Начало Здравни проблеми Затлъстяване Какви са здравните рискове, свързани със затлъстяването?
Затлъстяване

9. Какви са здравните рискове, свързани със затлъстяването?

Какви са здравните рискове, свързани със затлъстяването?

Затлъстяването не е само козметичен проблем, но и пряко заплашващ здравето, както и свързан с намалена продължителност на живота. В САЩ около 300 000 от смъртните случаи годишно са пряко свързани със затлъстяването. При ИТМ над 40 кг/м² продължителността на живота намалява с над 20 години при мъжете и с 5 години при жените. Затлъстяването също увеличава риска от развитие на редица хронични заболявания, като:

Здравни рискове при затлъстяване

9.1. Метаболитни нарушения

Метаболитни нарушения

9.1.1. Инсулинова резистентност (ИР) и хиперинсулинемия

Инсулинът е хормон, който се произвежда от панкреаса (задстомашната жлеза) и е необходим за транспортирането на кръвната захар (глюкоза) в клетките на мускулната и мастната тъкан, където тя се използва като енергиен източник. Вкарвайки глюкозата в клетките, инсулинът поддържа нормалните й нива в кръвта. Инсулиновата резистентност е състояние, при което има намален капацитет на инсулина да вкарва глюкозата в клетките, като мастната тъкан е с по-изразена резистентност в сравнение с мускулната. С това се обяснява и взаимовръзката между затлъстяването и ИР. В началото панкреасът отговаря на ИР като произвежда по-голямо количество инсулин (хиперинсулинемия). По този начин се поддържа нормално ниво на кръвната захар за сметка на повишена продукция на инсулин, като това състояние може да продължи с години. В даден момент секреторният капацитет на панкреаса започва да се изчерпва, вследствие на което инсулиновите нива започват да намаляват, респективно тези на кръвната захар да се увеличават и от състояние на ИР се преминава в стадий на клинично изявен захарен диабет тип 2. Ето защо ИР се разглежда като преддиабетно състояние, като напоследък се смята се, че атеросклерозата се развива именно през периода на ИР.

9.1.2. Захарен диабет тип 2 (ЗД 2)

ЗД 2 е неинсулинозависим ЗД, който се среща предимно след 40-годишна възраст, но в последните десетилетия с глобалното нарастване на честотата на затлъстяването, включително и сред децата и юношите, това иначе характерно за възрастните заболяване започна да се среща и в детско-юношеската възраст. ЗД 2 асоциира с централен тип затлъстяване.

9.1.3. Дислипидемия

Дислипидемията е обменно нарушение, което включва високи стойности на общия холестерол, високи триглицериди, ниски стойности на HDL (добрия) и високи стойности на LDL (лошия) холестерол.

9.1.4. Подагра и подагрозен артрит

 

Прочетете още за метаболитните нарушения при затлъстяване:

 

9.2. Кожни проблеми

Кожни проблеми

9.9.1. Акантозис нигриканс

Акантозис нигриканс (тъмно кафяво до черно пигментиране на кожата най-често по врата, под мишниците и гениталиите). Много често погрешно се възприема като замърсяване на кожата вследствие на неспазване на лична хигиена. При индивидите с наднормено тегло и затлъстяване наличието й сочи инсулинова резистентност.

9.9.2. Интертриго (от бактерии и / или гъбички)

9.9.3. Хирзуитизъм

Повишено окосмяване от мъжки тип при момичета и жени.

9.9.4. Повишен риск за развитие на целулит и карбункули (остро гнойно възпаление на няколко разположени един до друг космени фоликули)

9.9.6. Стрии

Те представляват линеарни белези по кожата в участъците, в които тя е била разтегната за по-продължително време. В началото стриите са червени, впоследствие стават виолетови и накрая са с бял, седефен цвят, разположени леко под нивото на кожата. Явяват се вследствие на разкъсване на колагенови и еластинови нишки в участъците на преразтягане на кожата. Срещат се най-често по гърдите, корема, ханша и бедрата.

9.3. Сърдечно-съдови заболявания

Сърдечно-съдови заболявания

9.2.1. Артериална хипертония (АХ)

АХ представлява високо кръвно налягане и е по-честа сред затлъстелите възрастни. Норвежко проучване сочи, че кръвното налягане се повишава по-значително при затлъстелите жени в сравнение с мъжете. Рискът за развитие на АХ е също по-висок при централния тип затлъстяване “като ябълка” в сравнение със затлъстяването “тип круша” с отлагане на мастна тъкан по ханша и бедрата.

9.2.2. Инфаркт на миокарда

Установено е, че рискът от развитие на коронарна болест, съответно инфаркт на миокарда, е 3 до 4 пъти по-висок при жени с ИТМ над 29 кг/м². Финландско проучване сочи, че всяко повишаване на телесното тегло с 1 кг увеличава смъртността от коронарна болест с 1 %. При пациенти, които вече са преживели инфаркт на миокарда, затлъстяването е свързано с повишен риск от втори инфаркт.

