- Какво представлява затлъстяването?
- Кои са механизмите за регулиране на енергийния баланс, обмяната и апетита?
- Кои са видовете мастна тъкан и каква е тяхната функция в организма?
- Какви видове затлъстяване има?
- Каква е честотата на затлъстяването и наднорменото тегло?
- Кои причини водят до затлъстяване?
- Рискови фактори за развитие на затлъстяване
- Как се диагностицира затлъстяването при деца и възрастни?
- Лечение при затлъстяване
- Какви са здравните рискове, свързани със затлъстяването?
- До какви усложнения води затлъстяването в областта на корема?
3. Кои са видовете мастна тъкан и каква е тяхната функция в организма?
Мастната тъкан изпълнява редица важни физиологични функции, като при недостиг или излишък нараства рискът от развитие на различни усложнения. Излишъкът от мастна тъкан упражнява вредно за организма действие, имащо за резултат инсулинова резистентност, нарушен глюкозен толеранс или тип 2 захарен диабет, сърдечно-съдови и мозъчно-съдови заболявания и повишена заболеваемост от рак.
Същевременно съществува критичен праг на количеството мастна тъкан, под който не е възможно нормалното функциониране на организма вследствие нарушаване на редица жизненоважни процеси.
3.1. Особености и функции на мастната тъкан
Мастната тъкан представлява орган, който притежава механична и метаболитна функция. Механичната функция се изразява в предпазване от загубата на топлина и протекция на вътрешните органи. Мастната тъкан представлява съществена част от цялостния енергиен метаболизъм и е главният орган за енергийно складиране на триглицериди.
Основните особености по отношение на съхранение, разпределени и важни промени, настъпващи през юношеството включват:
- съхранение на мастната тъкан: по-голямата част от мазнините в тялото се съхраняват в адипоцитите (мастните клетки). Определено количество може да се съхранява под формата на мастни капчици в скелетната мускулатура. Освен в складирано състояние в тъканите, част от мазнините под формата на триглицериди, циркулират свободно в кръвта
- разпределение на мастната тъкан: мастната тъкан е разпределена в цялото тяло, като преобладаващата част (около 80 процента) се намира в подкожието и е съсредоточена в две главни депа, а именно абдоминално (в областта на корема) и глутеофеморално (в областта на седалището и бедрата). По-малко количество от подкожната мастна тъкан се намира по скалпа, дланите, стъпалата и вулвата. Останалите 20 процента мастна тъкан са разпределени около вътрешните органи, в гръдната кухина, както и в костния мозък (жълт костен мозък)
- важни промени през пубертета: телесният състав и количеството мастна тъкан като част от него се променят при момичетата и момчетата през периода на юношеството. При момчетата общата мастна тъкан се увеличава бавно, докато мускулната и костна маса се увеличават значително през последните стадии на пубертета. При момичетата общата мастна тъкан нараства във възрастта 8-18 години, докато мускулната и мастна тъкан също нарастват през пубертета, но в по-малка степен в сравнение с момчетата. По този начин, през периода на пубертета момичетата се оказват с повече телесна мастна тъкан, докато момчетата са с по-големи мускулна и костна маса. И при двата пола през пубертета има промяна в отлагането на мастна тъкан от подкожно към централно разпределение, което е по-изразено при момчетата
3.2. Видове мастна тъкан
Адипозната тъкан най-общо бива бяла и кафява, за всяка от които са характерни специфични особености, функции и разпределение.
Най-общо се счита, че кафявата мастна тъкан се отнася до кърмаческия период, а след това преобладава бялата с определени механизми за натрупване и нарастване:
- бяла мастна тъкан: бялата мастна тъкан се състои от адипоцити, които са зрели, изпълнени с липиди клетки. Адипоцитите, изграждащи мастната тъкан, се откриват още през 15-та гестационна седмица от развитието на плода, като с напредване на бременността се увеличават техните брой и обем от 5 на 15 процента. Освен адипоцити, в състава на мастната тъкан влизат и други клетъчни типове, като фибробласти, макрофаги и ендотелни клетки
- кафява мастна тъкан: за разлика от бялата мастна тъкан, кафявата представлява различен тип метаболитна тъкан, която е налице в кърмаческия период. Нарича се така поради червено-кафявия си цвят, който се дължи на нейното богато кръвоснабдяване и наличието на множество митохондриални цитохроми в адипоцитите, които окисляват мастните киселини и по този начин генерират топлина в по-голяма степен, отколкото да служат като енергийно депо. Тази термогенна функция на кафявата мастна тъкан е важна за поддържането на телесната температура на новороденото дете. Кафявата мастна тъкан се намира в перикарда (сърдечната торбичка, бъбреците, надбъбречните жлези, тимуса, очните орбити и други). С течение на възрастта, адипоцитите на кафявата мастна тъкан започват все повече да съхраняват масти и тя се превръща в бяла мастна тъкан
- натрупване на мастна тъкан: натрупването на мастна тъкан става по два основни механизма, а именно чрез хипертрофия на адипоцитите, които се изпълват с масти, в резултат на което се увеличава техният обем, и чрез хиперплазия, процес, при който се образуват нови мастни клетки. През първата година след раждането количественото нарастване на мастната тъкан е предимно за сметка на хипертрофия. Впоследствие обемът на мастните клетки остава относително постоянен във възрастта от 2 до 14 години, а броят им бавно нараства. При затлъстелите деца в тази възраст има нарастване както на обема, така и на броя на адипоцитите. Точният механизъм, по който адипоцитите хиперплазират, не е изяснен, но се предполага, че те имат определен капацитет за увеличаване на размера им и когато този капацитет се надхвърли, започват да се образуват нови клетки. Размерът на мастните клетки може да варира, да се увеличава и намалява, но веднъж образуван нов адипоцит, той остава постоянен и може да се отстрани само чрез липосукция
Коментари към Затлъстяване