Начало Здравни проблеми Затлъстяване

Затлъстяване

1. Какво представлява затлъстяването?

Затлъстяването (обезитас) и наднорменото тегло са двата термина, с които се обозначава диапазонът на повишаване на телесната маса над нивата, които се считат здравословни за даден ръст, възраст и пол. Те се използват също така, за да се определят границите на теглото, при които е доказано, че се увеличава вероятността за поява на дадени заболявания и други здравословни проблеми, по-голямата част от които социално значими, основно захарен диабет тип 2, сърдечно-съдови, мозъчно-съдови и някои злокачествени заболявания.

Затлъстяването се определя като хронично състояние с натрупване на ексцесивно (прекомерно) количество телесна мастна тъкан (подкожно, в коремната кухина, около вътрешните органи), което има отрицателен ефект върху здравето и е свързано не само с различни здравословни проблеми, но и с намалена продължителност на живота. Често под термина затлъстяване неправилно се разбира повишаване на общата телесна маса, която се формира, както от количеството на мастната тъкан, така и от масата на костната и мускулна тъкан, теглото на вътрешните органи, количеството вода в организма. В този аспект някои хора, които са с по-силно развити костна и мускулна система са с по-високо тегло и попадат погрешно в категорията "затлъстели". Следователно при обезитаса има повишаване на общото телесно тегло, но за сметка на увеличаване количеството на мастната тъкан. Макар и подобен на затлъстяването, терминът "наднормено тегло" се използва за обозначаване на по-високо за съответния ръст тегло.

За развитието на наднормено тегло и затлъстяване роля играят няколко различни групи фактори: генетични (наследствени), фактори на околната среда (количество и състав на храната, ниво на физическа активност), физиологични (нарушения в обмяната на мастната тъкан, хормонални промени, центровете в мозъка, в частност в хипоталамуса, които контролират ситостта), психологически (хранителни разстройства, прием на храна в отговор на стрес или депресия) и вероятно някои все още неизяснени фактори.

Нормалното количество телесна мастна тъкан е между 25-30 % при жените и 18-23 % при мъжете. Процентното съдържание на телесни мазнини се изчислява, като се раздели теглото на мастната тъкан към общото телесно тегло на даден индивид. Полученият резултат показва както количеството на есенциалните (основните) мазнини, така и на неесенциалните (складирани), които са отложени като запаси в мастните депа. Определени количества мастна тъкан в тялото са необходими като енергиен източник по време на физическо натоварване или почивка (енергийно депо), за предпазване от загуба на топлина от тялото (топлоизолираща функция), от сътресения и нараняване на по-дълбоко разположените органи и тъкани (функция на “амортисьор”). По-общо казано, тяхната роля се свежда до нормалното физиологично и биологично функциониране на организма. Това са есенциалните (основни) мазнини, които се намират в костния мозък, главния и гръбначния мозък, клетъчните мембрани, мускулите и някои вътрешни органи. В сравнение с мъжете, жените имат по-висок процент есенциални мазнини, които са разпределени по бедрата, ханша, таза и гърдите. Количеството основни мазнини при тях е 10-13 %, а при мъжете - 2-5 %.

Останалата част от телесните мазнини се складира в мастните депа и служи за енергиен резерв. Това са т.нар. складирани или неесенциални мазнини. Основното им количество е съсредоточено в подкожието и се означава като подкожна мастна тъкан. Друга част се намира около вътрешните органи в коремната кухина и се означава като висцерална мастна тъкан. Възрастните обикновено имат по-малко подкожна и повече висцерална мастна тъкан.

Идеално телесно тегло е това тегло, което съответства на най-ниското ниво на смъртност при хора с определен ръст, пол и възраст. Когато има увеличаване на теглото с над 15 % от идеалното е налице затлъстяване.

По-голямата част от затлъстелите възрастни са били със затлъстяване още от детската възраст, което превръща профилактиката и лечението му в един от основните приоритети на детските лекари и ендокринолози, още повече, че всички епидемиологични проучвания в последните десетилетия единодушно сочат лавинообразно нарастване на честотата на затлъстяването в световен мащаб, не само сред възрастните, но и сред децата.

Кои са механизмите за регулиране на енергийния баланс, обмяната и апетита?

Затлъстяването като следствие от нарушен енергиен баланс.Какви са механизмите за регулиране на глада и апетита?

Затлъстяването е следствие на нарушен енергиен баланс, в резултат на което се натрупва прекомерно количество мастна тъкан в организма. У здрави хора е налице равновесие между енергийния прием и енергийния разход, т.е. енергийният прием е равен на енергийния разход. При хората със затлъстяване има п

Прочети повече ›
2.

