- Какво представлява ракът на гърдата?
- Каква е честотата на рака на гърдата и кой боледува по-често?
- Кои са основните видове рак на гърдата?
- Каква е класификацията на рака на гърдата?
- Стадии на рак на гърдата
- Какви са рисковите фактори за поява на рак на гърдата?
- Как се прави самопреглед на гърдите?
- Какви са симптомите и признаците при рак на гърдата?
- Какви са медицинските изследвания при рак на гърдата?
- Какви са леченията при рак на гърдата?
- Прогноза и преживяемост при рак на гърдата
- Хранене и рак на гърдата
12. Хранене и рак на гърдата
Храненето дава на тялото хранителните вещества, от които се нуждае, и е важно за всеки. Когато се комбинира с физическа активност и поддържане на здравословно тегло, храненето е отличен начин за поддържане на здраво и силно тяло.
Здравословно хранене означава консумация на различни храни, които Ви предоставят хранителни вещества за поддържане на здравето, да се чувствате добре и да имате енергия. Тези хранителни вещества включват протеини, въглехидрати, мазнини, вода, витамини и минерали.
Ако сте в процес на лечение за рак на гърдата или сте били лекувани за рак на гърдата в миналото, доброто хранене е особено важно за Вас. Какво ядете може да повлияе на имунната Ви система, настроението и нивото на енергия.
12.1. Здравословно хранене по време на лечението
Ако се възстановявате от операция, химиотерапия, лъчетерапия или друго лечение на рак на гърдата, Вашата основна цел е да оздравеете. Храненето ще Ви помогне да останете силни, като предоставя на тялото Ви хранителни вещества, от които се нуждае.
Вашето общо здравословно състояние и тегло преди диагнозата играе роля, също и видът и продължителността на лечението Ви. По време на терапията се вслушайте в тялото си и отговаряйте на нуждите му. Можете да продължите да се наслаждавате на готвенето и храненето и да имате нормален апетит. Или може да има дни, когато не Ви се яде нищо, дни, когато искате да ядете всичко, и моменти, когато само някои неща имат добър вкус за Вас. Най-добре е имате гъвкав, здравословен хранителен режим, който да Ви помогне да се справите с променящите се нужди на тялото Ви.
Здравословната диета - с голямо разнообразие от храни, което включва много плодове и зеленчуци и протеини - дава запасите от хранителни вещества, от които се нуждаете, за да запазите силите си, докато сте подложени на лечение за рак на гърдата. Тези резерви също помагат за възстановяването на организма и поддържане на имунната система силна. Освен това, здравословният хранителен режим може да Ви помогне за облекчаване на страничните ефекти на терапията. Има доказателства, че някои лечения на рак на гърдата оказват по-добър ефект при пациенти, които се хранят с достатъчно калории и протеини.
12.2. Здравословно хранене след лечение
Много хора с рак на гърдата имат дълъг и активен живот след лечение. Здравословното хранене по време на лечение и физическата активност са важни, както и след лечение.
Някои хора увеличават теглото си по време на и след лечението, което може да бъде тревожно. Това може да се дължи на странични ефекти на някои лекарства, които повишават апетита, задържане на течности, по-малко физическа активност, естествена или ранна менопауза, което увеличава вероятността от увеличаване на телесното тегло.
Изследвания показват, че липсата на физическа активност и наличието на наднормено тегло може да увеличи риска от рецидив на рак на гърдата. Здравословен хранителен режим и физически упражнения могат да Ви помогнат да поддържате здравословно тегло и ще Ви даде повече енергия, докато се възстановявате и подобрявате качеството си на живот. Доброто хранене ще помогне на тялото да възстанови силата на мускулите и да преодолее нежелани реакции, като анемия или умора.
Докато някои хора покачват телесното си тегло по време и след лечение на рак на гърдата, други губят тегло. След операция много хора откриват, че са свалили няколко килограма. Странични ефекти от химиотерапията, като повръщане и диария, също могат да предизвикат отслабване. То може да причини умора и може да удължи времето, необходимо за възстановяване от лечението. Загубата на тегло може също да отслаби имунната ви система и да Ви направи по-податливи на инфекции.
Ако сте загубили тегло по време на лечението, някои прости промени в диетата могат да Ви помогнат. За да поддържате или да качите теглото си, трябва да приемате повече калории и повече протеини.
След като приключите с лечението, най-добрият хранителен режим за Вас ще помогне да възвърнете силата си и удоволствието от живота. Докато учените все още проучват дали консумацията на нездравословна храна може да увеличи риска от повторна поява на рак на гърдата, положителните промени в диетата ще играят активна роля в процеса на възстановяване и благотворен ефект върху общото състояние. Ето някои съвети, които да В помогнат да улесните здравословното готвене:
- Консумирайте разнообразни храни - купувайте нови плодове, зеленчуци или пълнозърнести продукти всеки път, когато отидете в магазина за хранителни стоки. Здравословно хранене означава консумация на разнообразие от храни. Разбира се, морковите са пълни с витамини, но ако всичко, което сте яли, са моркови, няма да сте здрави. Не се страхувайте да опитате нещо ново!
