Framar.bg 0
0
Е-аптека Промоции
Здравна библиотека
Здравни проблеми Медицинска енциклопедия Заболявания Симптоми и признаци Алтернативна медицина Анатомия Медицински изследвания Лечения Физиология Патология Ботаника Микробиология Фармакологични групи Медицински журнал Взаимодействия История на медицината и фармацията Здравето А-Я
Диагностик
Здравна помощ
Здравен справочник Специалисти Здравни заведения Аптеки Институции и организации Образование Спорт и туризъм Клинични пътеки Нормативни актове Бизнес Социални грижи Форум Консултации
Здравна медия
Здравни новини Любопитно Интервюта Видео Презентации Научни публикации Анкети Бъди активен Кампании
Здраве и начин на живот
Хранене Хранене при... Рецепти Диети Групи храни и ястия Съставки Е-тата в храните Спорт Съвети Психология Лайфстайл Интерактивни
За нас
За Фрамар За реклама Статистика Общи условия Екип Кариера Адреси на аптеки Фрамар Блог Важно Автори Програма за лоялни клиенти Промоционална брошура
Контакти
Назад | Начало Здравни проблеми Затлъстяване Кои са механизмите за регулиране на енергийния баланс, обмяната и апетита?
Затлъстяване
Автор: д-р Мария Генова ГеоргиеваРедактор: д-р Лилия Пашова-Стоянова
  • СЪДЪРЖАНИЕ
  • ИНФОРМАЦИЯ
  • ГАЛЕРИЯ
  • КОМЕНТАРИ
СЪДЪРЖАНИЕ
СЪДЪРЖАНИЕ
ИНФОРМАЦИЯ
ГАЛЕРИЯ
КОМЕНТАРИ
Затлъстяване
  1. Какво представлява затлъстяването?
  2. Кои са механизмите за регулиране на енергийния баланс, обмяната и апетита?
  3. Кои са видовете мастна тъкан и каква е тяхната функция в организма?
  4. Какви видове затлъстяване има?
  5. Каква е честотата на затлъстяването и наднорменото тегло?
  6. Кои причини водят до затлъстяване?
  7. Рискови фактори за развитие на затлъстяване
  8. Как се диагностицира затлъстяването при деца и възрастни?
  9. Лечение при затлъстяване
  10. Какви са здравните рискове, свързани със затлъстяването?
  11. До какви усложнения води затлъстяването в областта на корема?

2. Кои са механизмите за регулиране на енергийния баланс, обмяната и апетита?

Балансът на енергия се равнява на вноса на енергия с храната минус разхода на енергия за основната обмяна, двигателната дейност, растежа и топлинните загуби.

Основните нутриенти в храната, които служат като източник на енергия са въглехидратите, мазнините и белтъците. Главният източник на енергия в човешкото тяло са въглехидратите, мазнините служат за енергиен запас, а белтъците могат да са източник на енергия, но основната им функция е като източник на градивен материал, осигуряващ растежа и развитието на организма. При изгарянето (разграждането) на 1 грам мазнини се отделят 9 kcal, а на 1 грам въглехидрати и белтъци по 4 kcal.

Затлъстяването е следствие на нарушен енергиен баланс, в резултат на което се натрупва прекомерно количество мастна тъкан в организма. При здрави хора е налице равновесие между енергийния прием и енергийния разход, докато при хората със затлъстяване има повишен енергиен внос, намален енергиен разход или и двете, като излишъкът от енергия при тях се складира под формата на мазнини.

Основна роля в регулацията на енергийния баланс имат редица невротрансмитери и хормони, които се разделят в две големи групи, а именно орексигенни, повишаващи апетита и анорексигенни, потискащи апетита.

