Начало Здравни проблеми Бременност Бременност по седмици и месеци
Бременност

3. Бременност по седмици и месеци

Бременност по седмици и месеци

След положителния тест за бременност и потвърждението на бременността от Вашия акушер-гинеколог мога да Ви кажа: Поздравления, намирате се в първия триместър на бременността! Бременността се разделя на три триместъра, всеки по три месеца, през което време Вашият организъм се променя, а организмът на плода във Вас расте. Важна част от Вашите ангажименти през този важен за Вас период е редовното посещение при акушер-гинеколога Ви.

Когато посетите Вашия лекар за първи път (през първия или втория месец на бременността), се уверете, че имате събрана следната информация, тъй като той ще се интересува от:

- Вашия менструален цикъл (включително продължителност и дата на последната редовна менструация)

- контрацептиви, които използвате или сте използвали

- лечение (прием на лекарства през последния месец или прием на медикаменти по повод на хронично заболяване)

- алергии, които имате такива

- семейна история за генетични заболявания, раждане на деца с увреждания в семейството, внезапна смърт на дете в рода

- наличие на спонтанни аборти или мъртвородени деца от предишна бременност и други.

Какво трябва да направите през първите месеци от бременността:

- трябва да получавате всички жизненоважни витамини и минерали всеки ден. Жените се нуждаят от много повече желязо, когато са бременни и понякога е трудно да го получат само с храненето. Консултирайте се с Вашия лекар какви витамини или мултивитамини за бременни да приемате.

- започнете прием на 400 микрограма (0.4 мг) фолиева киселина дневно. Достатъчното количество фолиева киселина в организма на майката намалява шансовете за развитие на някои вродени дефекти. Ако планирате Вашата бременност, е добре да започнете приема на фолиева киселина няколко месеца преди да забременеете.

- яжте здравословна храна. Необходими са Ви плодове, зеленчуци и зърнени храни (като пълнозърнест хляб или бисквити). Яжте богати на калций храни (като кисело и прясно мляко и броколи), тъй като бебето Ви се нуждае от калций за здрави кости и зъби. Избягвайте да ядете много мазни храни (като масло и тлъсти меса). Изберете по-нетлъсти храни, като обезмаслено мляко, пилешко и пуешко месо без кожата или риба.

- увеличаването на теглото през цялата бременност трябва да е около 10-12 кг. Изследванията показват, че жените, които трупат прекалено много килограми по време на бременността, са заплашени от затлъстяване и след това.

- спете достатъчно (опитайте да получавате 7-9 часа сън всяка нощ). За да не си нарушавате нощния сън, е добре да се храните най-малко три часа преди лягане, да правите упражнения или да ходите през деня и да избягвате дългия следобеден сън през деня. 

- движете се! Всички редовни, ниско натоварващи упражнения са добри за вас и Вашето бебе.  

- ако имате здравословен проблем, говорете с Вашия лекар за това как Вашите здравословни проблеми могат да окажат влияние на Вас и Вашето бебе. Ако имате диабет, е важно да се контролира нивото на кръвната захар. Ако имате високо кръвно налягане, трябва да го мерите всеки ден.

- консултирайте се с Вашия лекар, преди да приемете каквито и да е лекарства, хранителни добавки или други продукти.

- не използвайте много горещи вани, джакузита или сауни. Високите температури могат да бъдат вредни за плода или да доведат до припадък.

- не използвайте ароматизирани женски хигиенни продукти. Бременните жени трябва да избягват ароматизираните спрейове, дамски превръзки или интимни гелове. Тези продукти могат да раздразнят гениталната област и да увеличат риска от инфекции на пикочните пътища или от гъбична инфекция.

- не пушете. Кажете на Вашия лекар, ако пушите. Отказването на цигарите е трудно, но можете да го направите. Посъветвайте се с Вашия лекар за помощ. Пушенето по време на бременността повишава риска от преждевременно раждане - раждане на малко бебе, родено твърде рано.

- не пийте алкохол. Спрете да пиете алкохол, ако го пиете редовно. Експертите посочват, че както пиенето на алкохол всеки ден, така и приемът еднократно на голямо количество алкохол от време на време в периода на бременността могат да навредят на бебето.

- не използвайте наркотични вещества. Кажете на Вашия лекар, ако употребявате наркотици. Марихуаната, кокаинът, хероинът, амфетамините и барбитуратите са много опасни за Вас и Вашето бебе.

Какво се случва в тялото Ви месец по месец, когато сте бременна? Как се променя бебето Ви седмица по седмица и през всеки месец на бременността? Това са въпроси, които често си задава всяка бъдеща майка.

Ще Ви представя накратко бременността месец по месец, за да добиете представа как се променя Вашият организъм и как се развива плодът по време на бременността:

Първи лунарен месец на бременността


1 ДЕН

2 ДЕН

3 ДЕН

4 ДЕН

5 ДЕН

6 ДЕН

7 ДЕН

0 седм 1 ден

0 седм 2 ден

0 седм 3 ден

0 седм 4 ден

0 седм 5 ден

0 седм 6 ден

0 седм 7 ден

Първият ден на последната ви менструация.

Ако пушите и правите опити за забременяване, е добре да спрете цигарите!

Ако имате хронично заболяване или приемате медикаменти, е добре да поговорите с Вашия лекар могат ли те да увредят плода.

Помислете има ли вредности на работата Ви, като рентгенови лъчи, химикали и други.

Добре е да посетите Вашия стоматолог, преди да забременеете, за да не се налага да се правят рентгенови снимки на зъб след това.

 

Ако правите опити за забременяване, може да започнете прием на витамини с фолиева киселина. Тя предотвратява дефектите на невралната тръба у плода.

Алкохолът и лекарствата могат да навредят на развиващия се зародиш и трябва да се ограничат по време на бременността.

 

8 ДЕН  

9 ДЕН

10 ДЕН

11 ДЕН

12 ДЕН

13 ДЕН

14 ДЕН

1 седм 1 ден

1 седм 2 дни

1 седм 3 дни

1 седм 4 дни

1 седм 5 дни

1 седм 6 дни

2 седм

Добре е Вие и Вашия партньор да сте здрави, когато правите опити за зачеване.

Сега е момента да поговорите с Вашия партньор, ако искате да правите опити за зачеване.

Овулацията Ви трябва да бъде в рамките на следващите няколко дни. Следете за увеличаване на вагиналния си секрет.

Добре е да ограничите приема на кафе и кофеин съдържащи продукти по време на бременността.

Ако правите леки физически упражнения, няма причина да ги спрете по време на бременността.

Ако нямате акушер-гинеколог, при който ходите редовно, сега е моментът да си изберете такъв.

Ако имате редовен цикъл с продължителност 28 дни, това е приблизително денят на овулацията Ви.

15 ДЕН

16 ДЕН

17 ДЕН

18 ДЕН

19 ДЕН

20 ДЕН

21 ДЕН

2 седм 1 ден

2 седм 2 дни

2 седм 3 дни

2 седм 4 дни

2 седм 5 дни

2 седм 6 дни

3 седм

Процесът на сливане на сперматозоида и яйцеклетката се нарича оплождане.

До 15-тия ден бебето се счита за зигота.

Полът на бебето се определя още в момента на оплождането.

Зиготата е бързо деляща се и е заобиколена от прозрачната обвивка на яйцеклетката - zona pellucida.

На 5-7-я ден от ембрионалното развитие се формира бластоцистът.

Преди имплантиране на оплоденото яйце zona pellicida постепенно изчезва.

Бебето Ви се състои от три слоя - ендодерма, мезодерма и ектодерма.

22 ДЕН

23 ДЕН

24 ДЕН

25 ДЕН

26 ДЕН

27 ДЕН

28 ДЕН

3 седм 1 ден

3 седм 2 дни

3 седм 3 дни

3 седм 4 дни

3 седм 5 дни

3 седм 6 дни

4 седм

Между 7-10 дни след оплождането настъпва имплантирането на оплодената яйцеклетка.

Амниотичният сак започва да се оформя по време на имплантирането.

 

Жълтъчната торбичка и пъпната връв също започват да се формират.

Възможно е да получите положителен резултат от теста за бременност в този момент, но той ще е по-точен, ако се направи след закъснение на менструацията Ви.

Може да усещате първите симптоми на бременността, като гадене, умора и чувствителност на гърдите.

Може да забележите, че по-често уринирате или имате повишено вагинално течение.

 

Ако имате 28-дневен месечен цикъл, днес трябва да отбележите липсата на менструация.

3.1. Втори лунарен месец на бременността

Втори лунарен месец на бременността

Ако Вашата менструация не дойде на очакваната дата и минат още седем дни, е добре да отидете при Вашия акушер-гинеколог.

В началото на бременността между 4-та и 7-та седмица може да имате някои общи симптоми, като гадене, безапетитие, умора, световъртеж, главоболие или дори непоносимост към определени миризми. Около 80 процента от бременните жени ще имат тези общи симптоми по време на бременността, но обикновено те ще изчезнат след третия месец на бременността.

Бременната жена е добре да спи един час повече от обичайното. Необходим Ви е достатъчен сън. Трябва да си обърнете повече внимание и да си осигурите почивка. Трябва да сте сигурни, че получавате достатъчно кислород. Предлагам ви поне една разходка за един час на ден в градината, за да подишате свеж въздух. Много е важно да пазите хубавото си настроение. Вашето бебе може да усети емоционалната Ви промяна и това да повлияе на развитието на бебето. Пийте много вода, за да позволите на тялото си да се освобождава лесно от токсичните вещества. Може да сте натрупали няколко килограма до сега, но ако сте изпитвали сутрешно гадене, може да сте загубили малко от теглото си, което също е нормално. Ще започнете да забелязвате някои промени в тялото си. Дрехите ще Ви се струват малко по-тесни около кръста, ще усетите, че трупате килограми по краката и гърдите. Упражненията за тонизиране на мускулите на гърдите могат да ви бъдат от полза.