- Консумирайте нискомаслено мляко и млечни продукти - ако сте свикнали да пиете пълномаслено мляко, смесете пълномаслено мляко с обезмаслено или нискомаслено мляко.
- Избягвайте солени, мариновани и пушени храни - те са с тенденция да съдържат много сол и нитрати, които могат да допринесат за високо кръвно налягане при някои хора.
- Приготвяйте храната чрез печене вместо пържене - хидрогенирана растителна мазнина, често използвана за пържене, съдържа транс-мазнини, които могат да повишат холестерола.
- Консумирайте пресни хранителни продукти.
12.3. Проучвания за връзката между диетата и рака на гърдата
Областта на научни изследвания, разглеждаща връзката между диетата и рака на гърдата, е много трудна, тъй като хората консумират набор от различни храни в различна степен. Създава се представа за храненето и рака на гърдата, когато се наблюдават темповете на болестта в различните страни.
Японските жени имат много по-ниска честота на рак на гърдата, отколкото американските жени. Но когато японските жени емигрират, за да живеят в САЩ, техният риск от рак на гърдата нараства. Така че разликата в риска трябва да е свързана с начина на живот или околната среда по-скоро, отколкото наследствения рисков фактор. Най-очевидната промяна е диета.
За да се направят категорични изводи за храненето и болестта, учените трябва да контролират всичко, което група от хора яде през целия си живот. Това всъщност не е възможно да се направи.
Голям изследователски проект в Европа, наречен EPIC, изучава връзките между начина на живот и рака и включва около 520 000 души в 10 европейски страни.
Има много изследвания за ефекта на хранителните фактори върху риска от рак на гърдата и досега повечето констатации са неубедителни и противоречиви. Но има някои доказателства за следните фактори:
Хранителните мазнини и рак на гърдата
Проучване показва, че жени след менопауза, които са приемали повече мазнини в диетата си, са с повишен риск от рак на гърдата. Установено е, че жените, които консумират по-високи нива на наситени мазнини, имат двойно по-висок риск от рак на гърдата от тези, които приемат по-малко количество.
Храни с високо съдържание на наситени мазнини включват:
- Месо
- Месни продукти, включително колбаси
- Масло и свинска мас
- Сирене
- Сметана, заквасена сметана и сладолед
- Някои снаксове и шоколадови изделия
- Бисквити, торти и сладкиши
Хората, които консумират много храни, съдържащи рибено масло (морски омега-3 полиненаситени мастни киселини), имат по-нисък риск от рак на гърдата, отколкото хората, които консумират само малки количества.
Захари, въглехидрати и рак на гърдата
Няма значимо доказателство за наличието на пряка връзка между захари и въглехидрати и рак на гърдата. Но едно голямо проучване на жени от китайски произход в САЩ е установило, че за жените, по-млади от 50-годишна възраст, високо въглехидратната диета леко повишава риска от развитие на рак на гърдата. И проучване на EPIC показва, че високо въглехидратни диети са свързани с повишен риск от вид рак на гърдата, наречен естроген-рецептор-отрицателен рак на гърдата.
Консумацията на твърде много захар може да доведе до увеличаване на телесното тегло, а наднорменото тегло увеличава риска от рак на гърдата при жени след менопауза.
Млечни храни и рак на гърдата
Млечните продукти са изследвания за техния ефект върху риска от рак на гърдата. Някои скорошни изследвания са показали, че жените с по-висок прием на млечни продукти имат по-нисък риск от рак на гърдата, но са необходими резултати от още изследвания, преди да е напълно доказано това твърдение.
Млечните продукти са с високо съдържание на калций и няколко изследвания показват по-малък риск от рак на гърдата при жени с висок прием на калций или високи нива на калций в кръвта.
Фибри и рак на гърдата
Фибрите се съдържат главно в плодовете, зеленчуците и пълнозърнестите житни растения. Има известни доказателства, че диети, съдържащи повече от 25 грама фибри на ден, намаляват риска от рак на гърдата при жени с пременопауза.
Установено е, че консумацията на пшенични трици, съдържащи фибри, понижава нивата на естроген при жени, които все още не са преминали в менопауза. По-ниски нива на естроген могат да помогнат за намаляване на риска от рак на гърдата. Учените не са съвсем наясно с това защо пшеничните фибри намаляват нивата на естроген. Може да не е ефект на самите фибри. Вместо това, може да се дължи на това, че диетата с високо съдържание на фибри съдържа по-малко мазнини и повече антиоксиданти, отколкото хранителен режим с ниско съдържание на фибри.
Плодове и рак на гърдата
Проучване е установило, че жените, които консумират повече плодове, са с по-нисък риск от рак на гърдата. Това може да се дължи на фибрите и антиоксидантите, които съдържат. Антиоксидантите са молекули, които предотвратяват химичен процес, наречен окисляване, което се случва, когато кислородните молекули се свържат с друго химично вещество. Окислението може да предизвика генетично увреждане на клетки, което може да доведе до рак. Антиоксидантите включват витамини А, С, Е и селен.
