тракт.

Към агресивните фактори спадат солната киселина, отделяна от стомаха, както и жлъчните киселини, които могат да попаднат в стомаха чрез обратно връщане през дванадесетопръстника. Към защитните фактори спада муцинът, който се произвежда от клетки на лигавицата, създава протективен слой и я предпазва от действието на агресивните фактори.

Множество фактори се обсъждат като евентуални провокатори на язвата, но е доказана ролята като причинители на болестта на злоупотребата с нестероидни противовъзпалителни средства и подлежаща инфекция с Helicobacter pylori:

  • инфекция с Helicobacter pylori: това е най-честата причина за поява на язва. Заразяването с H. pylori става чрез замърсена храна и вода или чрез директен контакт между хората, като в развитите страни делът на заразените с бактерията надхвърля две трети от населението. Не всеки заразен с хеликобактер пилори развива язва, като различни проучвания показват развитие на язва при не повече от 20 процента от заразените с хеликобактер, но при над две трети от пациентите, диагностицирани с язва, се открива H. pylori. Инфекцията с H. pylori причинява активен хроничен гастрит поради нарушаване на регулацията на секрецията на гастрина, основния стимулатор на стомашно-киселинната секреция. В резултат на нарушаване на тази регулация се увеличава секрецията на солна киселина от стомаха и това води до поява на ерозии и язва. Допълнително подлежащата инфекция с хеликобактер пилори улеснява вредното въздействие на различни рискови фактори за поява на язвената болест

Причини за развитие на язвена болест

  • нестероидни противовъзпалителни средства (НСПВС): злоупотребата с нестероидни противовъзпалителни средства, като аспирин, диклофенак, индометацин, ибупрофен, напроксен и други, е втората по честота причина за поява на язва. Липсват точни обяснения защо при някои пациенти злоупотребата води до развитие на язвена болест, докато при други липсват промени, но вероятно причините са многофакторни и комплексни, като влияние оказват и редица допълнителни предразполагащи фактори, като възраст, женски пол, продължителност на прием на НСПВС, тютюнопушене и други. Тези медикаменти действат чрез блокиране на синтеза на простагландините, като при потискане на простагландините се блокира и синтезът на муцина, който е защитният фактор на лигавицата и я предпазва от действието на солната киселина чрез образуване на защитен филм

3.2. Рискови фактори за поява на язва

Рискови фактори за поява на язва

Многобройни фактори са сочени като рискови за развитието на язвена болест, но никой от тях няма самостоятелно силата да провокира развитието на болестта. Счита се, че колкото по-голям е броят на въздействащите рискови фактори в комбинация с инфекция с хеликобактер или злоупотреба с НСПВС, толкова по-висок е рискът.

Сред рисковите и предразполагащите фактори за поява на язва се включват:

  • тютюнопушене: вредният навик може да увеличи риска от поява на пептична язва при хора, които са заразени с H. pylori. Тютюнопушенето причинява не само язви, но също така увеличава риска от усложнения от язвите, като кървене на язвата, обструкция на стомаха и перфорация. Тютюнопушенето също така е водеща причина за неуспеха на лечението при язвена болест, като отказът на вредния навик е сред първите общи мерки, които се препоръчват при стартиране на терапията, но и за превенция на болестта
  • консумация на алкохол: алкохолът може да раздразни и ерозира слизестата обвивка на стомаха, а това увеличава количеството на стомашна киселина, което се произвежда. Системната злоупотреба, особено в комбинация с продължителен прием на нестероидни противовъзпалителни средства, излага пациентите на висок риск от развитие на язвена болест
  • други заболявания: някои подлежащи заболявания, като болест на Крон, гастроезофагеална рефлуксна болест, цироза на черния дроб, хронична бъбречна недостатъчност, хронична обструктивна белодробна болест, хиперпаратиреоидизъм, синдром на Zollinger-Ellison и други могат да увеличат риска от развитие на язвена болест