2.1. Невроендокринна регулация на апетита

Невроендокринна регулация на апетита

Апетитът и ситостта се регулират чрез комплекс от сложни невроендокринни сигнални пътища, в които участват около 40 хормона, невропептиди, ензими, различни други химични посредници и техните рецептори. Финият баланс между потискащите и увеличаващите апетита невротрансмитери играе значима роля за развитие на затлъстяване:

  • невротрансмитери, повишаващи апетита: основните невротрансмитери, които повишават и стимулират апетита, са невропептид У (NPY) и агути свързания пептид (AgRP). Те увеличават апетита у животински модели и хора чрез стимулиране на неконтролируем прием на храна, освен това намаляват нивото на обмяната и енергийния разход. За NPY се смята, че увеличава преференциално въглехидратния прием, увеличава инсулиновите нива и количеството енергия, която се складира под формата на мазнини в организма. Галанинът е друг хипоталамичен хормон, за който се смята, че повишава апетита чрез влечение към прием на мазнини. Други белтъчни хормони, които стимулират апетита и се произвеждат от хипоталамуса, са орексигенните пептиди А и В
  • невротрансмитери, намаляващи апетита: алфа-меланоцитостимулиращият хормон е централен потискащ невротрансмитер и е първичният антагонист (с противоположно действие) на агути свързания пептид. Серотонинът или 5-хидрокситриптамин е също апетитопотискащ невротрансмитер, особено по отношение вноса на въглехидрати. Допаминът от своя страна се свързва с удоволствието от акта на храненето и хората с дефект на допаминовите рецептори могат да са предразположени към затлъстяване

2.2. Ентеро-хормонална регулация на апетита

Ентеро-хормонална регулация на апетита

Ентеро-хормоналната регулация на апетита включва в себе си сложните взаимодействия между редица, произвеждани от стомашно-чревния тракт субстанции, главно хормони и апетита, като в зависимост от секретираните хормони апетитът се потиска или стимулира. Сред основните регулатори се включват:

  • грелин: грелинът е вероятно най-важният орексигенен хормон, който се освобождава от лигавичните клетки на изходната част на стомаха. Неговите нива бързо нарастват при гладуване и достигат най-високите си стойности преди хранене. При пациенти, при които е осъществена бариатрична хирургия, има по-ниски нива на грелина, като това допринася за редукцията на теглото, независимо от механичните ефекти на хирургичната манипулация
  • инсулин: инсулинът, хормон който се отделя от бета клетките на панкреаса, чрез кръвния ток осъществява действието си върху централните регулатори, като ефектът се изразява в намаляване на приема на храна. Инсулиновите нива се повишават след хранене
  • холецистокинин: холецистокининът е друг белтъчен хормон, който се синтезира от панкреаса в отговор на скорошен прием на храна, като стимулира панкреасната секреция на храносмилателни ензими и потиска изпразването на стомаха и секрецията на жлъчни киселини. Той е най-важният модулатор на краткотрайното чувство на ситост
  • УУ пептид: УУ пептидът се произвежда от лигавичните клетки на тънкото и дебелото черво. Като друг модулатор на краткотрайния енергиен баланс той се освобождава при обилно хранене, за да намали апетита

2.3. Регулация чрез адипоцитни хормони и цитокини

Регулация чрез адипоцитни хормони и цитокини

Мастната тъкан, освен като енергийно депо, функционира и като много активен ендокринен орган, което се доказа с откриването на лептина, хормон, който се отделя преди всичко от мастните клетки и регулира апетита. Редица фактори оказват влияние върху адипоцитите (мастните клетки), като по-важните от тях са:

  • адипоцитни фактори, свързани с инсулинова резистентност: циркулиращият лептин въздейства върху невротрансмитерите и потиска апетита, като лептиновите нива са в пряка зависимост от количеството мастна тъкан на даден индивид. Интересна особеност е, че при лица със затлъстяване е налице свръхпродукция на лептин, което поражда теорията за наличието на лептинова резистентност. Лептиновите нива са свързани в значителна степен с инсулиновите нива на гладно и инсулиновата резистентност при затлъстели индивиди, като освен лептина, останалите адипоцитни хормони, свързани с инсулинова резистентност, са резистин, интерлевкин-6 и тумор некротизиращия фактор алфа
  • адипоцитни фактори, които увеличават инсулиновата чувствителност: адипонектинът е адипоцитен хормон, който може да намали сърдечно-съдовия риск и проявите на метаболитен синдром. Ниските му нива водят до нарастване на риск от развитие на инсулинова резистентност. Дефицитът му пък е свързан с нарастване на съдовото възпаление и развитието на неалкохолен стеатохепатит