През вторият месец на бременността (5-8 седмици), Вашето бебе преминава от бластоцист към ембрион, като ембрионът започва да се развива бързо. През 5-та седмица се различават чертите на лицето, очите, ушите и започват да се оформят горните и долните крайници, които приличат на малки израстъци. Този месец е важен за формиране на органите на плода. Вторият месец на бременността е критичен месец в неговото развитие. Той е част от ембрионалния период или периодът на органогенеза. Изключително важен момент в развитието на вашето бебе е периодът между 17-я и 56-я ден на бременността, тъй като ембрионът е най-податлив на фактори, които могат да попречат на нормалния му растеж.

През първите пет седмици от бременността се оформя невралната тръба на ембриона, от която се развиват мозъка и гръбначния стълб. През този месец сърцето на бебето Ви ще започне да бие. До края на втория месец сърдечната дейност на бебето Ви ще се регистрира на ултразвук. През седмата седмица на бременността ембрионът е с дължина 7-8 мм и тежи около 0.8 грама. Може да се видят ръцете, краката, очите, ушите и устата му. Сърцето, мозъкът, гръбначният мозък, мускулите и костите започват да се развиват. Плацентата, която ще участва в изхранването на Вашето бебе, и амниотичния сак, който осигурява топла и безопасна околна среда за бебето, където то може да се движи лесно, още се формират.

Първите пет седмици на бременността са много важни за развитието на ембриона, тъй като настъпва клетъчната диференциация на бебето Ви, затова в този период ембрионът е най-уязвим. Заради тази повишена чувствителност на растящия организъм бременната жена трябва да избягва контакта с болни от вирусни инфекции, контакта с токсични химикали и радиация, приема на медикаменти и други.

Повечето от спонтанните аборти се случват по време на първия триместър на бременността. Трябва да избягвате всякакви тежки физически упражнения, както и носенето на тежки предмети.

В този период на бременността Вашият лекар ще бъде в състояние да забележи промяната в размера на матката Ви. Вашата матка сега е с размер колкото на грейпфрут. Може да усещате спазми или лека болка в долната част на корема или отстрани, но това е защото матката се разтяга по време на бременността. Консултирайте се с Вашия лекар, ако болката в корема е придружена от вагинално кървене.Уверете се, че сте започнали да се храните правилно и приемате витамини за бременни и фолиева киселина. Ако вече не сте го направили, спрете пушенето и пиенето.

Бременност - втори лунарен месец

29 ДЕН

30 ДЕН

31 ДЕН

32 ДЕН

33 ДЕН

34 ДЕН

35 ДЕН

4 седм 1 ден

4 седм 2 дни

4 седм 3 дни

4 седм 4 дни

4 седм 5 дни

4 седм 6 дни

5 седм

Бебето е с размер 1 мм. 

Вашето бебе вече се нарича ембрион. 

Невроналната тръба на бебето е оформена, сърцето му започва да се оформя и кръвта започва да циркулира. 

Бременната може да забележи запушване на носа или кръвотечение от носа по време на бременността.

Кръвният обем на бременната започва да се увеличава, като до третия триместър на бременносттa, тя ще има с 45 % повече кръв. 

Черният дроб на бебето започва да функционира.

Бъдещата майка има смесени чувства на вълнение и нервност. Всички те са нормални.

36 ДЕН

37 ДЕН

38 ДЕН

39 ДЕН

40 ДЕН

41 ДЕН

42 ДЕН

5 седм 1 ден

5 седм 2 дни

5 седм 3 дни

5 седм 4 дни

5 седм 5 дни

5 седм 6 дни

6 седм

Бебето е с размер 2 мм.

Приемът на бисквити сутрин може да намали сутрешното ви гадене.

За да се преборите с умората, трябва да си почивате по няколко пъти през целия ден. 

По време на бременността може да наддадете 25-35 килограма. През първият семестър на бременността нормално може да напълнеете 3 1/2 – 5 килограма.

Крайниците на бебето се виждат на ултразвука като пъпки.

Устата на бебето, челюстта и хранопроводът на бебето се оформят.

Сърцето на бебето започва да бие, макар и да е видимо само на ултразвук.

43 ДЕН

44 ДЕН

45 ДЕН

46 ДЕН

47 ДЕН

48 ДЕН

49 ДЕН

6 седм 1 ден

6 седм 2 дни

6 седм 3 дни

6 седм 4 дни

6 седм 5 дни

6 седм 6 дни

7 седм

Бебето е с размери 4-6 мм и тежи около 0.4 грама.

Мозъкът и черепните нерви на бебето започват да се формират.

Ембрионът има форма на буквата С и опашка.

Бременната може да има промени в настроението или раздразнителност. 

Започва развитието на плацентата.  

Очите, ушите, носа, устните, езика и зъбите на бебето са образувани.

Вашият лекар трябва да Ви е пуснал изследвания на кръв и урина. 

50 ДЕН

51 ДЕН

52 ДЕН

53 ДЕН

54 ДЕН

55 ДЕН

56 ДЕН

7 седм 1 ден

7 седм 2 дни

7 седм 3 дни

7 седм 4 дни

7 седм 5 дни

7 седм 6 дни

8 седм

Бебето е с размери 8 мм и тежи около 0.8 грама.

Може да забележите промени в пигментацията на кожата си по време на бременността.

Костите на бебето започват да се формират.

Устата, носа и устните на бебето могат да бъдат разпознати при ултразвуковото изследване.

Появяват се половите жлези на бебето.

При някои бременни акупунктурата помага против сутрешното гадене.

Пръстите на ръцете и краката на бебето са налице, въпреки че те все още могат да са свързани с ципа.

3.2. Трети лунарен месец на бременността

Трети лунарен месец на бременността

През третия лунарен месец на бременността Вашето бебе преминава от ембрион в плод или навлиза във феталния период от своето развитие. Феталният период завършва с раждането на бебето.

В края на третия лунарен месец (края на 12 г.с.) дължината на плода е 7-9 см. По време на третия месец от бременността костите на бебето Ви започват да се втвърдяват и укрепват. Плодът придобива по-ясни черти, като от ден на ден все повече заприлича на истински човек. Лицето му е оформено. Главата на бебето е най-голямата част от тялото му, тя е около 1/2 – 1/3 от размера на останалата част от тялото. Главата е по-изправена и шията е по-развита. Докато главата е голяма, структурата на мозъка е подобна на тази, която той ще има при раждането.

Развиват се мускулите на плода. Вашето бебе вече си движи спонтанно тялото и крайниците, но обикновено не можете да почувствате тези движения още известно време, но те може да се видят по време на ултразвуковото изследване. Очите на бебето Ви са големи и отворени, но са покрити с кожа, от която впоследствие ще се оформят напълно клепачите. Външните уши са се образували. Вашето бебе вече има оформени ръце, длани, стъпала, пръсти на ръцете и краката. То отваря и затваря юмручета, върти главата си, отваря уста, бръчка челото си, бебето поглъща околоплодна течност и рита, въпреки че все още няма да го почувствате. Ръцете и краката на плода са вече по-дълги. Кръвоносната и пикочната системи работят и черния му дроб произвежда жлъчка. Сърдечната честота на плода може да варира от 120 до 160 удара в минута. Ако бременната изпадне под стрес, изпита силен гняв или преживее силна емоция, съдържанието на адреналин в кръвта й се повишава, преминава през плацентата и това оказва влияние и върху сърдечния ритъм на бебето. Това обяснява голямото значение на спокойната атмосфера, в която трябва да бъде бременната. В панкреаса му започват да се оформят т.нар. Лангерхансови острови - група от клетки, секретиращи инсулин и глюкагон. Бебето Ви вече има оформени стомах, черен дроб и бъбреци, които вече работят здраво. Външните полови органи започват да се различават, макар че все още е трудно да се каже дали бебето Ви е момиче или момче.

Пъпната връв е напълно формирана до края на третия лунарен месец на бременността. Размерите на Вашата матка продължават да се увеличават и може да забележите, че талията Ви също се увеличава. Ако не сте казали на хората добрата новина, бременността Ви все още не ще бъде забележима за околните. Наддаване на тегло може да е все още малко, ако изобщо сте наддали, тъй като Вие може да имате повръщане, глад, киселини в стомаха, стомашно разстройство, гадене и подуване на корема. Можете да продължите да се чувствате уморена и с намалено настроение, но дерзайте: тези симптоми няма да продължават още твърде дълго. В този период Ви е нужна много нежност, обич и подкрепа. В края на третия месец гаденето и симптомите на умора започват да се подобряват. Това се дължи на спада в нивата на хормона - човешки хорионгонадотропин. Разбира се може да се появят стомашно-чревни симптоми, като газове, запек и от време на време киселини. Повишените нива на прогестерона забавят функциите на храносмилателната система, което води до запек. Витамините за бременни с добавка на желязо също могат да причинят запек. Правенето на подходящи упражнения за бременни, приемът на много вода и увеличаването на фибрите в хранителния Ви режим, могат да предотвратят появата на запек. Приемът на газирани напитки, броколи, лук, боб и зеле може да доведе до появата на газове и до чувство на коремен дискомфорт. Яжте по-често на по-малки порции.

Други симптоми, които може да продължите да имате или да появят през третия лунарен месец на бременността, са: гадене, умора, запушване на носа и хрема, чувствителни гърди, главоболие, често уриниране, виене на свят или припадък. Гърдите Ви се увеличават и може да започнете да виждате изпъкнали вени по тях. Изпъкналите вени може да се видят и в областта на корема и краката. Това се дължи на увеличеното им кръвоснабдяване.

