Начало Здравни проблеми СПИН HIV / СПИН: Митове срещу реалност
СПИН

13. HIV / СПИН: Митове срещу реалност

Независимо от повече от две десетилетия на научни изследвания и познания, все още има много дезинформация и заблуди за HIV.

Коректната и правилна информация е ключът към разбиране и предотвратяване на ХИВ / СПИН.

Някои от най-разпространените грешни твърдения за HIV / СПИН са:

 

ХИВ и сексуалностМит: ХИВ / СПИН е заболяване на хомосексуалистите.

Реалност: Всеки може да се зарази с HIV, независимо от сексуалната ориентация. Всеки е в риск от заразяване с HIV от контакт кръв с кръв, употреба на общи игли или секс без предпазни средства. В световен мащаб ХИВ се разпространява най-често чрез хетеросексуален контакт.

 

СПИН е световен проблемМит: СПИН е предимно африкански проблем.

Реалност: От 42-те милиона души по света, които живеят с ХИВ / СПИН, 70 % са в Субсахарска Африка. Но СПИН не е африкански проблем:

  • ХИВ / СПИН съществува и се разпространява в Африка в социално-икономическия контекст, създаден от западния колониализъм, и по-скоро, западните търговски и икономически политики.
  • ХИВ / СПИН продължава да се разпространява в останалата част на света, особено в страни или общности в рамките на страните, където бедността, неравенството, различията и конфликти са широко разпространени. Източна Европа и Централна Азия имат най-бързите темпове на разпространение, следвани от страни в Азия и Тихия океан, Карибския басейн и Латинска Америка.

 

ХИВ вирусМит: Заразяването с ХИВ означава, че имате СПИН.

Реалност: ХИВ е вирусът, който води до СПИН. Последният етап на HIV (човешки имунодефицитен вирус)-инфекцията е СПИН (синдром на придобита имунна недостатъчност). След като се заразите с ХИВ, Вие го имате за цял живот, но той не прогресира до СПИН при всички хора. С антиретровирусна терапия много хора могат да имат нормална продължителност на живота с ХИВ-инфекция.

 

Начини на заразяване с ХИВМит: Може да се заразите с ХИВ от вдишване на въздуха около HIV-инфектирани лица или от прегръдка или държане за ръце с HIV-инфектирани лица.

Реалност: Вирусът не може да живее в продължение на дълги периоди от време извън тялото. HIV не може да се предава чрез:

  • дишане на същия въздух с ХИВ-позитивен човек
  • употреба на обща тоалетна чиния или дръжка на врата
  • докосване, прегръщане, държане за ръце или целуване по бузата с HIV-заразен човек
  • споделяне на прибори за хранене с HIV-инфектирани лица
  • ухапване от комари
  • споделяне на оборудване за упражнения или съвместно практикуване на спорт с HIV-позитивен човек

ХИВ се предава чрез контакт със заразени телесни течности на ХИВ-позитивен човек, като например сперма, предеякулационна течност, вагинални течности, кръв или кърма. ХИВ може да се предава чрез игли, заразени с HIV-инфектирана кръв, включително игли, използвани за инжектиране на лекарства, татуиране или пиърсинг.

ХИВ може да се намери в слюнката, но е твърде малко количество, за да зарази друг човек. Не е доказано, че контактът с пот или сълзи може да доведе до предаване на ХИВ.

 

HIV и целувкаМит: Може да се заразите с HIV чрез целувка от HIV-инфектирани лица.

Реалност: Целувка със затворена уста или т.нар. "социално" целуване не е свързан с риск от предаване на HIV. Поради теоретичната възможност за контакт с кръв по време на "френска" или с отворена уста целувка, Центрове за контрол и превенция на заболяванията препоръчват да се извършва тази дейност със заразен човек. Въпреки това, няма описани случаи на СПИН в резултат на някакъв вид целувки.

 

Методи за контрол на раждаемостта и СПИНМит: Не можете да се заразите с ХИВ, ако използвате методи за контрол на раждаемостта, като диафрагми, цервикални шапки, контрацептивни гъби, спермициди или противозачатъчни таблетки.

Реалност: Тези методи за контрол на раждаемостта не предпазват от предаване на полово-предавани болести, като СПИН. Те имат за цел само предпазване от бременност.

Най-сигурният начин да се предотврати както бременност, така и полово-предавани инфекции, е въздържанието.

Начин, чрез който сексуално активните хора могат да се предпазят от забременяване и полово-предавани болести, е употребата на презерватив.

Противозачатъчните продукти, съдържащи спермицида ноноксинол-9 (в повечето контрацептивни кремове, гелове, супозитории, пяни, филми и гъби), помагат за предпазване от бременност, но могат да увеличат риска от HIV.

 

ХИВ и употреба на презервативиМит: Тъй като правя само орален секс, аз не съм в риск от ХИВ / СПИН.

Реалност: Човек може да се зарази с HIV при извършване на орален секс с мъж или жена. Ето защо е важно да се използва латексова бариера по време на орален, вагинален или анален секс.

Предаването на HIV се случва, когато има обмен на телесни течности (като сперма, вагинални течности, майчино мляко, кръв или предеякулационната течност) и това е възможно при орален секс, когато има отворени рани. Те включват язви, охлузвания или порязвания в устата или венците, или инфекции в устата или гърлото, които са възпалени. Може да има и ожулвания или възпаление на пениса или вагината.

 

Полово-предавани инфекции и СПИНМит: Не може да имате повече от една полово-предавана болест по едно и също време.

