Начало Здравни проблеми Астма

Астма

1. Какво представлява астмата?

Астма (от древногръцки "тежко дишане, недостиг на въздух") е хронично възпалително заболяване на дихателните пътища. Заболяването се проявява с повтарящи се епизоди на свиркащи хрипове, задух, тежест и / или стягане в гърдите, кашлица особено нощем или рано сутрин. 

Ключов елемент е бронхиалната обструкция (стеснение на бронхите), която е обусловена от специфични имунологични (сенсибилизация и алергия) или неспецифични механизми. Бронхиалната обструкция е частично или напълно обратим процес, който преминава спонтанно или под влияние на определени медикаменти.

Обструкцията на бронхите може да се съпровожда с хиперреактивност или свръхчувствителност на дихателните пътища към разнообразни външни дразнители.

Според последната статистика астмата засяга 4-10% от световното население.

За лечението се използват както симптоматични препарати за купиране на пристъпа, така и базисните медикаменти, които въздействат на патогенетичния механизъм на заболяването.

Животозаплашващо състояние при бронхиалната астма се нарича status asthmaticus (астматичен пристъп).

Различават се следните видове астма:

Бронхиална астма - хронично възпалително заболяване на дихателните пътища.

Кардиална астма - пристъпи на задух и повърхностно учестено дишане, които продължават от няколко минути до няколко часа при миокарден инфаркт, кардиосклероза, различни пороци на сърцето и други заболявания, свързани със сърдечно-съдовата недостатъчност.

Диспептична астма - метеоризъм, довеждащ до сънна апнея.

Честота и етиология на астмата

Тук можете да намерите информация за честотата и етиологията на астмата. На какви групи се разделя бронхиалната астма? Какъв е процента на заболяването и при кой пол се появява по-често астмата?

Трудно е да се оценят разпространението и честотата на астмата поради липса на еднакви диагностични критерии при определяне на броя на болните спрямо общото население. Предполага се, че около 5 % от възрастните и от 7 % до 10 % от децата страдат от бронхиална астма, като честотата е по-голяма в раз

Прочети повече ›
2.

Нарушения на дихателната функция

Прочетете информация за дихателната система. Какви нарушения на дихателната функция могат да се получат в резултат на бронхиална астма?

Дихателната система се състои от дихателни пътища, бели дробове, централна нервна система, гръдна стена (с диафрагма и интеркостални мускули) и белодробно кръвообращение. Централната нервна система е контролираща система, която регулира активността на мускулите на гръдната стена, а те от своя стран

Прочети повече ›
3.

Фактори за развитие на бронхиалната астма

Прочетете повече информация за фактори, които предизвикват бронхиалната астма. Какви са причините за повишаване на реактивността на дихателните пътища при бронхиалната астма? Какви агенти провокират пристъпи на астмата?

Известни са редица фактори за развитие на бронхиалната астма, водещи до повишаване на реактивността на дихателните пътища, но механизмите на тяхното въздействие все още остават неизяснени. Най-общоприетата днес хипотеза е тази за възпалението на дихателните пътища. След въздействието на определен а

Прочети повече ›
4.

Патофизиология на бронхиалната астма

Тук можете да прочетете информация за патофизиологичните промени при бронхиалната астма. Какви са отличителните белези на астмата?

Астмата причинява стесняване на дихателните пътища, което нарушава нормалното движение на въздуха в и от белите дробове. Астмата оказва ефект само върху бронхите и не засяга алвеолите или белодробната тъкан. Стеснението, което се появява при астмата, се причинява от три основни фактора: възпаление,

Прочети повече ›
5.

Симптоми при астма

Кои са признаците и симптомите на астмата? Кои прояви се характеризират като ранни признаци? Кои са отличителните характеристики на астматичния пристъп?

Астмата се характеризира с възпаление на бронхите с повишено производство на лепкава секреция в дихателните пътища. Хората с астма изпитват симптоми, когато дихателните пътища се стесняват, възпаляват или изпълват със слуз. Симптомите на астмата варират от леки до тежки при различните индивиди. Ког

Прочети повече ›
6.

Диференциална диагноза на астма

С кои заболявания може да се сгреши астмата? Кои състояния могат да проявяват симптоми, подобни на тези при астма?

Диференциалната диагноза на астма включва:Дефицит на алфа-1-антритрипсинАспергилозаБронхиектазииБронхиолитХронична обструктивна белодробна болест (ХОББ)Хроничен синузитЕозинофилна грануломатоза с полиангиит (синдром на Churg-Strauss)МуковисцидозаАспирация на чуждо тялоГастроезофагеална рефлуксна бо

Прочети повече ›
7.
Страници: 1234567891011
3.8, 33 гласа

КОМЕНТАРИ КЪМ Астма