9.2.3. Застойна сърдечна недостатъчност

9.2.4. Хипертрофия на лявата камера

9.2.5. Кардиомиопатия

9.2.6. Белодробно сърце

9.2.7. Белодробна хипертония

9.4. Усложнения от страна на нервната система

Усложнения от страна на нервната система

9.3.1. Мозъчен инсулт

9.3.2. Идиопатична интракраниална хипертенсия

Характеризира се с повишено вътречерепно налягане. Позната е още като pseudotumor cerebri (лъжлив мозъчен тумор). Среща се предимно сред затлъстели жени в детеродна възраст. Характеризира се с неспецифично главоболие, което е от променлив тип, честота и локализация, пулсативен тинитус (чуване на ритмичен звук в едното или в двете уши със синхронен пулсативен ритъм, който се изостря в легнало положение и при навеждане), хоризонтална диплопия (двойно виждане), радикулярна болка, най-често в рамената.

9.3.3. Meralgia paraesthetica (от гр. meros - бедро и algos - болка)

Дължи се на притискане на латералния (външно-страничния) нерв на бедрото, което се изявява с парене или изтръпване в горно-страничната част на бедрото. При деца и юноши е налице силна болка, която води до ограничавана на движенията.

9.5. Злокачествени заболявания (рак)

Злокачествени заболявания (рак)

Някои проучвания намират връзка между затлъстяването и някои злокачествени заболявания - рака на дебелото черво при жените и мъжете, рака на ректума (правото черво) и простата при мъжете и рака на жлъчния мехур и ендометриума на матката при жените. Затлъстяването също така се свързва и с повишена заболеваемост от рак на гърдата, особено при жени след менопаузата, тъй като мастната тъкан участва в производството на женски полови хормони – естрогени, а техните повишени стойности и продължителното въздействие увеличават риска от рак на гърдата.

9.6. Заболявания на стомашно-чревния тракт

9.5.1. Камъни в жлъчния мехур (холелитиаза) и/или възпаление на жлъчния мехур (холецистит)

Холелитиазата е много по-честа сред затлъстелите, особено при жените по време на или след бременност. Обикновено се касае за холестеролови камъни.

9.5.2. Неалкохолна мастна чернодробна болест и неалкохолен стеатохепатит

9.5.3. Рефлукс-езофагит

9.7. Нарушена белодробна функция

Нарушена белодробна функция

9.6.1. Обструктивна сънна апнея (ОСА)

Представлява нарушение на дишането по време на сън, характеризиращо се с паузи при вдишванията над 10 секунди. Най-често тя е следствие на допиране по време на сън на отпуснатите стени на дихателните пътища и тяхната обструкция (запушване). Основните симптоми на ОСА са повишена сънливост през деня, хронична умора, нарушена концентрация, намалена работоспособност, понижено либидо, неспокоен сън, хъркане и др. ОСА е самостоятелен рисков фактор за развитието на инсулинова резистентност, нарушен глюкозен толеранс и ЗД 2.

9.6.2. Синдром на Pickwick

Синдромът на Пикуик се среща при умерено до тежко затлъстели индивиди и се характеризира с белодробна хиповентилация, продължителна сънливост, периодично дишане, цианоза и вторична полицитемия (повишено ниво на хемоглобина и еритроцитите) в следствие на пониженото насищане с кислород.

9.6.3. По-висока заболеваемост от бронхиална астма

9.6.4. По-висока възприемчивост към инфекции на белия дроб

9.8. Ортопедични проблеми

Ортопедични проблеми

9.7.1. Остеоартрит

Остеоартрити на коленните, тазобедрените стави и на долните отдели на гръбначния стълб, основно в лумбалната (поясната) област, водещи до хронична болка в съответните области са често срещани сред хората със затлъстяване. Жените са по-често засегнати в сравнение с мъжете. Обикновено се развиват след 40-годишна възраст.

9.7.2. Кокса вара (coxa vara)

Състояние, което се характеризира с по-хоризонтална шийка на бедрената кост. Клиничната изява включва затруднение при ходене, а по-късно и болка.

9.7.3. Болест на Блаунт (Blount s desease)

Представлява нарушение в растежа на големия пищял (тибията) на долните крайници, което води до О-образното им изкривяване. Среща се предимно при малки деца и юноши, принадлежи към групата на локалните дисплазии и има наследствен характер. По-рядко тя е следствие на наднормено тегло и затлъстяване, като се смята, че в този случай тя е резултат от ефекта на повишеното тегло върху вътрешните части на големия пищял точно под коляното, които не успяват да се развият нормално.