                                        Бременност - трети лунарен месец

57 ДЕН 58 ДЕН 59 ДЕН 60 ДЕН 61 ДЕН 62 ДЕН 63 ДЕН
8 седм 1 ден 8 седм 2 ден 8 седм 3 ден 8 седм 4 ден 8 седм 5 ден 8 седм 6 ден 9 седм
Бебето е с размери 12 мм и тежи около 1 грам. Развиват се външните уши на бебето.

Облеклото на бременната вероятно започва да и стяга.

 

Външните полови органи все още не са достатъчно развити, за да разкрие дали ще имате момче или момиче.

Зрителният нерв и клепачите на бебето се развиват.

 

Ръцете и краката на бебето се движат. Това ще се види на ултразвука.

Имате възможност да чуете сърдечния ритъм на бебето чрез доплер.

 

64 ДЕН 65 ДЕН 66 ДЕН 67 ДЕН 68 ДЕН 69 ДЕН 70 ДЕН
9 седм 1 ден 9 седм 2 дни 9 седм 3 дни 9 седм 4 дни 9 седм 5 дни 9 седм 6 дни 10 седм
Бебето е с размери 20 мм и тежи около 2 грама. Мускулите на тялото, крайниците и главата на бебето се оформят. Мъжките и женските полови органи все още много си приличат.

Развитието на сърцето е завършено.

 

Ембрионалната "опашка" е напълно изчезнала. Вашето бебе ясно вече изглежда като бебе. Някои жени имат само леки симптоми на бременността.
71 ДЕН 72 ДЕН 73 ДЕН 74 ДЕН 75 ДЕН 76 ДЕН 77 ДЕН
10 седм 1 ден 10 седм 2 дни 10 седм 3 дни 10 седм 4 дни 10 седм 5 дни 10 седм 6 дни 11 седм
Бебето е с дължина 25-30 мм и тежи около 3-5 грама. Всички органи и системи на бебето са оформени.

Главата на бебето е почти половината от размера на Вашето бебе.

 

Лицето на бебето Ви е добре оформено.

 

 

Пропускане на хранене заради сутрешното гадене вероятно ще влоши симптомите Ви. Плуването и ходенето са хубави начини да се движите и спортувате по време на бременността. Бременните майки се нуждаят от повече кислород и могат да имат недостиг на въздух.
78 ДЕН 79 ДЕН 80 ДЕН 81 ДЕН 82 ДЕН 83 ДЕН 84 ДЕН
11 седм 1 ден 11 седм 2 дни 11 седм 3 дни 11 седм 4 дни 11 седм 5 дни 11 седм 6 дни 12 седм
Бебето е с дължина 35 мм и тежи около 7-8 грама. По пръстите на ръцете и краката на бебето започват да растат меки нокти. Червата на бебето се развиват. Пикочният мехур на бебето е формиран.

Повечето жени се чувстват малко по-енергични и гадене им намалява.

 

 

Мъжкият плод започва производството на тестостерон. Честито! Вие преминахте своя първи триместър на бременността.

3.3. Четвърти лунарен месец на бременността

Четвърти лунарен месец на бременността

През четвъртия лунарен месец на бременността плацентата поема производството на хормоните, необходими за поддържане на Вашата бременност. Освен това бебето си произвежда част от своя инсулин и жлъчка. Бебето уринира в амниотичната течност на малки количества на всеки 45 минути. Дължината на плода през четвъртия месец достига 13-17 см, а теглото му - 100 грама.

В 12-та седмица от бременността главата на плода все още е несъразмерно по-голяма от тялото, но останалата част от тялото започва да расте все по-бързо. В действителност, бебето Ви се променя много бързо. Лицето му започва да изглежда по-човешки. Пръстите на краката са ясно разграничени, глезените и китките са ясно оформени. Външните гениталии стават видими. Това позволява да се определи полът на бебето при ултразвуковото изследване. Вашата матка е нараснала много. Тя е изпълнила таза и започва да расте нагоре в корема. Матката Ви се палпира като мека, гладка топка.

През 14-та седмица от бременността ушите на плода се изместват отстрани на главата и шията му е по-дълга, а брадичката по-видна. Бебешката кожа е нежна, розова и тънка, като през нея прозират кръвоносни съдове. Чертите на лицето и уникалните пръстови отпечатъци са налице. Тялото на плода започва да се покрива с ултрафини косми, наречени лануго, които обикновено намаляват с наближаването на датата на термина на раждане. Веждите и косата на върха на главата започва да расте. Бебето Ви може дори да суче палеца си. Костите му стават все по-твърди. Ръцете и краката се движат. Нервната система функционира и мускулите отговарят на стимулацията на мозъка на бебето Ви. Може да имате възможност да чуете сърдечния ритъм на бебето по време на прегледа в кабинета на Вашия лекар. Вашето бебе започва да реагира на външните дразнители. Ако коремът Ви се пипне от Вас или от някой друг, плодът ще се опита да се отдръпне по-далеч. Вашето бебе ще има периоди на сън и по-активни периоди, когато то е будно.

През 15-та седмица от бременността матката Ви може да се усети около 3-4 сантиметра под пъпа Ви. Започнете да се учите да спите на лявата си страна, защото кръвообръщението Ви е най-добро при тази позиция на тялото ви. Лежането по гръб или по корем след четвъртия-петия месец на бременността може да доведе до допълнителен натиск върху матката и до намаляване на циркулацията и доставката на кислород към Вашето бебче. Можете да опитате да поставите възглавници зад Вас и между краката си, докато лежите. Пръстите на ръцете и краката, клепачите, веждите, миглите, ноктите и косата са оформени. Зъбите и костите стават все по-плътни. Бебето Ви може дори да смучи палеца си и да се прозява. Репродуктивни органи и гениталии са напълно развити и Вашият лекар може да види на ултразвук дали имате момче или момиче.

В рамките на следващите няколко седмици на бременността може да започнете да чувствате движенията на Вашето бебе. В началото ще Ви е трудно да различите неговите движения, но постепенно, когато те се повтарят по-редовно, Вие ще знаете, че това е Вашето бебе. Когато почувствате, че бебето се движи и рита за първи път, го отбележете в календара си и в книгата на Вашето бебе. Вашият акушер-гинеколог ще иска да знае кога сте почувствали движенията на бебето. Споменете това при следващото Ви посещение при него. Ако това е Вашата втора бременност, може да започнете да усещате по-рано движенията на бебето, отколкото при първата Ви бременност. Има и други физиологични промени, които се случват в тялото Ви. Повишеният кръвен обем в подкрепа на развиващия се плод може да доведе до кървене от носа, а също вените по краката Ви могат да станат по-забележими. Ако вените на долните Ви крайници започнат да изпъкват, може да използвате подходящи стягащи чорапи, повдигайте краката си, когато можете, правете упражнения за бременни - те ще подобрят притока на кръв към матката.

Преминаването в четвъртия лунарен месец на бременността, т.е. във второто тримесечие на бременността дава различно усещане при всички бременни. Повечето жени през второто тримесечие на бременността са по-емоционално стабилни в сравнение с първото. Повечето бъдещи майки през четвъртия месец на бременността се чувстват обикновено по-щастливи. Вашият лекар може да Ви пусне да чуете звука на сърдечния ритъм на Вашето бебе и виждайки движенията му, Вашата бременност ще Ви се струва по-реална и това ще Ви накара да се чувствате още по-вълнуващо.

Някои жени, разбира се, изпитват и чувство на несигурност за това, което ги очаква. Други жени съобщават, че те са вече уморени от чакането, от усещането, че животът им е „задържан“, докато са бременни. Някои жени копнеят да се чувстват, както преди и да си бъдат "стария човек" отново.

Сега вече действително изглеждате като бременна. Готова ли съм да имам бебе? Готова ли съм да променя начина си на живот, кариерата и брака си? Готови ли съм да бъде нечия майка? Нормално е да имате тези чувства, на този етап, сега, когато бременността Ви е по-напреднала.

В зависимост от това колко добре се чувствате физически и емоционално, дори може да започнете да имате желание за полов контакт с мъжа Ви и да се наслаждавате на секса повече, отколкото сте го правили преди да сте били бременни. През четвъртият месец на бременността се покачва нивото на енергия и апетита ви. Причината е, че гаденето и виенето на свят изчезват. Лекарят Ви ще следи за рязкото наддаване на тегло, тъй като внезапното повишаване на килограмите Ви може да бъде сигнал за някое усложнение на бременността.

Като се има предвид, че ушите на Вашето бебе се развиват, е хубаво да слушате музика, да четете книги на глас, тъй като бебето Ви ще реагира на всичко това. Трябва да се пазите от контакт с болни от грип или настинка хора. Избягвайте задимените помещения. Помолете Вашите приятели да не пушат, докато са около Вас, тъй като могат да навредят на бебето Ви. Варицелата е друга инфекция, която може да навреди на бебето Ви, така че избягвайте контакта с малки деца, болни или контактни на варицела.

През четвъртия месец на бременността трябва да се увеличи приемът на разнообразна храна, съдържаща протеини, калций, желязо и други елементи, играещи важна роля за растежа на Вашето бебе. Дневните Ви нужди от витамин D са четири пъти повече от преди. Трябва да ядете минимални количества прекалено сладни или солени храни.

   Бременност - четвърти лунарен месец

85 ДЕН 86 ДЕН 87 ДЕН 88 ДЕН 89 ДЕН 90 ДЕН 91 ДЕН
12 седм 1 ден 12 седм 2 дни 12 седм 3 дни 12 седм 4 дни 12 седм 5 дни 12 седм 6 дни 13 седм
Бебето е с размери 5-6 см и тежи около 15-20 грама.

Бебешката кожа е розова и деликатнa.

 

Плодът започва да произвежда хормони, като инсулин.

Черният дроб на плода произвежда жлъчка.

