- Какво представлява затлъстяването?
- Кои са механизмите за регулиране на енергийния баланс, обмяната и апетита?
- Кои са видовете мастна тъкан и каква е тяхната функция в организма?
- Какви видове затлъстяване има?
- Каква е честотата на затлъстяването и наднорменото тегло?
- Кои причини водят до затлъстяване?
- Рискови фактори за развитие на затлъстяване
- Как се диагностицира затлъстяването при деца и възрастни?
- Лечение при затлъстяване
- Какви са здравните рискове, свързани със затлъстяването?
- До какви усложнения води затлъстяването в областта на корема?
2. Кои са механизмите за регулиране на енергийния баланс, обмяната и апетита?
Балансът на енергия се равнява на вноса на енергия с храната минус разхода на енергия за основната обмяна, двигателната дейност, растежа и топлинните загуби.
Основните нутриенти в храната, които служат като източник на енергия са въглехидратите, мазнините и белтъците. Главният източник на енергия в човешкото тяло са въглехидратите, мазнините служат за енергиен запас, а белтъците могат да са източник на енергия, но основната им функция е като източник на градивен материал, осигуряващ растежа и развитието на организма. При изгарянето (разграждането) на 1 грам мазнини се отделят 9 kcal, а на 1 грам въглехидрати и белтъци по 4 kcal.
Затлъстяването е следствие на нарушен енергиен баланс, в резултат на което се натрупва прекомерно количество мастна тъкан в организма. При здрави хора е налице равновесие между енергийния прием и енергийния разход, докато при хората със затлъстяване има повишен енергиен внос, намален енергиен разход или и двете, като излишъкът от енергия при тях се складира под формата на мазнини.
Основна роля в регулацията на енергийния баланс имат редица невротрансмитери и хормони, които се разделят в две големи групи, а именно орексигенни, повишаващи апетита и анорексигенни, потискащи апетита.
2.1. Невроендокринна регулация на апетита
Апетитът и ситостта се регулират чрез комплекс от сложни невроендокринни сигнални пътища, в които участват около 40 хормона, невропептиди, ензими, различни други химични посредници и техните рецептори. Финият баланс между потискащите и увеличаващите апетита невротрансмитери играе значима роля за развитие на затлъстяване:
- невротрансмитери, повишаващи апетита: основните невротрансмитери, които повишават и стимулират апетита, са невропептид У (NPY) и агути свързания пептид (AgRP). Те увеличават апетита у животински модели и хора чрез стимулиране на неконтролируем прием на храна, освен това намаляват нивото на обмяната и енергийния разход. За NPY се смята, че увеличава преференциално въглехидратния прием, увеличава инсулиновите нива и количеството енергия, която се складира под формата на мазнини в организма. Галанинът е друг хипоталамичен хормон, за който се смята, че повишава апетита чрез влечение към прием на мазнини. Други белтъчни хормони, които стимулират апетита и се произвеждат от хипоталамуса, са орексигенните пептиди А и В
- невротрансмитери, намаляващи апетита: алфа-меланоцитостимулиращият хормон е централен потискащ невротрансмитер и е първичният антагонист (с противоположно действие) на агути свързания пептид. Серотонинът или 5-хидрокситриптамин е също апетитопотискащ невротрансмитер, особено по отношение вноса на въглехидрати. Допаминът от своя страна се свързва с удоволствието от акта на храненето и хората с дефект на допаминовите рецептори могат да са предразположени към затлъстяване
2.2. Ентеро-хормонална регулация на апетита
Ентеро-хормоналната регулация на апетита включва в себе си сложните взаимодействия между редица, произвеждани от стомашно-чревния тракт субстанции, главно хормони и апетита, като в зависимост от секретираните хормони апетитът се потиска или стимулира. Сред основните регулатори се включват:
- грелин: грелинът е вероятно най-важният орексигенен хормон, който се освобождава от лигавичните клетки на изходната част на стомаха. Неговите нива бързо нарастват при гладуване и достигат най-високите си стойности преди хранене. При пациенти, при които е осъществена бариатрична хирургия, има по-ниски нива на грелина, като това допринася за редукцията на теглото, независимо от механичните ефекти на хирургичната манипулация
- инсулин: инсулинът, хормон който се отделя от бета клетките на панкреаса, чрез кръвния ток осъществява действието си върху централните регулатори, като ефектът се изразява в намаляване на приема на храна. Инсулиновите нива се повишават след хранене
- холецистокинин: холецистокининът е друг белтъчен хормон, който се синтезира от панкреаса в отговор на скорошен прием на храна, като стимулира панкреасната секреция на храносмилателни ензими и потиска изпразването на стомаха и секрецията на жлъчни киселини. Той е най-важният модулатор на краткотрайното чувство на ситост
- УУ пептид: УУ пептидът се произвежда от лигавичните клетки на тънкото и дебелото черво. Като друг модулатор на краткотрайния енергиен баланс той се освобождава при обилно хранене, за да намали апетита
2.3. Регулация чрез адипоцитни хормони и цитокини
Мастната тъкан, освен като енергийно депо, функционира и като много активен ендокринен орган, което се доказа с откриването на лептина, хормон, който се отделя преди всичко от мастните клетки и регулира апетита. Редица фактори оказват влияние върху адипоцитите (мастните клетки), като по-важните от тях са:
- адипоцитни фактори, свързани с инсулинова резистентност: циркулиращият лептин въздейства върху невротрансмитерите и потиска апетита, като лептиновите нива са в пряка зависимост от количеството мастна тъкан на даден индивид. Интересна особеност е, че при лица със затлъстяване е налице свръхпродукция на лептин, което поражда теорията за наличието на лептинова резистентност. Лептиновите нива са свързани в значителна степен с инсулиновите нива на гладно и инсулиновата резистентност при затлъстели индивиди, като освен лептина, останалите адипоцитни хормони, свързани с инсулинова резистентност, са резистин, интерлевкин-6 и тумор некротизиращия фактор алфа
- адипоцитни фактори, които увеличават инсулиновата чувствителност: адипонектинът е адипоцитен хормон, който може да намали сърдечно-съдовия риск и проявите на метаболитен синдром. Ниските му нива водят до нарастване на риск от развитие на инсулинова резистентност. Дефицитът му пък е свързан с нарастване на съдовото възпаление и развитието на неалкохолен стеатохепатит
2.4. Регулация чрез периферни хормони
Периферните хормони, участващи в регулацията на енергийния баланс чрез директно повлияване на нивата на синтез и разграждане на мазнините (процес, известен като липолиза), са катехоламините, инсулинът, кортизолът и растежният хормон. Основните техни особености и действия по отношение на енергийния баланс включват:
- катехоламини: основните катехоламини са адреналин и норадреналин и имат разграждащ мазнините ефект
- инсулин: инсулинът възпрепятства разграждането на мазнините, което води до мастно натрупване
- кортизол: субстанцията показва по-комплексно действие, като се предполага, че кортизолът потиска разграждането на мазнините във висцералната мастна тъкан, но стимулира липолизата в периферните тъкани с развитие на централно затлъстяване (натрупване на мастна тъкан по лицето, шията, гръдния кош и корема) и периферна редукция ма мастната тъкан (намалено натрупване по крайниците)
- растежен хормон: растежният хормон има липолитично действие. Заедно с кортизола има допълващо действие по време на стрес и гладуване, като по този начин се обезпечава необходимостта от енергия чрез мастните депа
Коментари към Затлъстяване