Реалност: Човек може да бъде заразен с повече от една полово-предавана инфекция. Лице с нетретирана полово-предавана болест е с 6-10 пъти по-голяма вероятност да предаде или придобие ХИВ по време на полов акт. Рискът от инфекция се увеличава 10 до 300 пъти при наличие на генитална язва, каквато се среща при сифилис или генитален херпес.

Безопасен сексМит: Няма такова нещо като безопасен секс.

Реалност: Безопасният секс е сексуална активност без проникване или полов акт с латексов кондом или латексова бариера (в случай на орален секс). Въпреки че безопасният секс може значително да намали сексуалното предаване на полово-предавани болести, като СПИН, сексуалното въздържание е най-сигурният начин да се предотврати сексуалното предаване на полово-предавани болести, като СПИН.

 

ХИВ вирусМит: Аз ще знам, ако партньорът ми или аз имаме ХИВ.

Реалност: Човек с ХИВ може да не показва никакви симптоми в продължение на 10 години.

Много хора имат грипоподобни симптоми, наречени остър ретровирусен синдром (ARS) или първична HIV инфекция, в рамките на 2 до 4 седмици след заразяването с ХИВ. Симптомите могат да включват висока температура, подути жлези, болки в гърлото, обрив, умора, мускулни и ставни болки и главоболие. Признаците могат да продължат от няколко дни до няколко седмици. Въпреки това, тези симптоми наподобяват много други инфекции.

Освен това, тъй като HIV засяга всеки човек по различен начин, много хора с HIV могат да изглеждат и да се чувстват здрави в продължение на години.

Единственият сигурен начин да се разбере със сигурност за наличие на инфекция с HIV е изследване за човешки имунодефицитен вирус.

 

ХИВ тестМит: Изследването за ХИВ е безсмислено.

Реалност: Знаейки, че сте ХИВ-позитивен, ще Ви позволи да търсите ранно лечение, което може да Ви помогне да поддържате по-дълго време по-добро здравословно състояние и ще Ви даде възможност да не предадете вируса на някой друг. Независимо от HIV статуса Ви, може да се научите как да се предотврати по-нататъшна инфекция от ХИВ и други полово предавани болести.

 

Мит: Когато провеждате терапия за ХИВ, не може да предадете вируса на никой друг.

Реалност: Антиретровирусните лекарства не предпазват от предаването на вируса на други хора.

 

ХИВ и партньориМит: Сексът е безопасен, когато и двамата партньори имат HIV, и не е необходимо да използват презерватив.

Реалност: Дори и ако двамата партньори са HIV-позитивни и асимптоматични, единият от двамата може да е носител на друга полово-предавана инфекция. Освен това, двамата партньори могат да имат различни вариации (щамове) на HIV-вируса. Ако не се използва презерватив по време на сексуален контакт, заразените с ХИВ партньори могат да обменят различни видове или щамове на HIV. Това може да доведе до повторна инфекция, която ще затрудни лечението на ХИВ инфекция. Използването на презервативи винаги е по-безопасно. Латексовите презервативи защитават най-добре срещу HIV инфекция. Презервативи от овча кожа не осигуряват никаква защита, тъй като вирусът може да премине през тях.

 

ХИВ и децаМит: ХИВ-позитивните хора не могат да имат деца.

Реалност: Хората с HIV могат да имат деца.

Бременните жени, които са ХИВ-позитивни, могат да предадат вируса на ХИВ на своите бебета. Това може да се случи по време на бременността, по време на вагинално раждане или по време на кърмене. Въпреки това, ако майката провежда лечение с антиретровирусни лекарства по време на бременността, роди с цезарово сечение и избягва кърменето, това може значително да намали риска от предаване на инфекцията на бебето.

Ако мъж има HIV, може да се извърши процедура, наречена "промиване на спермата", за отделяне на генетичния материал от спермата. След това се използва ин витро метод за оплождане на партньорката.

 

Лечение при ХИВ / СПИНМит: HIV или СПИН може да бъде излекуван.

Реалност: Към днешна дата, няма лечение за HIV-инфекция или СПИН и няма ваксини за предотвратяване на HIV инфекция. Има терапии, които могат да помогнат за контрол на вируса и да защитят имунната система, както и евентуално да предотвратят HIV да стане СПИН.
HIV и животътМит: Човек с ХИВ има само няколко години живот.

Реалност: В началото на епидемията от СПИН продължителността на живот е била само няколко години, но това вече не е така. Нови медикаменти и лечения са увеличили продължителността на хората с ХИВ и много ХИВ-позитивни могат да имат нормален живот. С ранно приложение на терапия е възможно да се предотврати преминаването на ХИВ в СПИН.


ХИВ и други инфекцииМит: Други свързани с HIV инфекции са неизбежни.

Реалност: ХИВ-позитивните хора са уязвими по отношение на това, което се нарича опортюнистични инфекции. Те включват туберкулоза, пневмония, сепсис (отравяне на кръвта), кандидоза, херпес, цитомегаловирус и някои HIV-свързани ракови заболявания, като сарком на Капоши, лимфом и плоскоклетъчен карцином.

Антиретровирусно лечение може значително да намали риска за получаване на тези опортюнистични инфекции чрез увеличаване на CD4 клетките в организма. Други инфекции могат да бъдат предотвратени с лекарства.

Следва: Новини за СПИН

Страници: 123456789101112131415
3.6, 37 гласа

КОМЕНТАРИ КЪМ СПИН