2.4. Регулация чрез периферни хормони

Регулация чрез периферни хормони

Периферните хормони, участващи в регулацията на енергийния баланс чрез директно повлияване на нивата на синтез и разграждане на мазнините (процес, известен като липолиза), са катехоламините, инсулинът, кортизолът и растежният хормон. Основните техни особености и действия по отношение на енергийния баланс включват:

  • катехоламини: основните катехоламини са адреналин и норадреналин и имат разграждащ мазнините ефект
  • инсулин: инсулинът възпрепятства разграждането на мазнините, което води до мастно натрупване
  • кортизол: субстанцията показва по-комплексно действие, като се предполага, че кортизолът потиска разграждането на мазнините във висцералната мастна тъкан, но стимулира липолизата в периферните тъкани с развитие на централно затлъстяване (натрупване на мастна тъкан по лицето, шията, гръдния кош и корема) и периферна редукция ма мастната тъкан (намалено натрупване по крайниците)
  • растежен хормон: растежният хормон има липолитично действие. Заедно с кортизола има допълващо действие по време на стрес и гладуване, като по този начин се обезпечава необходимостта от енергия чрез мастните депа
Следва: Кои са видовете мастна тъкан и каква е тяхната функция в организма?
Страници: 12345...19
4.6/5 65 оценки
googletag.pubads().definePassback('/21812339056/300-250-upperright', [300, 250]).display();

Галерия

Затлъстяване Диагностика на затлъстяването Здравни рискове, свързани със затлъстяването Ограничаване на вредните навици Лечение чрез създаване на отрицателен калориен баланс
1 от 6
ЗатлъстяванеДиагностика на затлъстяванетоЗдравни рискове, свързани със затлъстяванетоОграничаване на вредните навициЛечение чрез създаване на отрицателен калориен балансЛечение чрез създаване на отрицателен калориен баланс

Коментари към Затлъстяване

От сайта
Напиши коментар 0 коментара
  1. Коментирайте Затлъстяване
    www.framar.bg 
    на 30 June 2025 в 05:52
    Коментирайте "Затлъстяване"
За статията
последна редакция: 11 юни 2024г.
създадена на: 04 март 2012г.
прочетена: 167915 пъти
Още за Затлъстяване
  • Алтернативна медицина при затлъстяване
  • Научни публикации за затлъстяване
  • Растения и билки при затлъстяване
  • Интервюта за затлъстяване
  • Организации и институции затлъстяване
  • Новини за затлъстяване
  • Статии от "Здравна медия" при затлъстяване
  • Исторически данни за затлъстяването
googletag.pubads().definePassback('/21812339056/Baner300600', [300, 600]).display();
При възникнало съмнение за здравословен проблем или нужда от лечение, моля винаги се обръщайте за медицинска консултация към квалифициран и правоспособен лекар или фармацевт. В никакъв случай не възприемайте дадената Ви чрез сайта информация като абсолютно достоверна и правилна, дори и същата да се окаже такава.
Данни на Фрамар ООД:
  • Фрамар ООД, ЕИК: 123732525, Стара Загора, ул. Петър Парчевич № 26, телефон: 0875 / 322 000, e-mail: office@framar.bg
  • За контакт
  • Borika
  • MasterCard
  • mastercard securecode
  • Visa
  • verified by visa
Информация:
  • Общи условия
  • Политика за поверителност
  • Политика за използване на бисквитки
  • Право на отказ от договора
  • Рекламации
  • Доставка
  • Плащания
  • Отстъпки за регистрирани клиенти
  • Промоции и безплатна доставка
  • Често задавани въпроси
  • При възникване на спор, свързан с покупка онлайн, можете да ползвате сайта ОРС
  • Български Фармацевтичен съюз
  • Изпълнителна агенция по лекарствата
  • Комисия за защита на потребителите
  • Министерство на здравеопазването
БДА NextGenerationEU DMCA.com Protection Status
© 2007 - 2025 Аптеки Фрамар. Всички права запазени! Framar.bg във Facebook
Изработка на уеб сайт от Valival