 

Може да сте по-разсеяна, това е нормално за бременната жена. Спането ви по корем е вече невъзможно. Опитайте се да спите на една страна. Плацентата произвежда прогестерон и естриол, необходими за нормалното протичане на бременността.
92 ДЕН 93 ДЕН 94 ДЕН 95 ДЕН 96 ДЕН 97 ДЕН 98 ДЕН
13 седм 1 ден 13 седм 2 дни 13 седм 3 дни 13 седм 4 дни 13 седм 5 дни 13 седм 6 дни 14 седм
Бебето е с дължина 7-9 см и тежи около 30-35 грама. Появяват се зъбните зародиши. Появяват се космените фоликули на косата.

Спането с повдигната глава може да Ви помогне, ако имате киселини през нощта.

 

Трябва вече да избягвате правенето на упражнения с лежане по гръб. Появяват се наченки на гласните струни.

Ако не сте измислили име на бебето, може да потърсите в книжарниците - има книжки с имена за момичета и момчета.

 

99 ДЕН 100 ДЕН 101 ДЕН 102 ДЕН 103 ДЕН 104 ДЕН 105 ДЕН
14 седм 1 ден 14 седм 2 дни 14 седм 3 дни 14 седм 4 дни 14 седм 5 ден 14 седм 6 ден 15 седм
Бебето е с дължина 9-10 см и тежи около 50 грама.

Плодът започва да поглъща амниотична течност.

 

Сутрешното гадене трябва вече да си е отишло. Плодът има мекониум в червата. Може да усетите, че кожата Ви е по суха. Ползвайте лосиони за тяло. Бременните може да имат мускулни крампи.

Може да почувствате матката си на около 10 см под пъпа.

 

106 ДЕН 107 ДЕН 108 ДЕН 109 ДЕН 110 ДЕН 111 ДЕН 112 ДЕН
15 седм 1 ден 15 седм 2 дни 15 седм 3 дни 15 седм 4 дни 15 седм 5 дни 15 седм 6 дни 16 седм
Бебето е с дължина 10-11 см и тежи около 75-100 грама. Фетусът може да смучи пръста си. Може да започнете да усещате движенията на бебето. При първа бременност може да ги усетите към 20 г.с. Понякога на този етап може да се определи пола на бебето. Може да си направите кръвна проба за алфа фетопротеин, който е скрининг за дефект на невралната тръба на плода и синдром на Даун. Дрехите на бременната вече са й тесни. Може да усетите, че сърцето Ви бие по-ускорено и се уморявате по-лесно от обикновено.

3.4. Пети лунарен месец на бременността

Пети лунарен месец на бременността

През петия лунарен месец на бременността Вашето бебче продължава да расте с бързи темпове. Оформят се възглавничките на пръстите на ръцете и краката. Вашето бебе вече има своите индивидуални пръстови отпечатъци. При момичетата ще започнат да се развиват примитивните фоликули в яйчниците им. Движенията на Вашето бебе могат да бъдат по-очевидни. Силните шумове дори могат да накарат бебето Ви да се стресне. Вече започвате да усещате кога спи и кога е буден малкият човек.

Вашето бебе е покрито с фини косми, наречени лануго, и може да започне да се покрива със сивобелезникава (кремава) субстанция (защитно покритие) по кожата си, наречена верникс. Кожата му е прозрачна и през нея се виждат кръвоносните съдове. Верниксът предпазва кожата на плода от лющене и от инфекции. Верниксът ще присъства по кожата на бебето Ви, дори и при раждането, обикновено в кожните гънки. Количеството на верниксът ще бъде по-малко, ако бебето се роди след датата на термина и повече, ако се роди преди термина.

През петия лунарен месец на бременността започва да се натрупва повече подкожната мастна тъкан, която поема производството на топлинна енергия и участва в метаболизма на Вашето бебе. Кръвоносната и пикочната система на бебето работят. Космите по главата, веждите и миглите му са по-плътни. Вашето бебе се прозява, разтяга и променя изражението на лицето си, дори се мръщи. Вкусовите му рецептори започват да се развиват и бебето при раждането си ще различава сладък от горчив вкус. Плодът извършва сукателни движения и поглъща околоплодна течност. При ехографското изследване ще може да видите как бебето Ви е със стиснати ръце, като ги отваря и затваря свободно. Ретините на фетуса са станали чувствителни към светлина, така че ако една ярка светлина блесна върху корема Ви, бебето вероятно ще се премести, за да предпази очите си. Вашето бебе може да чува звуци от сега - Вашия глас, шума на сърцето и стомаха Ви, както и звуци извън тялото си.

Около петия месец на бременността ще забележите, че вече теглото Ви ще се е увеличили с пет до седем килограма. Може да имате увеличение на апетита. В този период на бременността е добре да променяте позицията си бавно, особено, когато се местите от легнало в седнало положение или от седнало в право положение, за да избегнете чувството на замаяност или слабост. Ако усетите замаяност, седнете или легнете за момент.

Матката Ви има размер на пъпеш, може да я усетите точно под пъпа си. Ако бебето е в правилната позиция, ултразвуковото изследване може дори да бъде в състояние да определи дали е момче или момиче.

Предложете на Вашия партньор да дойде с Вас при следващото Ви посещение при акушер-гинеколога. Това е шанс да хванете първия поглед на Вашето бебе заедно, както и да имате снимка от ултразвуковото изследване, която да покажете на приятелите и семейството си по-късно.

Бебето Ви продължава да расте и от средата на бременността може да имате болки в долната част на корема, виене на свят, киселини, запек, мускулни крампи по краката, леко подуване на глезените и стъпалата и болки в гърба. Може да забележите разширени кръвоносни съдове по лицето, раменете и ръцете си.

Погрижете се да не се преуморявате, тъй като бързото нарастване на бебето може да увеличи натоварването върху сърцето, белите дробове и бъбреците ви. За облекчаване на болките в гърба е важно поддържането на добра стойка. Седнете и поставете краката си на табуретка или използвайте ергономичен стол в офиса. Избягвайте стоенето на едно място твърде дълго време, спете на една страна с малка възглавница под Вас в областта на кръста Ви. Вие сте около средата на Вашата бременност. Талията Ви е почти изчезнала, но само временно! Рискът от инфекции на пикочния мехур се увеличава, защото гладката мускулатура на пикочните пътища се отпуска. Дишането Ви ще стане по-дълбоко и може да се потите повече от обикновено поради по-активната функция на щитовидната Ви жлеза.

Кожата на корема Ви постепенно започва да се разтяга поради нарастване на матката Ви и може да усещате сухота и сърбеж по кожата. Тялото произвежда излишен колаген в отговор на бързото разтягане на кожата. Това създава условия за появата на белезникави, червени или лилави линии по корема, гърдите, бедрата или други части на тялото. Един добър овлажняващ крем ще хидратира кожата Ви и може да облекчи сърбежа. Добре е да използвате и крем против стрии за бременни, за да предотвратите появата им. При многоплодна бременност и прекомерно наддаване на тегло по време на бременността се увеличават шансовете за образуване на стрии. Не се притеснявайте, ако използвате козметика за бременни и не се „храните като за двама“ по време на бременността, ако се появят стрии, то обикновено те избледняват до почти невидими линии след бременността.

По време на петия месец на бременността може да изпитвате дискомфорт по вътрешната част на бедрата и долната част на корема. Това е така, защото връзките, които поддържат матката Ви, носят по-голям товар. Упражненията за тазовото дъно за подобряване на тонуса на перинеума се отразяват много добре на бременните. Може да правите тези упражнения в седнало, легнало или в изправено положение, като краката Ви трябва да са леко разтворени. Стягайте и след това отпускайте мускулите около влагалището, като правите това около десет пъти на ден по десет пъти.

Хормоните на бременността са отговорни за почти всички неудобства при бременните. Те също допринасят за болките в долната част на гърба, които имате. С нарастването на корема Ви се увеличава и чувството на напрежение в гърба. Болки в кръста имат почти петдесет процента от бременните жени. Обадете се на Вашия лекар незабавно, ако болката в корема или гърба е силна или е придружена от вагинално кървене, повръщане, изтръпване на краката или повишена температура. Болките в гърба по време на бременността са нещо съвсем нормално. Но те могат да бъдат признак на бъбречна инфекция, преждевременно раждане или друг медицински проблеми.

Други симптоми, които може да имате по време на петия месец на бременността, са:

- често уриниране

- гадене

- чувствителност и / или подуване на гърдите

- умора

- промени в кожата и косата

- замайване или лесно прималяване

- кървене на венците (може да се наблюдава по време на бременността, но не е задължителен симптом при всички бременни)

- киселини в стомаха, газове и запек - приемайте повече течности и се погрижете за диетата си

- повишено слюноотделяне

- главоболие

- лек недостиг на въздух

- увеличение на нормалното вагинално течение

- подуване около глезените или мускулни спазми - съобщете на Вашия лекар за този симптом

- раздразнителност - някои бременни са по-неспокойни и нетърпеливи

Винаги говорете с Вашия лекар преди началото на всяка програма от упражнения. Помислете за упражнения, които са със слабо натоварване и Ви харесват. Разхождайте се след вечеря всяка вечер. Йогата за бременни може да бъде релаксираща, както и здравословна. Някои от позициите и дишането, използвани в йогата, могат да бъдат полезни и за раждането.

 Пети лунарен месец на бременността

113 ДЕН 114 ДЕН 115 ДЕН 116 ДЕН 117 ДЕН 118 ДЕН 119 ДЕН
16 седм 1 ден 16 седм 2 дни 16 седм 3 дни 16 седм 4 дни 16 седм 5 дни 16 седм 6 дни 17 седм
Вашето бебче е с дължина 11-12 см и тежи около 100-150 грама. Очите и ушите на бебето са оформени и са разположени на нормалната им позиция. Кръвоносната система на плода е оформена. Потните жлези на бебето са развити. Може да започнете да имате болки в гърба. Може да си купите колан за бременни.

Ако имате други деца, опитайте се да седят в скута Ви, вместо да ги носите или повдигате.

