- Какво представлява язвата?
- Каква е честотата на язвата?
- Причини и рискови фактори за поява на язва
- Класификации на язвата
- Патофизиологични промени при язва
- Кои са симптомите и признаците при язва?
- Какви са медицинските изследвания при язва?
- Какви са леченията при язва?
- Какви билки могат да се използват при лечение на язвената болест?
- Домашни лечебни средства при язва
- Усложнения при язва
- Каква е прогнозата при язва?
9. Какви билки могат да се използват при лечение на язвената болест?
Народната медицина се използва от дълги години в комплексното лечение на редица заболявания, включително и язва. За намаляване на дразнещото действие на стомашните и жлъчните киселини върху стомашната лигавица могат да се използват различни билки като допълнителна терапия след консултация със специалист.
Използват се различни части на лечебните растения, в различни комбинация и под различни форми, най-често чай, отвара, запарка.
Винаги преди използването на подобни природни методи на лечение следва да се осъществи подробна консултация с лекуващия лекар с цел редукция на риска от странични реакции, нежелани лекарствени взаимодействия и обостряне на състоянието.
Едни от най-често използваните билки и смеси от лечебни растения включват:
- често използвани билки: едни от най-използваните билки са листа от живовляк и от цветове от слез, чийто лечебен ефект се дължи на слузните вещества, които се намират в тях. Подобно действие има студеният воден извлек от ленено семе или от семена от дюли. Едни от най-широко употребяваните билки за лечение на язва са цветове от невен, стръкове от жълт кантарион, корени от оман и други
- рецепта с черен оман, жълт кантарион, бял равнец, невен и копър: смесват се в равни количества корени от черен оман, стръкове от жълт кантарион, стръкове от бял равнец, цветове от невен и плодове от копър. Две супени лъжици от тази смес се заливат с 500 милилитра кипяща вода и се оставят да врат в нея в продължение на 3 до 5 минути. След прецеждане така приготвената отвара се подслажда на вкус и се разделя на четири равни дози, които се изпиват, съответно преди закуска, обяд и вечеря и преди лягане за нощен сън
- рецепта с джоджен, метна, мащерка, жълт кантарион и лайка: смесват се в равни количества листа от джоджен, листа от мента, стръкове от мащерка, стръкове от жълт кантарион и цветове от лайка. Две супени лъжици от така приготвената смес се заливат с 500 милилитра кипяща вода и се оставят да престоят в нея в продължение на 15 до 20 минути. След прецеждане запарката се подслажда на вкус и се разделя на четири равни дози, които се приемат преди хранене
- рецепта с девесил, черен оман, бяла ружа и сладък корен: смесват се в равни количества корени от девесил, корени от черен оман, корени от бяла ружа и сладък корен. Две супени лъжици от тази смес се заливат с 500 милилитра кипяща вода и се оставят да врат в нея в продължение на десетина минути. След прецеждане така приготвената отвара се разделя на четири равни дози, приемани преди хранене
- рецепта с ленено семе, черен оман, копър, жълт кантарион и невен: смесват се в равни количества ленено семе, корени от черен оман, плодове от копър, стръкове жълт кантарион и цветове от невен. Две супени лъжици от тази смес се заливат с 500 милилитра кипяща вода и се оставят да врат в нея в продължение на 5 минути. След прецеждане така приготвената отвара се подслажда на вкус и се разделя на 4 равни дози
- рецепта с маточина, мента, живовляк, лайка, риган и жълт кантарион: смесват се в равни количества листа от маточина, листа от мента, листа от живовляк, цветове от лайка, стръкове от риган и стръкове от жълт кантарион. Две супени лъжици от тази смес се заливат с 500 милилитра кипяща вода и се оставят да престоят в нея в продължение на 15 до 20 минути. След прецеждане така приготвената запарка се разделя на четири равни дози
- билкова смес: в 700 милилитра току-що завряла вода се пускат 1 щипка листа от живовляк и 1 щипка корени от черен оман. След 5 минути се слагат по една щипка стръкове от жълт кантарион и листа от смрадлика, а след още около две минути се добавя и една щипка цветове от невен. На десетата минута от момента, в който е завряла водата и когато сме пуснали в нея живовляка и черния оман, отварата се маха от котлона и с нея се заливат 2 супени лъжици от билкова смес, приготвена предварително и съдържаща стръкове от змийско мляко, цветове от лайка, листа от мента, листа от маточина, плодове от копър или анасон и корени от бял оман. Съдът, в който се намират билките, се покрива отгоре и престоява така около 30 минути, след което се прецежда. От останалите около 600 милилитра отвара се приемат 4 пъти дневно по 150 милилитра, около 30 минути преди хранене и вечер преди лягане
Още билкови рецепти за лечение на язва може да намерите в: Билкови рецепти при язва на стомаха и дванадесетопръстника
Прочетете подробна информация за някои от билките, използвани за лечение на язвената болест:
- Джоджен, Гьозум, Мятва
- Бял равнец, Гущерка, Пачи пера, Посечена трева, Еневичка, Ресулява билка
- Черен оман, Окопник, Зарасличе, Чернокос, Див тютюн, Мазен корен, Страсник, Голям кокеш
- Невен
- Риган, Балкански чай, Черновръхче
- Ружа – лечебна, Алтея, Волско око, Бял слез, Бяла ружа, Пъртенка
- Смрадлика, Тетра
- Широколист живовляк, Петложилка, Жилавец, Бърда
- Маточина
- Полски хвощ, Дива хурка, Прешленица, Вършилка, Мечо вретено, Конска опашка
Коментари към Язва
Силвия Нинова
Майка имаше кървяща язва. Изписаха й нексиум. Колко седмици е нормално да е на пасирана храна?
Здравейте! Уточнете с лекуващия лекар на майка Ви, запознат със състоянието й, медицинската история и индивидуалните особености.
Времето, през което пациентът трябва да бъде на пасирана храна, се определя от лекаря, в зависимост от клиничния напредък.
Майка имаше кървяща язва. Изписаха й нексиум. Колко седмици е нормално да е на пасирана храна?