Кои са видовете мастна тъкан и каква е тяхната функция в организма?

Кои са видовете мастна тъкан, какво е тяхното разпределение и функция в организма?

Мастната (адипозна) тъкан представлява хетерогенен (разнороден) орган, който притежава механична и метаболитна функция. Механичната й функция се изразява в предпазване загубата на топлина (топлоизолираща) от тялото и едновременно с това служи като амортисьор за вътрешните органи. Мастната тъкан пре

Прочети повече ›
3.

Какви видове затлъстяване има?

Затлъстяването се класифицира спрямо различни критерии. Най-често е първичното затлъстяване, а по-малката част от случаите на затлъстяване са вследствие на вторични причини или в рамките на даден синдром.

Видовете затлъстяване се класифицират според различни критерии. Те биват:

Прочети повече ›
4.

Каква е честотата на затлъстяването и наднорменото тегло?

Честота на затлъстяването и наднорменото тегло. Темпове на нарастването на затлъстяването и наднорменото тегло сред възрастните и детско-юношеското население в световен мащаб.

Честотата на затлъстяването и наднорменото тегло през последните години нараства лавинообразно в световен мащаб и придобива размерите на пандемия. Именно поради тази тенденция, понастоящем е възприет термина глобезити (global obesity). По данни на СЗО (Световната Здравна Организация) наднорменото т

Прочети повече ›
5.

Исторически данни за затлъстяването

Терминът "затлъстяване" идва от латинската дума "obesitas", която означава "дебел, набит, пълен". "Esus" е миналото причастие на "edere" (ям) с добавена частица "ob" (над).

Терминът затлъстяване идва от латинската дума obesitas , която означава дебел, набит, пълен . Esus е миналото причастие на edere (ям) с добавена частица ob (над). Оксфордският английски речник (Oxford English Dictionary) документира първата употреба на думата през 1611 г от Рандъл Котгрейв (Randle

Прочети повече ›
6.

Кои причини водят до затлъстяване?

Кои са причините, които могат да доведат до затлъстяване? Каква е етиологията на затлъстяването? Роля на генетичните фактори, средата на живот, ендокринните заболявания и приемът на лекарства при затлъстяването.

Затлъстяването е многофакторно заболяване, дължащо се на взаимодействието на редица генетични фактори и фактори от средата на живот. Сред причините за затлъстяване се сочат генетични фактори, средата на живот, някои ендокринни заболявания, проблеми от централната нервна система и прием на определен

Прочети повече ›
7.

Рискови фактори за развитие на затлъстяване

Кои фактори могат да увеличат риска от поява на наднормено тегло?

Затлъстяването обикновено е резултат от комбинация от причини и допринасящи фактори. Дори ако имате един или повече от изброените по-долу рискови фактори, това не означава, че сте предопределен да станете с наднормено тегло. Можете да противодействате на повечето рискови фактори чрез диета, физичес

Прочети повече ›
8.

Какви са здравните рискове, свързани със затлъстяването?

Затлъстяването е свързано с повишен риск от развитие на редица хронични заболявания, част от които водят до намалена продължителност на живота. Най-често това са метаболитни нарушения, сърдечно-съдови и мозъчно-съдови заболявания, някои видове рак и др.

Затлъстяването не е само козметичен проблем, но и пряко заплашващ здравето, както и свързан с намалена продължителност на живота. В САЩ около 300000 от смъртните случаи годишно са пряко свързани със затлъстяването. При ИТМ над 40 кг/м продължителността на живота намалява с над 20 години при мъжете

Прочети повече ›
9.

Как се диагностицира затлъстяването при деца и възрастни?

Кои методи на изследване могат да се използват, за да се направи оценка и да се диагностицира затлъстяване при възрастни и деца?

Дали даден индивид е със затлъстяване може лесно да се прецени още от пръв поглед. Съгласно дефиницията на затлъстяването, диагностиката му включва редица директни и индиректни методи, чрез които се доказва наличието на наднормено количество мастна тъкан в тялото. Според повечето консенсуси се смят

Прочети повече ›
10.

До какви усложнения води затлъстяването в областта на корема?

Затлъстяването в областта на корема е основен компонент на метаболитния синдром. То е свързано с редица усложнения, които водят до повишен кардио-метаболитен риск.

Затлъстяването в областта на корема, наричано още абдоминално, висцерален, централен, андроиден или тип ябълка затлъстяване, е основен определящ компонент на метаболитния синдром (МС), наричан по-рано синдром Х. Той представлява съчетание от най-значимите сърдечно-съдови рискови фактори: абдоминалн

Прочети повече ›
11.
Страници: 123456789101112131415
4.6, 58 гласа

КОМЕНТАРИ КЪМ Затлъстяване