 

 

Яжте храни с високо съдържание на фибри, като плодове, зеленчуци и зърнени трици (може да Ви помогне със запека).
120 ДЕН 121 ДЕН 122 ДЕН 123 ДЕН 124 ДЕН 125 ДЕН 126 ДЕН
17 седм 1 ден 17 седм 2 дни 17 седм 3 дни 17 седм 4 дни 17 седм 5 дни 17 седм 6 дни 18 седм
Бебчето Ви е с размери около 13.5-14 см и тежи около 150-200 грама. Появяват се фини косми по тялото на плода, наречени лануго. Пръстовите отпечатъци на бебето се оформят.

Започва да се образува емайла на зъбите на бебето.

 

 

Бременната може да има болка или дискомфорт в корема.

 

Може да имате стомашни киселини, посъветвайте се с Вашия лекар за тяхното облекчаване.

Вероятно сте започнали да пазарувате детски дрехи и бебешки мебели.

 

127 ДЕН 128 ДЕН 129 ДЕН 130 ДЕН 131 ДЕН 132 ДЕН 133 ДЕН
18 седм 1 ден 18 седм 2 дни 18 седм 3 дни 18 седм 4 дни 18 седм 5 дни 18 седм 6 дни 19 седм
Плодът има размери 15 см и тежи около 200-250 грама.

Бебето вече смучи и преглъща.

 

Говорете на Вашето бебе, то може да Ви чуе. Бебето може да променя позицията си. Бременната може да има бяло вагинално течение, известно като левкорея.

Може да имате кървене от венците при миене на зъбите.

 

 

Може да се наложи да опитате различни пози при полов контакт.

 

134 ДЕН 135 ДЕН 136 ДЕН 137 ДЕН 138 ДЕН 139 ДЕН 140 ДЕН
19 седм 1 ден 19 седм 2 дни 19 седм 3 дни 19 седм 4 дни 19 седм 5 дни 19 седм 6 дни 20 седм
Фетусът е с дължина 16 см и тежи 300 грама. Тоновете на бебето може да се чуят с обикновен фетоскоп. Кожата на бебето става по-малко прозрачна. Верниксът (сивкаво-бяла субстанция) прави кожата на Вашето бебе гладка, мека и еластична. Повдигайте на високо краката си, докато си почивате. Ако бременната има хемороиди, е добре да се консултира с лекар. Бебето Ви е все още доста "кльощаво", но той или тя започва да изгражда по-дебел подкожен мастен слой.

3.5. Шести лунарен месец на бременността

Шести лунарен месец на бременността

Чертите на лицето на плода през шестия лунарен месец на бременността изглеждат като миниатюрен образ на новородено. Добре са развити мускулите на ръцете и краката и бебето показва силата си редовно. Периодите на активност, в които чувствате движенията му, се редуват с периоди на спокойствие. Плодът може да кашля и да хълца, движенията му се усещат като леко „почукване“. Очите му все още са покрити, но те ще се отворят по време на 28-ма седмица. Бебето чува гласа Ви и музиката. Вкусовите рецептори на езика са формирани. Плодът прави разлика между сладко, солено и горчиво. Фетусът се захранва през плацентата и е защитен от топлата околоплодна течност. Тя си регулира температурата и предпазва бебето от травми и инфекции. Бебето може да рита, да се обръща и да стиска юмрука си. Неговото време за спане невинаги съвпада с Вашето, понякога то може да бъде активно, когато искате да спите.

Плодът продължава своя забележителен растеж и развитие. Темпът на нарастване на фетуса се забавя, но органите и системите, като например храносмилателната система, продължават да узряват. Мазнините започват да се формират под повърхността на кожата. Това ще регулира температурата на тялото на бебето след раждането. Фини косми, наречени лануго, растат по цялото му тяло. Кожата на плода е покрита от един сивобял филм - верникс казеоза, който се произвежда от мастните жлези на Вашето бебе. Потните жлези на кожата са образувани. Неговата или нейната кожа е червеникава на цвят, набръчкана и вените са видими през полупрозрачната кожата на бебето. Пръстите на бебето и отпечатъците на пръсти му са видими. Ноктите на пръстите и петите са развити добре. Пъпките на постоянните зъби започват да се формират. Вашето бебе започва да произвежда бели кръвни клетки, най-вече за борба с инфекции, както и може да реагира на докосване или звуци. Плодът може да реагира на звуци чрез преместване или ускоряване на пулса и може да забележите резки движения, ако бебето Ви хълца. Плодът се движи много този месец. Бебето все още е достатъчно малко, за да се движи свободно в течността и да променя позицията си често. Мекониумът се формира в червата на плода. Той е тъмно зелено на цвят вещество, което ще видите в първите изпражнения на бебето.

Бебето изглежда почти напълно оформено. Белите дробове на плода не са още напълно готови за външния свят. Ако бебето се роди сега, то ще прекара месеци в интензивното отделение. До края на месеца бебето ще тежи около 500-700 грама.

Бебето реагира на звукове и мелодии и можете да се опитате да пеете и говорите с него. След като то се роди, същите звуци ще го успокояват.

Матката достига над пъпа. Матката Ви продължава да расте, но Вие вероятно се чувствате доста добре - нямате вече сутрешно гадене и повръщане. Все още може да имате спазми на краката, както и леко подуване на глезените и стъпалата. За да намалите спазмите, увеличете приема на храни, богати на калций и калий. Пийте една чаша мляко преди лягане или на закуска и яжте богати на калий храни, като грейпфрути, портокали и банани.

Влагалищният секрет обикновено се увеличава, но може да има и жълтеникав цвят, както и леко да се усили миризмата му по време на бременността. Консултирайте се с Вашия лекар, ако цветът и мирисът на влагалищният Ви секрет се променят значително, тъй като това може да е сигнал за настъпила инфекция.

Вие сте натрупали няколко килограми, но оптималното наддаване на тегло е 4-5 кг. Сега имате необходимост от по-широки дрехи, така че Вашите движения да не са ограничени. Тъй като кожата Ви продължава да се разтяга, тя може да стане суха и да имате сърбеж. Хидратирането и с лосиони или кремове може да помогне за намаляване на тези симптоми. Може да наддадете с около половин килограм на седмица този месец. Бъдещият татко може да бъде в състояние да чуе сърдечна дейност на бебето чрез поставяне на ухото си върху корема Ви (в зависимост от позицията на бебето).

Вие ще чувствате повече движенията на бебето през този месец, движенията стават по-силни и по-чести. Може да имате симптоми, като лошо храносмилане, сърцебиене, кървене от венците, запек и болки в долната част на корема.

Някои жени забелязват повишен апетит около това време. Яжте, когато сте гладни. Много лекари препоръчват шест малки хранения, разпределени през целия ден. Избирайте здравословни храни и лека закуска между храненията. Това ще гарантира най-добрата храна за Вашето бебе. Здравословното хранене също помага за контрола на телесното Ви тегло.

Кърменето е най-доброто за бебета Ви. Има много ползи, както за майката, така и за бебето от кърменето. Говорете с Вашия лекар за кърменето. Ключът към успеха е знания и подкрепа. Прочетете повече информация за кърменето в интернет, в списания, книги за бъдещи родители и други.

Важно е да продължите да имате редовни пренатални грижи. Лекарят Ви е в състояние да наблюдава вас и бебето Ви. Усложненията са по-лесно да се предотвратят и лекуват, ако майката има добри грижи по време на бременността. Трябва да спазвате съветите на Вашия акушер-гинеколог и да го посещавате редовно. Ще бъдете претеглени и ще Ви се проверява кръвното налягане. Вие ще трябва да дадете проба от урина. Лекарят Ви ще провери през този или другия месец кръвната Ви захар, за да изключи развитието на гестационен диабет. Лекарят ще регистрира сърдечната честота на бебето и ще измери фундусната височина на матката Ви.

Какво трябва да правите по време на шестия месец на бременността:

Ако смятате, че имате твърде много свободно време или започвате да се чувствате прекалено апатично, започнете да слагате декорации или пазарувайте за Вашето бебе. Насладете се на другата, забавната половина на бременността. Включете и Вашия съпруг емоционално и психически. Подготвяйте се заедно за момента да станете родители.

В шестия месец на бременността трябва да носите дрехи за бременни. Материалът на дрехите за бременни трябва да бъде мек, абсорбиращ влагата, най-добре е да е от коприна или от чист памучен плат.

По време на шестия месец на бременността някои бременни жени ще се натъкнат на симптома подуване на краката, докато стоят прекалено дълго. Подуването може постепенно да се влоши и да се наложи да се консултирате с Вашия лекар.

Обърнете повече внимание и се опитайте да предотвратите запека. Яжте храни, съдържащи сурови влакнини, като зелени зеленчуци и плодове. Пийте най-малко шест чаши вода дневно. Бременната жена, която има подуване на крака, трябва да пие повече вода през деня и по-малко през нощта.

Резултатите от експериментите показват, че по време на шестия месец на бременността плодът започва да развива паметта си, слушането и способността за учене. Бременна жена трябва да започне да възпроизвежда определени текстове на музика или да говори на бебето си по-често.

Уверете се, че имате достатъчно сън, имате подходящи дейности и достатъчно време за хранене. Основният ключ е да поддържате едно щастливо настроение по време на останалата част от бременността.

Шести лунарен месец на бременността

141 ДЕН 142 ДЕН 143 ДЕН 144 ДЕН 145 ДЕН 146 ДЕН 147 ДЕН
20 седм и 1 ден 20 седм и 2 дни 20 седм и 3 дни 20 седм и 4 дни 20 седм и 5 дни 20 седм и 6 дни 21 седм
Фетусът е с размери 17-18 см и тежи 300-350 грама.

По кожата на бебето се появява верниксът - сивобяла материя, защитаваща кожата на бебето.

