Начало Здравни проблеми Херния Какво представлява бедрената херния?
Херния

4. Какво представлява бедрената херния?

Какво представлява бедрената херния?

Излизането на коремни органи през феморалния канал, покрити с париетален перитонеум, се нарича феморална (бедрена) херния. На латински език се нарича Hernia femoralis, а на английски - Femoral hernia. Носи името си от анатомичната област, в която се формира. Сакът при бедрена херния обикновено е малък, закръглен, заобиколен от мастната тъкан на преперитонеалния липом. Понякога той има няколко камери.

 

 

Анатомия на феморалния канал

Налице са три пространства, през които преминават мускули, съдове и нерви от таза към бедрото: lacuna muscularis, lacuna vasorum и lacuna lymphatica. Феморалният канал заема вътрешната част на lacuna vasorum. В изправено положение феморалният канал има почти вертикална посока, като отпред е ограничен от лигаментум ингвинале, отзад пектен осис пубис, навън от бедрената вена и навътре от лигаментум лакунаре. На практика обаче такъв бедрен канал не съществува, а той се образува, когато е налице херния.

Симптоми при бедрена херния

Бедрената херния е винаги придобита. Тя засяга 5 пъти повече жени те отколкото мъжете, като с възрастта се увеличава честотата на бедрената херния. При мъжете тя съставлява 5 % от всички хернии, докато при жените е 20 %. Това е обусловено от по-широкия таз у жената, бременността и ражданията.

Те се срещат много по–рядко от слабината херния. Характерното за феморалните хернии е, че се усложняват много по-често от слабинните. Това се получава, тъй като каналът е тесен и симптомите на усложняване са тежки и бурни. 

Бедрената херния може да се сбърка с увеличени лимфни възли. При тях отсъства тласък при закашляне. Трябва да се разграничи също и от абсцес, лимфна киста, хематоми, венозна или артериална аневризма.

Лечението на бедрените хернии е оперативно. Поради по-честото си усложняване със заклещване се препоръчва, след като са диагностицирани, да се предприеме навременна операция.

Следва: Какво представлява диафрагмалната херния?

Страници: 1234567891011121314151617
3.6, 69 гласа

КОМЕНТАРИ КЪМ Херния