9.7.4. Плоскостъпие

9.9. Репродуктивни и тазови нарушения

9.8.1. Ановулация (липса на овулация)

9.8.2. Преждевременен пубертет

Една част от затлъстелите деца са с ускорено израстване и полово съзряване. По-често се наблюдава сред момичетата със затлъстяване. При тях менархето (първата менструация) настъпва по-рано, но е възможно и да имат нередовен цикъл, поради по-голямата вероятност при тях от развитието на поликистично-овариален синдром. При случаите, в които затлъстяването е следствие на хипоталамична увреда, пубертетното развитие закъснява, а може и да липсва. Често при затлъстелите момчета е налице впечатление за закъсняване на пубертета, поради факта, че половият член е потънал в повишената мастна тъкан в долната част на корема, откъдето и погрешно впечатление за по-малък размер (псевдомикропенис).

9.8.3. Безплодие

Затлъстяването е свързано с инсулинова резистентност, която от своя страна може да доведе до липса на овулация и безплодие. Данните от проведени в тази насока проучвания сочат, че сред жените с ИТМ между 24 и 31 кг/м2 е налице ановулация свързана с безплодие в 30 % от случаите в сравнение с жените с нормално телесно тегло. При жените с ИТМ над 31 кг/м2 този процентът нараства до 170. Дори 5 %-на редукция на теглото може да бъде достатъчна за възстановяване на овулацията. Като основна причина за липсата на овулация сред жените със затлъстяване се сочи синдромът на яйчникова поликистоза.

9.8.4. Хиперандрогенемия (по-високо ниво на мъжки полови хормони) и поликистично-овариален синдром (ПКОС) при жените

ПКОС е състояние, характеризиращо се с яйчникова поликистоза, хиперандрогенемия от яйчников произход, инсулинова резистентност. Клиничната изява включва хирзуитизъм (повишено окосмяване от мъжки тип по лицето и тялото при момичета и жени), акне, затлъстяване, олиго- или аменорея.

7.8.5. Хипогонадотропен хипогонадизъм при мъжете

Затлъстелите мъже имат по-често нарушена сперматогенеза, еректилна дисфункция, намалено либидо и импотентност, като тези отклонения са толкова по-изразени, колкото по-високостепенно е затлъстяването. Дължат се на по-ниски нива на тестостерона (хипоандрогенемия) и на свързващия половите хормони глобулин, както и на повишени нива на женските полови хормони (естрогените) вследствие ароматизация на тестостерона в мастната тъкан и превръщането му в естрогени. Роля за отклоненията в половите функции имат също така инсулиновата резистентност, обструктивната сънна апнея, някои адипоцитни фактори и др.

7.8.6. Стрес-инконтиненция

Стрес-инконтиненцията представлява неволно изпускане на урина при физическо усилие, смях, кихане, кашлица, вдигане на тежки предмети и други състояния, които повишават вътрекоремното налягане. Наблюдава се при около 50 % от жените в света на средна и в напреднала възраст.

Затлъстяването се явява независим рисков фактор за стрес-инконтиненция и е най-важният рисков фактор за дневната инконтиненция в сравнение с всеки друг рисков фактор. Проучвания сочат, че всяко покачване на индекса на телесна маса (ИТМ) с 5 единици, асоциира с 60 до 100 % повишен риск от дневна инконтиненция. Точният механизъм на стрес-инконтиненцията в рамките на затлъстяване не е изяснен, но се предполага ролята на повишеното количество коремна мастна тъкан, която увеличава налягането в коремната кухина, а то от своя страна върху пикочния мехур и повишава подвижността на пикочния канал. При жени с ИТМ над 40 кг/м2 е налице стрес-инконтиненция в 60-70 % от случаите.

9.10. Психологически проблеми

9.10.1. Депресия

Редица проучвания сочат, че затлъстяването е свързано с повишен риск от депресия и тревожни разстройства. Освен това при затлъстяване е налице по-висок риск от панически разстройства и агорафобия (страх от места или ситуации), особено сред жените.

9.10.2. Хранителни разстройства

9.10.3. Ниско самочувствие и себеоценка

9.10.4. Аутизъм

Според проучвания на Curtin и сътрудници през 2010 г при децата с аутизъм е налице затлъстяване в 30,4 % от случаите в сравнение с 23,6 % сред децата без аутизъм, т.е. децата с аутизъм са с по-висок риск от развитие на затлъстяване и то се среща с по-висока честота сред тази група. Според друго проучване в основата на тази взаимовръзка може би стоят по-особените хранителни навици на децата с аутизъм, които предпочитат висококалорийни храни с повишено съдържание на мазнини.

Съществуват и някои проучвания между връзката на затлъстяване на майката по време на бременността и раждането на дете с аутизъм или други психични нарушения. Една бременна жена без затлъстяване има риск да роди дете с аутизъм 1 на 88, докато при жена със затлъстяване този риск нараства на 1 на 53.

Следва: Как се диагностицира затлъстяването при деца и възрастни?

Страници: 123456789101112131415
4.6, 58 гласа

КОМЕНТАРИ КЪМ Затлъстяване