 

На ултразвуковото изледване може да се определи точно полът на бебето. Зърната се появяват на гърдите на бебето. Бащата също трябва да се включи в подготовката на стаята за бебето. Бременната може да сънува повече. Прочетете повече информация за кърменето и отглеждането на бебето.
148 ДЕН 149 ДЕН 150 ДЕН 151 ДЕН 152 ДЕН 153 ДЕН 154 ДЕН
21 седм и 1 ден 21 седм и 2 дни 21 седм и 3 дни 21 седм и 4 дни 21 седм и 5 дни 21 седм и 6 дни 22 седм
Фетусът е с размер 26 см и тежи около 350-425 грама. Веждите и миглите на плода се оформят. Може да се запишите на курс за млади майки. Плодът спи и се събужда регулярно. Вече може да обсъдите с Вашия лекар как ще протече раждането. Някои жени ще се насочат към определено отделение или частна клиника, в която предпочитат да родят. През вторият триместър бременните се чувстват по-малко уморени и по-енергични.
155 ДЕН 156 ДЕН 157 ДЕН 158 ДЕН 159 ДЕН 160 ДЕН 161 ДЕН
22 седм и 1 ден 22 седм и 2 дни 22 седм и 3 дни 22 седм и 4 дни 22 седм и 5 дни 22 седм и 6 дни 23 седм
Плодът е с дължина 27.5 см и тежи около 425-500 грама. Бебето започва да произвежда антитела. Вие и всички около Вас ще може да видите и усетите движенията на плода. Пулс на бебето става все по-силен. Коремът Ви все повече изпъква, носете свободни дрехи от естествени материи. Бременната може да започне да се притеснява за своето тегло. Здравословното хранене е важно за контрола над килограмите ви. Сексът по време на бременността може да е нарушен поради страха на мъжа Ви, че може да нарани Вас или плода.
162 ДЕН 163 ДЕН 164 ДЕН 165 ДЕН 166 ДЕН 167 ДЕН 168 ДЕН
23 седм и 1 ден 23 седм и 2 дни 23 седм и 3 дни 23 седм и 4 дни 23 седм и 5 дни 23 седм и 6 дни 24 седм
Плодът е с размери около 28 см и тежи 500-600 грама. Кървене или замъглено виждане са някои от признаците на опасност по време на бременността. Белият дроб на плода се оформя, алвеолите се формират. Бебето расте все повече и има малко място да се движи наоколо. Бременната може да има контракции на Бракстън-Хикс.

По време на бременността може да се появи виене на свят.

 

Развит е рефлексът на смучене.

3.6. Седми лунарен месец на бременността

Седми лунарен месец на бременността

Вашето бебе през седмия лунарен месец на бременността достига дължина около 35 см и тежи около 1 кг. Около 28-мата седмица бебето започва да се преобръща с главата надолу. Това става автоматично при повечето бебета и те застават в тази позиция. Миглите на Вашето бебе са развити, като се натрупва подкожна мастна тъкан на клепача. Ако имате бебе момче, неговите тестиси вероятно ще започнат низходящия си път от коремната кухина към скротума. Бебето, родено в този момент, има шансове за оцеляване с помощта на лекарите и медицинската апаратура и технологии.

За разлика от шестия месец, в седмия месец на бременността движенията на бебето ще станат по-бавни, тъй като той или тя се чувства ограничено от размера на матката, въпреки че матката е разширена до над пъпа. Бебето Ви през този месец може да различава светлината и тъмнината извън утробата, очите му са широко отворени и затова може да видите разлика между неговия / нейния сън и периодите на активни движения. Бебето Ви може да чува гласа Ви, както и на другите наблизо. Той / тя може да чува сърдечния Ви ритъм, а също и шумовете извън утробата. Говорете на бебето си и слушайте музика, много пъти то ще реагира.

Седмият месец от бременността може да предизвика у Вас усещането за тревога относно раждането на Вашето бебе, тъй като то е само след два месеца. Спрете да се притеснявате, много е важно да мислите позитивно и да бъдете спокойна.

Вие може да имате повече дни на дискомфорт през деня с болки в гърба, главоболие или запек. Консултирайте се с Вашия лекар за всичко, което Ви притеснява. Опитайте се да сложите възглавница зад гърба си и спете на една страна, за да облекчите болките в гърба. Спазмите и подуването около глезените са главно поради задържането на вода или поради липсата на калций. Вашият лекар ще Ви изпише витамини за бременни, за да предотврати това.

Може да почувствате стягане на корема. Контракциите на Бракстън-Хикс са нормални за седмия месец от бременността. Те не са много болезнени, но се усещат от бременната. Тези контракции не водят до разширяване на шийката на матката, но ако имате повече от четири на час, обадете се незабавно на Вашия лекар. Някои бременни жени могат да забележат изтичане на мляко от зърната на гърдите си.

Бъдещите майки, които са изложени на риск от преждевременно раждане, трябва да избягват сексуален контакт през последните 2-3 месеца на бременността.

На месечното Ви посещение при лекаря, той ще отчете сърдечната честота на бебето и ще провери фундусната височина на матката. Ултразвуковото изследване е също важно за откриване на проблеми, като например твърде много или недостатъчно количество околоплодна течност. Ще проверят теглото Ви и стойностите на кръвното Ви налягане.

Може да започнете да чувствате част от неудобствата на третото тримесечие. Някои от неудобствата са запек, сърцебиене, главоболие, лошо храносмилане, назална конгестия, болки в гърба и спазми на краката. Когато коремът расте, центърът на тежестта се променя. Натрупвате мастна тъкан по корема, бедрата и краката. Може да качите около 4 кг през последните три месеца. Оптималното увеличаване на теглото до 28-ма седмица е 9 кг. Също така може да уринирате по-често, тъй като матката притиска пикочния ви мехур.

Вашето кръвно налягане може да се повиши малко около седмия лунарен месец на бременността. Свържете се с Вашия лекар, ако получите тежко главоболие, замъглено зрение или силно подуване на ръцете, краката или глезените или ако имате рязко наддаване на тегло. Тези симптоми могат да сигнализират за началото на прееклампсия. Прееклампсията е опасно състояние, характеризиращо се с високо кръвно налягане и високи нива на протеините в урината по време на бременността.

Седми лунарен месец на бременността

169 ДЕН

170 ДЕН

171 ДЕН

172 ДЕН

173 ДЕН

174 ДЕН

175 ДЕН

24 седм 1 ден

24 седм 2 дни

24 седм 3 дни

24 седм 4 дни

24 седм 5 дни

24 седм 6 дни

25 седм

Фетусът вече е с дължина 30 cм и тежи 600-700 грама.

 

Очите на бебето са напълно развити и ще се отворят скоро.

 

Бебешката кожа е червена и набръчкана.

 

 

Повечето от половината от бебетата родени сега, ще оцелеят.

 

Може да се страхувате от раждане преди термина.

 

Бременната е в очакване да види своето бебе.

Може да имате болки в гръдния кош.

176 ДЕН

177 ДЕН

178 ДЕН

179 ДЕН

180 ДЕН

181 ДЕН

182 ДЕН

25 седм 1 ден

25 седм 2 дни

25 седм 3 дни

25 седм 4 дни

25 седм 5 дни

25 седм 6 дни

26 седм

Плодът е с дължина 34 cм и тежи около 700-800 грама.

 

Пъпът Ви се разтяга и придобива необичайна форма.

Това е много важен период за развитието на мозъка на бебето.

Алвеолите на белите дробове се оформени и започват производството на сърфактант.

Плодът през седмия месец има усещане за болка.

Бременната може да има недостиг на въздух.

Все повече бременните обмислят съхраняване на кръв от пъпната връв на бебето си.

 

183 ДЕН

184 ДЕН

185 ДЕН

186 ДЕН

187 ДЕН

188 ДЕН

189 ДЕН

26 седм 1 ден

26 седм 2 дни

26 седм 3 дни

26 седм 4 дни

26 седм 5 дни

26 седм 6 дни

27 седм

Плодът е с дължина 35.5-36.5 cм и тежи около 850-1000 грама.

Очите на бебето се отварят.

Бебето има добър захват.

Бебето може да плаче.

През последните три месеца ще качите към 4 килограма.

Бъдещата майка трябва задължително да си почива през деня.

 

Поздравление, Вие завършихте втория триместър на бременността.

190 ДЕН

191 ДЕН

192 ДЕН

193 ДЕН

194 ДЕН

195 ДЕН

196 ДЕН

27 седм 1 ден

27 седм 2 дни

27 седм 3 дни

27 седм 4 дни

27 седм 5 дни

27 седм 6 дни

28 седм

Плодът е с дължина 36.5-37.5 cм и тежи 900-1100 грама.

 

Бременната трябва да започне да следи движенията на плода, като отброява ежедневните ритания на бебето.

Бебето започва да разпознава гласа на майката през третия триместър на бременността.

Ако бебето е момче, неговите тестиси десцендират в скротума.

Трябва да Ви бъдат направени изследвания за гестационен диабет.

Контракциите на Бракстон-Хикс може да се засилят.

Ще започнете да посещавате Вашия акушер-гинеколог на всеки две седмици.

3.7. Осми лунарен месец на бременността

Осми лунарен месец на бременността

През осмият лунарен месец на бременността мозъкът на бебето се развива бързо и той или тя може да чува различни звуци, като познава гласовете и музиката. Натрупва се повече подкожна мастна тъкан и много скоро детето Ви ще стане сладко бебе. Тялото на бебето продължава да се развива и да се подготвя за раждането. Костите стават все по-твърди. Мозъкът и нервите продължават да се развиват, като това ще продължи и след като бебето се роди. Костният мозък произвежда червени кръвни клетки. Вашето бебе е почти готово да се роди. Органите на бебето са вече почти напълно развити, с изключение на белите дробове. Ноктите достигат до края на пръстите, но ноктите на краката все още не са напълно развити. Бебето може да има много коса или да няма изобщо, като и двете крайности са възможни. Бебето започва да се движи все по-малко, тъй като пространството му е все по-тясно.

