Начало Здравни проблеми Рак на простатата Каква е структурата на простатата и каква е нейната функция?
Рак на простатата

3. Каква е структурата на простатата и каква е нейната функция?

Каква е структурата на простатата и каква е нейната функция?

Простатната жлеза принадлежи към вътрешните полови органи на мъжа.

Тя се разполага в малкия таз, като е в основата на пикочния мехур и пред правото черво.

През нея преминава пикочния калнал (уретра), през който се пренася урината от пикочния мехур, през пениса и вън от тялото.

Простатата има форма на кестен с размери 2х3х4 см и тежи около 20-40 грама. Тя има връх, насочен надолу и три дяла – ляв, десен и среден. Простатата е изградена от две части – жлезна и мускулна. Жлезната част е съставена от около 30–40 различно големи жлези, чийто канали 20-25 на брой се отварят в пикочния канал. Мускулната част е представена от множество гладкомускулни влакна, образуващи пространствено сплетение около жлезите. При еякулация мускулатурата се съкращава и изстисква съдържимото на жлезите в пикочния канал, където се присъединява към излизащата от изхвърлящите канали семенна течност. Отвън простатната жлеза е обвита в дебела капсула.

Като орган на половата система простатната жлеза претърпява възрастови промени. При деца представлява малко тяло, в което преобладава мускулна тъкан. След пубертета тя нараства и достига описания по-горе вид. В старческа възраст настъпва обратно развитие на жлезата. Това се дължи на жлезистия паренхим. В някои случаи тя хипертрофира, като с уголемяването си средният дял притиска пикочния канал и причинява затруднение в нормалното уриниране.

Простатната жлеза има много добро кръвоснабдяване и богата и сложна нервна мрежа, с което се обяснява както обилното кървене при нараняване и операции и промените й в зависимост от кръвонапълването и кръвния застой в нея, така и отражението им върху нервната система на болния.

Основната функция на простатата е секреторната и тя е в тясна връзка с функцията на тестисите, а така също и с функцията на хипофизата и надбъбречните жлези.

Под тяхно влияние по време на пубертета, под действието на мъжкия полов хормон – тестостерон, простатата започва да става функционално активна и да отделя секрет.

Това става обикновено при семеизхвърлянето (еякулацията) по време на полов акт или при мастурбация и тогава отделеният простатен секрет се смесва със сперматозоидите и секрета от семенните мехурчета и образува спермената течност.

Секретът е богат на ензими. Ензимите са белтъци с много важни функции. Някои от ензимите, съдържащи се в простатния секрет, са: кисела простата-фосфатаза и PSA (простата-специфичен антиген), който втечнява спермата.

Друго важно вещество, което се съдържа в простатния секрет, е сперминът. Неговата функция е да защитава ДНК на сперматозоидите. Сперминът придава специфичната миризма на спермата. Секретът на простатата е мътно млечнобял, много рядък и леко кисел.

Простатният секрет представлява 20-30 % от спермата. Той е важен за правилното функциониране на сперматозоидите, както и за потентността на мъжа.

Секретът създава средата, в която се развиват и живеят сперматозоидите, за да станат те жизнеспособни и да могат да оплодят яйцеклетката, разрежда спермената течност и така улеснява придвижването на сперматозоидите и самото оплождане.

Прочетете подробна информация за анатомията на простатната жлеза:

Следва: Как се класифицира ракът на простатата?

Страници: 12345678910111213141516
3.4, 37 гласа

КОМЕНТАРИ КЪМ Рак на простатата