Начало Здравни проблеми Хепатит

Хепатит

1. Какво представлява хепатитът?

Хепатит (на лат. - Hepatitis) представлява възпаление на черния дроб. Името произлиза от гръцките думи – хепар, което означава черен дроб, и наставката –итис, което означава възпаление. Причините за хепатита могат да бъдат много - вирусни причинители, паразити, наркотици, алкохол, механични (камъни в жлъчката), неспецифични и др. Това е неспецифичен термин и отразява всяко едно чернодробно възпаление без значение на етиологията му. Тук ще разгледаме хепатита, причинен от вируси, поради своята широка разпространеност.

Вирусните хепатити са едни от най-разпространените инфекциозни заболявания в света, включително и у нас. Установено е, че в много страни над 80 % от населението преболедува от хепатит А. По данни на СЗО (Световната здравна организация) около 2,5 милиарда души са преболедували от хепатит В, като 500 милиона остават трайни заразоносители. Също според СЗО около 200 милиона души са инфектирани с хепатит С.

Вирусните хепатити са познати от дълбока древност. Едно от първите описания е направено от Хипократ. Папа Захарий през 752 г. поради епидемия от жълтеница в папската армия предполага, че това е инфекциозно заболяване и болните трябва да се изолират като другите заразноболни. Вирхов (1849 г.) приема, че заболяването се дължи на „катар на жлъчните пътища”. Това било опровергано от Лурман (1885 г.), който описва епидемия от жълтеница в Хамбург със 191 заболели след ваксинация срещу вариола, а руския учен Боткин (1888 г.) приема въз основа на клиничните прояви, че „катаралната” жълтеница е инфекциозно заболяване. През 40-те години на 20-ти век се съобщава за много заболявания след имунизация против жълта треска, приготвена с човешки серум, и се приемат два вида хепатит: инфекциозен, епидемичен, А хепатит и серумен, парентерален, пострансфузионен, шприц, В хепатит. През 1965 г. екипът на Блумберг открива повърхностния антиген на вируса на хепатит В, т.нар. австралийски антиген (HBsAg), а през 1973 г. Feinstoune открива вируса на хепатит А. През 1977 г. Rizetto открива вирусния хепатити Д, през 1983 г. Балаян открива вирусния хепатит Е, през 1989 г. Choo открива вирусния хепатит C и през 1995 г. Simons и Linnen откриват вирусния хепатит G.

За сега са приети 6 вида причинители на вирусни хепатити, и съответно има 6 вида остри вирусни хепатита:

  • Вирусен хепатит А - с причинител хепатитен вирус А (HAV)
  • Вирусен хепатит В - с причинител хепатитен вирус В (HBV)
  • Вирусен хепатит С - с причинител хепатитен вирус С (HCV)
  • Вирусен хепатит D - с причинител хепатитен вирус D (HDV)
  • Вирусен хепатит E - с причинител хепатитен вирус Е (HEV)
  • Вирусен хепатит G - с причинител хепатитен вирус G (HGV) 

Какво представлява черният дроб?

Каква е анатомичната структура на черния дроб? Какви функции изпълнява?

Черният дроб е жизненоважен орган в човешкото тяло. Той е с червеникавокафяв цвят и е разделен на четири лоба с различни размери.Черният дроб е най-големият вътрешен орган. Разположен е под диафрагмата, в дясното подребрие. Състои се от хиляди делчета, като всяко делче е образувано от много чернодро

Прочети повече ›
2.

Какви видове вирусни хепатити има?

Прочетете какви видове вируси причиняващи хепатит има.

Засега са известни и доказани 6 вида вируси, причиняващи хепатит. Ще разгледаме всеки вирус поотделно.

Прочети повече ›
3.

Как можем да се заразим с хепатит?

Прочетете как става заразяването с вируса на хепатита.

Заразяването с вирусите на хепатита може да стане по различен начин, които при различните хепатити е различен. Затова ще разгледаме начина на заразяването при всеки отделен вид поотделно.

Прочети повече ›
4.

Какъв е инкубационният период при хепатит?

Прочетете какъв е периодът от заразяването до появата на първите симптоми.