Матката на бременната в осмия лунарен месец на бременността изпълва голяма част от корема й. Вие вероятно се вълнувате и изпитвате нервност и се притеснявате за предстоящото раждане. Въпреки че сте се виждали с Вашия лекар ежемесечно, сега най-вероятно ще започнете да го посещавате на всеки две седмици до последния месец, когато най-вероятно ще преминете към седмични посещения. Може да продължите да имате болки в гърба и спазми на краката. Може да забележите коластра, изтичаща от гърдите Ви - това е жълтеникава течност, която предхожда производството на мляко. За повече комфорт пийте много течности, почивайте си през деня и повдигайте краката си, когато седите, лежете на лявата си страна.

В последните месеци на бременността тазът на бременната се разширява и може да има болки, особено в гърба. Матката се опира в долните ребра и може да усещате болка и дискомфорт в областта на гръдния кош. Бебето нараства и притиска вътрешните Ви органи, което причинява задух и често уриниране. Случаите на инконтиненция са нормални при кашлица, кихане или смях. Може да имате запек, главоболие, болки в стомаха, кървене от носа, кръвотечение от венците, болки в гърба, спазми на краката, разширени вени, оток на краката около глезените. Тъмната линия по корема Ви става все по-забележима. Нарушенията на съня в периода на бременността са често срещано явление и не трябва да Ви плашат. Продължавайте да правите упражнения за тазовите мускули, особено ако страдате от инконтиненция. Посещавайте курсове на бъдещи майки. Започнете да купувате неща за новороденото бебе.

  Осми лунарен месец на бременността

197 ДЕН 198 ДЕН 199 ДЕН 200 ДЕН 201 ДЕН 202 ДЕН 203 ДЕН
28 седм 1 ден 28 седм 2 дни 28 сем 3 дни 28 седм 4 дни 28 седм 5 дни 28 седм 6 дни 29 седм
Плодът е с дължина 38 cм и тежи около 1100-1200 грама. Бебето е 2/3 от размера, който ще достигне до датата на термина. Бебето натрупва подкожна мастна тъкан. Бебето е в състояние частично да контролира собствената си телесна температура. Бременната може да има често уриниране. Говорете с Вашия лекар какво да направите, когато започнат контракциите. Кожата вече не е така червена, има розов цвят.
204 ДЕН 205 ДЕН 206 ДЕН 207 ДЕН 208 ДЕН 209 ДЕН 210 ДЕН
29 седм 1 ден 29 седм 2 дни 29 седм 3 дни 29 седм 4 дни 29 седм 5 дни 29 седм 6 дни 30 седм
Плодът с дължина 39-40 см и тежи около 1300-1400 грама. Костите на бебето са напълно развити и стават все по-твърди. Бебето има ритмично дишане, но белите дробове не са напълно зрели. Очите на бебето реагират на светлина. Добре е да правите релаксиращи упражнения. Добре е обсъдите с Вашия лекар и цезаровото сечение, в случай че Ви се наложи. Приемайте достатъчно мляко и млечни продукти.
211 ДЕН 212 ДЕН 213 ДЕН 214 ДЕН 215 ДЕН 216 ДЕН 217 ДЕН
30 седм 1 ден 30 седм 2 дни 30 седм 3 дни 30 седм 4 дни 30 седм 5 дни 30 седм 6 дни 31 седм
Фетусът е с дължина 40-41 cм и тежи 1700-1800 грама. Бебето може да рита по-силно и по-енергично. Сърдечната честота на бебето е 120-160 удара в минута. Пийте повече течности. Може да имате отделяне на коластра от гърдите. Ако усетите, че движенията на плода намалеят, е добре да съобщите на лекаря си. Може да имате изпускане на урина.
218 ДЕН 219 ДЕН 220 ДЕН 221 ДЕН 222 ДЕН 223 ДЕН 224 ДЕН
31 седм 1 ден 31 седм 2 дни 31 седм 3 дни 31 седм 4 дни 31 седм 5 дни 31 седм 6 дни 32 седм
Фетусът е с дължина 42 cм и тежи 1700-1800 грама.

Бебето започва да съхранява желязо, фосфор и калций.

 

Тестисите на момченцата може да са вече в скротума. Плодът наддава на тегло по-бързо. Може да сте разтревожени и нервни. Плодът може да извършва дихателни движения с ноздрите. Може да се наложи да лежите, ако имате симптоми на заплашващо раждане.

3.8. Девети лунарен месец на бременността

Девети лунарен месец на бременността

Бременността е едно невероятно приключение. Всеки месец носи уникални промени в растежа и развитието на Вашето бебе. Направете си колекция от ултразвуковите снимки и описанията на това как Вашето бебе расте и се променя на всеки етап от бременността. Това ще бъде един хубав спомен за вас.

Въпреки че бебето Ви наддава бързо през деветия лунарен месец на бременността, може да откриете, че теглото Ви остава същото. Оптималното увеличаване на теглото през 36-та седмица е 12 кг. Някои майки дори съобщават за спадане на теглото с половин килограм или два през последния месец. В по-големия процент от случаите бебето застава с главата надолу. Някои бебета се разполагат по-ниско в таза в 38 седмица в подготовка за раждането. Това би трябвало да отнеме малко от натиска на матката върху гръдния Ви кош, което ще доведе до намаляване на киселините и стомашния дискомфорт. Ще се наблюдава обаче по-голям натиск върху пикочния Ви мехур, което ще доведе до по-често уриниране. Може да се чувства малко по-тромави през този месец, тъй като тялото Ви се подготвя за раждането. Хормоните, които разхлабват таза Ви, ще разхлабят всяка една става в тялото Ви, така че бъдете внимателни. Може също така все по-трудно да спите през нощта. Вашият голям корем и мислите за бебето може да не Ви дават мира, дори когато сте уморени. Експериментирайте с различни позиции и места за спане, докато се почувствате удобно.

Много жени в деветия месец на бременността имат усещане за подуване, разширени вени, хемороиди, болка в гърба, запек, лошо храносмилане, главоболие, затруднено дишане, трудно заспиване, виене на свят, запушване на носа, кървене от венците, увеличаване или загуба на апетита, крампи на краката, сърбеж на корема, горещи вълни, промени по кожата, по-чести Бракстън-Хикс контракции, умора, тревожност, раздразнителност, повишена чувствителност и безпокойство. Ако имате болка в седалището или болка в гърба, може да използвате специална възглавница за бременни, докато спите. Гърдите Ви може да се подуват, тъй като те започват да се пълнят с мляко. Тялото Ви се подготвя за раждането и може да имате силно вагинално течение. Потвърдете с ултразвуково изследване при Вашия лекар позицията на вашето бебе. Ако бебето е в седалищно положение, може да се наложи цезарово сечение.

По това време на бременността трябва да сте напуснали работата си и да мислите за раждането. Може би желанието да спрете болките, които имате по време на бременността, ще бъде толкова силна, колкото страха Ви от раждането. Бебето вече заема цялата матка - то не се върти, не се тласка напред.

Купете си сутиен за кърмене и подложки за гърдите. Подгответе се за родилния дом. Ще Ви трябват: четка за зъби, паста за зъби, сапун, шампоан, сутиен за кърмачки, няколко чифта бикини, халат, две нощници, лична карта, пренатални ултразвукови снимки и копие от провежданите Ви изследвания, вилица, лъжица, чаша. Имайте предвид, че датата на термина Ви е само прогнозен. Бебетата могат да се родят по всяко време между тридесет и седма и четиридесет и втора седмица. Трябва да сте готови да отидете до болницата. Ако все още не сте опаковали чантата си, сега му е времето. Финализирайте всички планове за грижата за по-големите Ви деца, ако това не е първата Ви бременност. Доброто планиране ще Ви помогне да направите нещата гладко, когато дойде големият ден.

В деветия месец на бременността Вашето бебе продължава да качва на тегло. То се нуждае от това допълнително тегло, за да има енергийни запаси за първите няколко дни от живота си, докато започне да суче ефективно. Неговите пухести косми по тялото се отделят и верниксът покрива кожата му. Колкото повече лануго и верникс има бебето при раждането, по-малко е то на гестационна възраст. Цветът на очите му ще се променят в рамките на следващите шест месеца. Имунната му система все още е незряла, въпреки че то получава антитела чрез плацентата и след като се роди, то ще получи антитела чрез коластрата и млякото. През този период белите дробове на бебето ще бъдат напълно развити и производството на повърхностно активни вещества в алвеолите ще се увеличи, което помага на бебето да диша след раждането.

Може да забележите, че Бракстън-Хикс контракциите са по-чести. Те могат да бъдат и по-силни и да се чудите дали раждането наближава. Ако не сте сигурни, пийнете вода и си легнете. Тази промяна в позицията Ви често е достатъчна, за да спре Бракстън-Хикс контракциите. При започнало раждане контракциите ще продължат да се усилват, дори след като легнете.

                          Девети лунарен месец на бременността

225 ДЕН 226 ДЕН 227 ДЕН 228 ДЕН 229 ДЕН 230 ДЕН 231 ДЕН
32 седм 1 ден 32 седм 2 дни 32 седм 3 дни 32 седм 4 дни 32 седм 5 дни 32 седм 6 дни 33 седм
Плодът е с дължина 43 cм и тежи около 1900-2000 грама. Бебето е малко по-червено и набръчкано.

Бебетата, родени сега, имат добри шансове за оцеляване, но ще изискват допълнителни грижи.

 

 

Бъбреците на бебето са напълно оформени и могат да функционират добре.

Главоболието, замъгленото зрение и отоците на крайниците са признаци на прееклампсия.

 

Бременната може да има повишен недостиг на въздух.

 

Добра идея е да свалите пръстените си по време на третия триместър, ако имате проблеми с подуване.