Рискови фактори за развитие на язвена болест

  • хранителен режим и хранителни навици: някои видове храни и напитки причиняват диспепсия, но няма убедителни доказателства, че някой специфичен хранителен режим причинява язвена болест. Епидемиологичните изследвания не са успели да открият връзка между кафето, кока-колата, бирата, млякото, пикантните храни и повишения риск от язва, но през последните години се повече данни сочат към евентуалната роля в етиопатогенезата на пептичната язва на така наречения западен лайфстайл, включващ предимно консумация на вредни храни, фаст фууд, злоупотреба с газирани напитки, тестени и високовъглехидратни храни и значително редуциран прием на пресни плодове и зеленчуци
  • наследственост: генетичните фактори играят роля в патогенезата на язвата, като между 20 и 50 процента от пациентите с язва са с положителна фамилна анамнеза
  • хроничен стрес: повишена възбудимост на нервната система, хроничен стрес и преумора също допринасят за появата и прогресията на болестта. Многобройни проучвания са показали противоречиви заключения относно ролята на психологически фактори в патогенезата на пептичната язва, но стресът сам по себе си провокира рисково поведение (например злоупотреба с алкохол) или злоупотреба с обезболяващи (например поради често главоболие), поради което не бива да се подценява неговата роля в етиологията на язвената болест
  • страничен ефект при прием на лекарства: продължителният прием на някои медикаменти, като например кортикостероиди, антидепресанти, цитостатици, антибиотици и други, особено в комбинация с нестероидни противовъзпалителни средства води до значително увреждане на стомашната и интестинална лигавица и създава предпоставки за развитие на язвена болест
Следва: Класификации на язвата
Страници: 12345...19
3.9/5 83 оценки
googletag.pubads().definePassback('/21812339056/300-250-upperright', [300, 250]).display();

Галерия

Язва Локализация на болката при язвата Стрес-индуцирана язва Патофизиология на язвата Язви на стомаха и дуоденума Пептични язви Симптоми при язва Ендоскопско изследване Езофагогастродуоденоскопия Домашни средства при язва Храни, които трябва да се избягват при язва
1 от 12
ЯзваЛокализация на болката при язватаСтрес-индуцирана язваПатофизиология на язватаЯзви на стомаха и дуоденумаПептични язвиСимптоми при язваЕндоскопско изследванеЕзофагогастродуоденоскопияДомашни средства при язваХрани, които трябва да се избягват при язваЯзва на стомаха

Полезни връзки

Коментари към Язва

От сайта (2)
Напиши коментар 2 коментара
  1. www.framar.bg отговаря
    www.framar.bg отговаря 
    на 02 September 2024 в 15:41

    Силвия Нинова

    Майка имаше кървяща язва. Изписаха й нексиум. Колко седмици е нормално да е на пасирана храна?

    Здравейте! Уточнете с лекуващия лекар на майка Ви, запознат със състоянието й, медицинската история и индивидуалните особености.

    Времето, през което пациентът трябва да бъде на пасирана храна, се определя от лекаря, в зависимост от клиничния напредък.

  2. Силвия Нинова 
    на 31 August 2024 в 19:49

    Майка имаше кървяща язва. Изписаха й нексиум. Колко седмици е нормално да е на пасирана храна?

За статията
последна редакция: 22 авг 2024г.
създадена на: 29 дек 2011г.
прочетена: 956282 пъти
Още за Язва
  • Новини за язва
  • Съвети при язва
  • Алтернативна медицина при язва
  • Научни публикации за язва
  • Органи и язва
  • Язва в МКБ-10
  • Хранене при язва
googletag.pubads().definePassback('/21812339056/Baner300600', [300, 600]).display();
При възникнало съмнение за здравословен проблем или нужда от лечение, моля винаги се обръщайте за медицинска консултация към квалифициран и правоспособен лекар или фармацевт. В никакъв случай не възприемайте дадената Ви чрез сайта информация като абсолютно достоверна и правилна, дори и същата да се окаже такава.
Данни на Фрамар ООД:
  • Фрамар ООД, ЕИК: 123732525, Стара Загора, ул. Петър Парчевич № 26, телефон: 0875 / 322 000, e-mail: office@framar.bg
  • За контакт
  • Borika
  • MasterCard
  • mastercard securecode
  • Visa
  • verified by visa
Информация:
  • Общи условия
  • Политика за поверителност
  • Политика за използване на бисквитки
  • Право на отказ от договора
  • Рекламации
  • Доставка
  • Плащания
  • Отстъпки за регистрирани клиенти
  • Промоции и безплатна доставка
  • Често задавани въпроси
  • При възникване на спор, свързан с покупка онлайн, можете да ползвате сайта ОРС
  • Български Фармацевтичен съюз
  • Изпълнителна агенция по лекарствата
  • Комисия за защита на потребителите
  • Министерство на здравеопазването
БДА NextGenerationEU DMCA.com Protection Status
© 2007 - 2025 Аптеки Фрамар. Всички права запазени! Framar.bg във Facebook
Изработка на уеб сайт от Valival