Начало Здравни проблеми Мигрена

Мигрена

1. Какво представлява мигрената?

Мигрената е най-честото неврологично заболяване при възрастното население и третото най-разпространено заболяване в света, засягащо около 12 % от общата популация и по-често при жените (приблизително 25 %). Тя оказва голямо въздействие върху обществото поради своя потенциал за мъчителни и непоносими симптоми, а поради тях - по-ниско качество на живот и увеличено отсъствие от работа. Мигрената е най-честа във възрастовата граница 25-55 години. Докато повечето страдащи преживяват атаки веднъж или два пъти в месеца, повече от 4 милиона души имат хронична ежедневна мигрена, с най-малко 15 мигренозни дни на месец.

Въпреки че много хора използват термина "мигрена", за да опишат всяко тежко главоболие, мигренозното главоболие е резултат от специфични физиологични промени, които се появяват в мозъка и водят до характерната болка и свързаните симптоми на мигрена.

Точната причина за мигрена не е известна. Смята се, че играят роля промени в нивата на невротрансмитери в мозъка. Голямо значение има и наследственият фактор, който се открива при 50-80 % от случаите. Това заболяване засяга малко повече момчетата, отколкото момичетата преди пубертета, а в зряла възраст засяга два до три пъти повече жени, отколкото мъже.

Патогенезата на мигрената също не е изяснена. Според вазомоторната теория началната фаза на пристъпа се дължи на спазъм на мозъчните съдове и намаляване на мозъчното оросяване в определени мозъчни участъци, а болковата фаза - на патологична дилатация с последваща атония на съдовите стени. Биохимичната теория придава основно значение на биогенните амини и по-специално - на плазмения серотонин, който в началото на пристъпа е повишен.

Главоболието е първичната клинична изява на мигрената и е в свързано с наследствена или предразположена чувствителност на невроваскуларните реакции към определени стимули или към циклични промени в централната нервна система.

Мигренозното главоболие обикновено се описва като интензивна, пулсираща болка в главата, която нарушава нормалното ежедневие на страдащия и може да се влоши от физическо натоварване. Често се придружава от гадене, повръщане, замаяност, екстремна чувствителност към звук, светлина, докосване и миризма и изтръпване в крайниците или лицето. Този тип главоболие често засяга само едната страна на главата, но в някои случаи пациентите могат да изпитват болка двустранно.

Въпреки че продължителността на мигренозния пристъп варира от пациент на пациент, типичната атака продължава няколко часа, а понякога - до няколко (например 2-3) дни.

Приблизително 25 % от страдащите от мигрена ще получат предмигренозен феномен, наречен аура, който представлява неврологична аномалия, причиняваща главно визуални, но и други сензорни и / или моторни смущения, които се проявяват в рамките на няколко часа преди мигренозно главоболие. При 15-20 % от атаките другите неврологични симптоми се появяват преди действителната болка в главата.

Конвенционалните фармакологични лечения при мигрена често имат ограничен успех и могат да имат непоносими странични ефекти или да бъдат противопоказани с други чести съпътстващи заболявания. Избягването на отключващите фактори за мигренозен пристъп, като емоционален стрес, някои храни или напитки, сетивни дразнители, може да редуцира появата на атаките. Освен това съществуват разнообразни подходи за безопасно и ефективно естествено лечение за контрол на мигрената.

Мигрената е широко разпространено и социално значимо заболяване, което причинява чести епизоди на временна нетрудоспособност сред млади хора в активна възраст, водещо до големи директни и индиректни загуби. Тя е обществен здравен проблем от голямо значение, чието бреме пада както на страдащия, така и на цялото общество.

Каква е честотата?

Колко често се среща мигрената в различните възрастови групи? Научете повече за разпространението й сред двата пола.

Прочети повече ›
2.

Кои са причините за възникване?

Кои са теориите за развитие на мигрена?

Прочети повече ›
3.
4.

Кои са симптомите и признаците?

Кои са основните симптоми при мигрена? Научете повече за признаците и клиничните й прояви.

Прочети повече ›
5.

Как се лекува?

Какви са възможностите за лечение при мигрена? Кои са най-предпочитаните лекарствени средства за лечение на различните стадии на заболяването? Научете повече.

Прочети повече ›
6.

Хомеопатична терапия

Може ли мигрената да бъде лекувана с хомеопатични лекарствени средства? Кои са най-използваните препарат при различните случаи на мигрена?

Прочети повече ›
7.

Алтернативно лечение

Научете повече за алтернативните методи на лечение на мигрената.

Прочети повече ›
8.

Билки и добавки за предотвратяване на мигрена

Кои билки и хранителни добавки могат да бъдат полезни за профилактика на мигрена?

Прочети повече ›
9.
Страници: 123456789101112
4.5, 18 гласа

БИБЛИОГРАФИЯ

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17970989
http://www.lifeextension.com/Protocols/Neurological/Migraine/Page-01
http://www.medicinenet.com/migraine/article.htm
http://migraineresearchfoundation.org/about-migraine/migraine-facts/
https://en.wikipedia.org/wiki/Migraine

КОМЕНТАРИ