 

232 ДЕН 233 ДЕН 234 ДЕН 235 ДЕН 236 ДЕН 237 ДЕН 238 ДЕН
33 седм 1 ден 33 седм 2 дни 33 седм 3 дни 33 седм 4 дни 33 седм 5 дни 33 седм 6 дни 34 седм
Плодът е с дължина 44 cм и тежи 2100-2250 грама. Бебето има нужда от повече пространство за движение. Очите на много бебета са сини при раждането, но променят цвета си по-късно. Обличайте се с удобни, широки дрехи.

Вашето желание за секс може да намалее през третия триместър.

Пиенето на повече вода ще Ви помогне срещу подуването.

Косичката на бебето става все по-дълга и по-дебела.
239 ДЕН 240 ДЕН 241 ДЕН 242 ДЕН 243 ДЕН 244 ДЕН 245 ДЕН
34 седм 1 ден 34 седм 2 дни 34 седм 3 дни 34 седм 4 дни 34 седм 5 дни 34 седм 6 дни 35 седм
Дължината на плодът е 46 cм и тежи 2350-2550 грама.

Бебето се завърта с главата надолу и се подготвя за раждането.

 

Ланугото по бебето започва да изчезва. През последните седмици на бременността, най-добре да не предприемате никакви дълги пътувания. Може да забележите, че с нарастването на гърдите Ви опънатата кожа започва да Ви сърби. Помислете как ще кръстите бебето си. Може да поговорите с Вашия лекар за методите за намаляване на болките при раждането.
246 ДЕН 247 ДЕН 248 ДЕН 249 ДЕН 250 ДЕН 251 ДЕН 252 ДЕН
35 седм 1 ден 35 седм 2 дни 35 седм 3 дни 35 седм 4 дни 35 седм 5 дни 35 седм 6 дни 36 седм
Плодът е дълъг около 47 cм и тежи 2600-2750 грама. Ноктите на бебето достигат до края на пръстите. Започнете да приготвяте багажа си за болницата.

Не забравяйте да си приготвите фотоапарат.

Опитайте се да си почивате повече и през деня. Тест за група В стрептококи се прави между 35-37 седм. Ще започнете да посещавате Вашия лекар веднъж седмично.

3.9. Десети лунарен месец на бременността

Десети лунарен месец на бременността

Вашето бебе е в началото на десетия лунарен месец на бременността и е готово за раждането, макар датата на термина Ви да е след три седмици. Ако се наложи да родите след 37-ма гестационна седмица, белите дробове на плода вероятно ще бъдат достатъчно зрели, за да се приспособи Вашето дете към живота извън утробата. Някои бебета все пак се нуждаят от малко повече време. Така че, ако например планирате цезарово сечение, Вашият лекар ще го насрочи за не по-рано от 39-та гестационна седмица, освен ако няма сериозна медицинска причина да се намеси по-рано.

Много бебета имат коса по цялата глава при раждането, но не се изненадвайте, ако косата на бебето Ви не е със същия цвят като Вашия. Тъмнокосите двойки понякога се хвърлят в недоумение, когато децата им се раждат русокоси или червенокоси, но тази коса ще се измени. Чудите се какъв цвят ще бъдат очите на Вашето бебе? Ако то се роди с кафяви очи, те вероятно ще останат кафяви. Ако то се роди със сиви или тъмно сини очи, те могат да останат сиви или сини или включително и зелени, лешник или кафяви. Това е така, защото ирисът на детето (оцветената част на окото) може да получи повече пигмент през следващите месеци (до 9-ти месец), след като то се роди.

През десетия лунарен месец на бременността Бракстън-Хикс контракциите може да се появяват по-често и да продължават по-дълго. Може също така да забележите увеличение на вагиналния секрет. Ако видите слуз, примесена с малко количество кръв в тоалетната или по бельото Ви, най-вероятно раждането ще настъпи след няколко дни или по-малко. Ако имате по-силно зацапване или кървене, обадете се на лекаря си веднага.

Може да бъде по-трудно от всякога да получите достатъчно удобство, за да спите добре през нощта. Ако можете да спите по-лесно през деня, това може да е последният Ви шанс да го направите за доста време напред. Продължавайте да следите движенията на бебето. Докато спите, Вие вероятно ще имате напрегнати сънища.

Няма начин да се предскаже кога ще започне раждането. Вашето тяло действително започва подготовка за раждането до един месец, преди да родите. Вие може да бъдете в неведение какво се случва с Вас или може да започнете да забелязвате нови симптоми, когато датата на термина наближи.

Ето някои неща, които може да се случат в следващите седмици или дни преди раждането да започне:

- бебето Ви се спуска в таза. Ако това е Вашата първа бременност, може да усетите няколко седмици преди раждането да започне бебето Ви да се спуска по-ниско в таза. Може да чувствате една тежест в таза, когато това се случи, и да забележите по-малък натиск под гръдния кош, което Ви позволява по-лесно да си поемете дъх.

- Бракстън-Хикс контракциите са по-чести и по-интензивни. Някои жени имат менструални крампи, като усещане през това време на бременността.

- увеличение на вагиналното течение. Слузта може да бъде примесена с кръв (течението може да бъде кафяво, розово или червено).

- околоплодни води. При повечето жени първо започват контракциите преди техните околоплодни води да изтекат, но в някои случаи околоплодните води изтичат първо. Когато това се случи, раждането обикновено следва скоро. Ако контракциите не започнат незабавно сами по себе си, те ще бъде индуцирани. Независимо дали амниотичната течност изтече на голяма или малка тънка струйка, обадете се веднага на Вашия лекар.

Ако забележите прекомерно или внезапно подуване на краката или глезените, повече от леко подуване на ръцете си, всяко подуване на лицето или подпухналост около очите или внезапно наддаване на тегло, както и тежко или продължително главоболие, промени в зрението (като двойно или замъглено виждане, чувствителност към светлина или временна загуба на зрението), гадене и повръщане трябва да се обадите на Вашия лекар. Това са симптоми на сериозно заболяване, наречено прееклампсия.

През десетия лунарен месец на бременността може да започнете да изпитвате желание да подготвите дома си за новия си член на семейството. Представата как ще изглежда Вашето бебе може да заема вашите мисли, както и мисълта за дрехи, памперси и други вещи, които искате да закупите за Вашето бебе.

Сега е добър момент да прекарате известно време на покой и да се съсредоточите върху бебето и предстоящото раждане. Ако вече не сте опаковали багажа си за болницата, сега е време да го направите. Дръжте го някъде близо до входната врата, в случай че трябва да го вземете бързо.

Десети лунарен месец на бременността

253 ДЕН 254 ДЕН 255 ДЕН 256 ДЕН 257 ДЕН 258 ДЕН 259 ДЕН
36 седм 1 ден 36 седм 2 дни 36 седм 3 дни 36 седм 4 дни 36 седм 5 дни 36 седм 6 дни 37 седм
Фетусът е с дължина около 48-49 см и тежи около 2750-2950 грама. Момичетата и момчетата могат да имат лек оток на млечните жлези след раждането. Увеличаване на вагиналното течение се наблюдава през последните седмици на бременността. Кръвенисто вагинално течение е един от признаците на започващо раждане. Ако имате симптоми на започващо раждане, се обадете на Вашия лекар. Вашият акушер-гинеколог може да ви направи вагинален преглед, за да види имате ли разкритие. Бебето родено сега е напълно развито.
260 ДЕН 261 ДЕН 262 ДЕН 263 ДЕН 264 ДЕН 265 ДЕН 266 ДЕН
37 седм 1 ден 37 седм 2 дни 37 седм 3 дни 37 седм 4 дни 37 седм 5 дни 37 седм 6 дни 38 седм
Фетусът е с дължина 50 см и тежи около 3000-3100 грама. Момиченцата могат да имат розова вагинална секреция през първите няколко дни след раждането. Може да усетите прилив на желание за почистване на дома Ви и за подготовка на стаята за бебето. Болката в гърба и ниско в корема могат да бъдат признаци на започващо раждане. Увеличаване на натиска в областта на таза също може да е признак на започващо раждане. Направете си списък на кого искате да се обадите след раждането. Помислете и за това кой ще ви помага след раждането, както с бебето, така и с домакинската работа.
267 ДЕН 268 ДЕН 269 ДЕН 270 ДЕН 271 ДЕН 272 ДЕН 273 ДЕН
38 седм 1 ден 38 седм 2 дни 38 седм 3 дни 38 седм 4 дни 38 седм 5 дни 38 седм 6 дни 39 седм
Плодът е с размери около 51 см и тежи около 3200-3250 грама. Кожата на бебето е розова и гладка. Ако бебето е в седалищно предлежание, може да се наложи цезарово сечение. Разходките могат да помогнат за насърчаване на раждането. Може да има редуване на състояние на отпадналост със състояние на активност. Процесът на скъсяване и изтъняване на маточната шийка се нарича изглаждане. Изглаждането на маточната шийка помага за по-лесното преминаване на бебето.
274 ДЕН 275 ДЕН 276 ДЕН 277 ДЕН 278 ДЕН 279 ДЕН 280 ДЕН
39 седм 1 ден 39 седм 2 дни 39 седм 3 дни 39 седм 4 дни 39 седм 5 дни 39 седм 6 дни 40 седм
Фетусът е с дължина около 50-52 см и тежи средно 3400-3450 грама. Може да имате внезапен прилив на енергия. Само около 10 % от окоплодната вода се отделя преди началото на раждането. Вашият акушер-гинеколог може да Ви направи нон стрес тест. Загуба на апетит, гадене, повръщане, стомашно разтройство могат да бъдат признаци на раждането. Раждането може да се предшества и от усещане за студ и треперене. Поздравления, Вие достигнахте до датата Ви на термина на раждане.

Следва: Как да определя термина си на раждане?

Страници: 123456789101112131415161718
4.1, 223 гласа

КОМЕНТАРИ КЪМ Бременност