Начало Здравни проблеми Мигрена

Мигрена

1. Какво представлява мигрената?

Това е заболяване, което се характеризира с пристъпно главоболие, локализирано най-често в половината глава (хемикрания). Обикновено главоболието е едностранно и има пулсиращ характер, с продължителност 2-72 часа. Придружаващи симптоми могат да бъдат гадене, повръщане, фотофобия (повишена чувствителност към светлина), фонофобия (повишена чувствителност към звук) и болката обикновено се усилва от физическа активност. При до една трета от хората с мигрена може да се наблюдава аура - преходни визуални, сетивни, речеви или моторни нарушения, които показват, че скоро ще се появи главоболие.

Етиологията на заболяването е неизвестна. Голямо значение има наследственият фактор, който се открива при 50-80% от случаите. Това заболяване засяга малко повече момчетата, отколкото момичетата преди пубертета, а в зряла възраст засяга два до три пъти повече жени, отколкото мъже. Патогенезата на мигрената също не е изяснена. Според вазомоторната теория началната фаза на пристъпа се дължи на спазъм на мозъчните съдове и намаляване на мозъчното оросяване в определени мозъчни участъци, а болковата фаза - на патологична дилатация с последваща атония на съдовите стени. Биохимичната теория придава основно значение на биогенните амини и по-специално - на плазмения серотонин, който в началото на пристъпа е повишен.

Мигрената е широко разпространено и социално значимо заболяване, което причинява чести епизоди на временна нетрудоспособност сред млади хора в активна възраст, водещо до големи директни и индиректни загуби. Тя е обществено здравен проблем от голямо значение, чието бреме пада както на болния, така и на цялото общество.

Каква е честотата?

Колко често се среща мигрената в различните възрастови групи? Научете повече за разпространението й сред двата пола.

Прочети повече ›
2.

Кои са причините за възникване?

Кои са теориите за развитие на мигрена?

Прочети повече ›
3.
4.

Кои са симптомите и признаците?

Кои са основните симптоми при мигрена? Научете повече за признаците и клиничните й прояви.

Прочети повече ›
5.

Как се лекува?

Какви са възможностите за лечение при мигрена? Кои са най-предпочитаните лекарствени средства за лечение на различните стадии на заболяването? Научете повече.

Прочети повече ›
6.

Хомеопатична терапия

Може ли мигрената да бъде лекувана с хомеопатични лекарствени средства? Кои са най-използваните препарат при различните случаи на мигрена?

Прочети повече ›
7.

Алтернативно лечение

Научете повече за алтернативните методи на лечение на мигрената.

Прочети повече ›
8.

Билки и добавки за предотвратяване на мигрена

Кои билки и хранителни добавки могат да бъдат полезни за профилактика на мигрена?

Прочети повече ›
9.
Страници: 123456789101112
4.5, 18 гласа

КОМЕНТАРИ