Инкубационният период е времето от заразяването на организма до появата на първите симптоми на заболяването. Той е различен за всеки отделен тип хепатит.Затова инкубационният период ще бъде разгледан поотделно за всеки тип хепатит:

Прочети повече ›
5.

Каква е класификацията на хепатитите според протичането им и какви клинични форми има?

Прочетете какви видове остър вирусен хепатит има според начина на протичане на заболяването и какви клинични форми има.

Клиничното протичане на острите вирусни хепатити е много разнообразно. Наблюдават се най-различни клинични форми, които може да се обединят в следната класификация:

Прочети повече ›
6.

Какви са симптомите и признаците при хепатит?

Прочетете какви са симптомите и признаците при хепатит.

Клиничното протичане на хепатита преминава през 4 периода с наличие на различни симптоми и признаци:

Прочети повече ›
7.

Какви промени в лабораторните показатели се откриват при хепатит?

Прочетете какви промени в лабораторните показатели настъпват при остър вирусен хепатит.

Независимо от вида вирусен хепатит, лабораторните промени при тях са едни и същи. Почти няма лабораторен показател, който да не се е променил, но ще споменем само тези, които имат доказателствена стойност.

Прочети повече ›
8.

С кои заболявания може да се сгреши вирусният хепатит?

Прочетете с кои заболявания може да се сгреши хепатитът и по какъв начин трябва да се отдиференцира от тях.

Съществуват редица заболявания, които наподобяват симптомите на вирусния хепатит. В зависимост от периода на клиничните прояви на заболяването, хепатитът трябва да се отдиференцира от различни заболявания.В предиктеричния период хепатитът трябва да се диференцира с:Грип и остри респираторни заболява

Прочети повече ›
9.

Как се поставя диагнозата остър вирусен хепатит?

Прочетете как се поставя точната диагноза и как се определя какъв е хепатитът.

Клиничната диагноза остър вирусен хепатит е клинико-епидемиологична. Тя се основава на характерната епидемиологична обстановка за различните региони.От клиничните прояви диагностично значение имат установяването на характерния предиктеричен период, данните от прегледа и лабораторните изследвания на

Прочети повече ›
10.

Какво е лечението при хепатит?

Прочетете какво е лечението при острите вирусни хепатити.

Лечението на острите вирусни хепатити е комплексно и съобразено с индивидуалните особености на болния. Лечението е най-ефективно, когато започне рано, ако е възможно веднага след поставяне на диагнозата. Това се отнася особено за тежките форми на заболяването, където лечението трябва да започне ведн

Прочети повече ›
11.

Каква е профилактиката за хепатит?

Как да се предпазим от хепатит? Какви са ваксините срещу хепатит, при кои индивиди се препоръчват, имат ли странични ефекти?

Ефективна профилактика срещу развитие на хепатит е поставянето на ваксина. Въпреки че няма ваксини за хепатит C, D, E и G, съществуват безопасни и ефективни ваксини срещу хепатит A и B. Проучвания показват висока ефективност на ваксините, които предлагат имунитет срещу вируса за дълъг период от врем

Прочети повече ›
12.

До какви усложнения може да доведе хепатитът?

Кои са възможните усложнения, възникващи поради наличието на хепатит? Кои са по-честите? А кои са сериозни и фатални?

Хепатитът може да прогресира до или да се усложни от други заболявания. Някои от тези заболявания, като фиброза и цироза, са много чести. За щастие, други усложнения, като чернодробна недостатъчност, обикновено са предотвратени.Възможните усложнения, свързани с хепатит, включват:

Прочети повече ›
13.

Каква е прогнозата при вирусен хепатит?

Прогнозата при вирусен хепатит за повечето пациенти е добра.

Прогнозата при вирусен хепатит за повечето пациенти е добра. Въпреки това, тази прогноза варира в зависимост от вида на вируса. Например, тези пациенти, които развиват хроничен хепатит, имат по-лоша прогноза поради възможността за поява на цироза, чернодробна недостатъчност, рак на черния дроб (хеп

Прочети повече ›
14.
4.1, 30 гласа

КОМЕНТАРИ КЪМ Хепатит