Ако промените хранителния си режим така, че да включите повече плодове и зеленчуци, почти сигурно ще ядете по-малко мазнини. Така ще бъде по-вероятно да запазите теглото си в рамките на здравословния диапазон. Това помага да се намали риска от рак на гърдата.
Соеви храни и други фитоестрогени и рак на гърдата
Поради разликата в процентите на рака на гърдата в различни части на света учените провели проучвания в потенциалното влияние на консумацията на фитоестрогени върху риска от развитие на рак на гърдата.
Фитоестрогените са химични вещества, съдържащи се в растенията (фито означава растение). Така че те също могат да се наричат растителни естрогени. Те имат сходна структура на женския полов хормон естроген. Има различни видове фитоестрогени. Някои от тях са открити в соеви продукти (изофлавони). Други са намерени във фибрите от цели зърна, плодове, зеленчуци и ленено семе (лигнани). Млякото също може да съдържа фитоестрогени, но това зависи от храната на кравите.
Изследванията в областта на ефекта на лигнаните върху риска от рак на гърдата са противоречиви. Изследователи са разгледали всички проучвания, които са били направени. Те установили, че при жените в менопауза високи нива на лигнани в диетата леко намаляват риска от рак на гърдата, но няма ефект при жени в пременопауза.
Проучване през 2002 г. е установило, че жените с диета с високо съдържание на соя са имали по-малко плътна тъкан на гърдата в сравнение с жените с диета с ниско съдържание на соя. По-висока плътност на гръдната тъкан е свързана с по-висок риск от рак на гърдата. Това е първото проучване за пряка връзка между консумацията на соя и ефекта върху гръдната тъкан. Комбинирането на резултатите от много отделни проучвания (мета-анализ) показа, че азиатските жени, които приемат най-големи количества соеви храни, са имали по-нисък риск от рак на гърдата. В други части на света повечето жени не ядат соя достатъчно, за да се намали рискът от рак на гърдата.
Няколко проучвания показват, че приемът на фитоестрогени (соево брашно и добавки с ленено семе) редовно в продължение на няколко седмици намалява нивата на естроген. Една от активните съставки в соята е изофлавон. Този химикал е подобен на естрогена и намалява ефекта на човешкия естроген в организма. Високите нива на човешки естроген могат да увеличат риска от рак на гърдата.
Каротеноиди и рак на гърдата
Каротеноидите са органични оцветители (пигменти), съдържащи се в някои растения. Храните, които са добър източник на каротиноиди, включват моркови, сладки картофи, спанак, зеле, зеленолистни зеленчуци, папая, чушки и домати.
Обобщение на публикувани проучвания показват, че жените с високи нива на каротеноиди в кръвните проби могат да имат по-малък риск от рак на гърдата.
Флавоноли и флавони и рак на гърдата
Флавонолите и флавоните са вещества, открити в растения. Наричат се също флавоноиди или биофлавоноиди. Флавоноли се съдържат във високи нива в лука, броколи, черен чай, зелен чай, плодове. Флавони са открити в ароматните билки, целина, чай от лайка.
Проучванията показват, че хората, които имат високи нива на флавоноиди в хранителния си режим, имат по-нисък риск от рак на гърдата, отколкото хората с по-ниски нива.
Кафе и рак на гърдата
Много изследвания са проучвали връзката между консумацията на кафе и риска от рак. Но няма научни доказателства, които да показват, че кафето увеличава риска от рак на гърдата.
12.4. Предотвратяване на рак на гърдата с диета
Изследователите смятат, че могат да бъдат предотвратени 9 от всеки 100 случая на рак (9%) чрез промяна на хранителния режим. Изследванията също така показват, че около 5 от всеки 100 случая на рак (5%) биха могли да бъдат избегнати чрез поддържане на здравословно телесно тегло.
Възможно е да помогне за предотвратяване на рак на гърдата, ако:
- замените животинските мазнини с полиненаситени мазнини и мононенаситени мазнини (като зехтин)
- консумирате повече изофлавони (съдържащи се в соя, грах и фасул) и лигнани (съдържащи се в зеленчуци, плодове, зърнени храни, чай и кафе)
Също така е възможно да е от полза:
- консумацията на повече фибри от пшенични трици, зърнени храни, боб, плодове и зеленчуци
- достатъчно калций в хранителния режим - от мляко и други млечни продукти, зелени листни зеленчуци (като броколи, зеле), соя, тофу, ядки, риба
- консумацията на много плодове и зеленчуци
Ако следвате тези насоки, ще имате по-здравословен хранителен режим. Това Ви помага да поддържате теглото си в нормални граници и може да помогне за предпазване от различни хронични заболявания. Намаляването на приема на алкохол също може да намали риска от рак на гърдата и други заболявания.
Прочетете още информация:
Галерия
Полезни връзки
Библиография
http://www.breastcancer.org/tips/nutrition
http://www.breastcancer.org/tips/nutrition/healthy_eat
http://www.breastcancer.org/tips/nutrition/during_treat
http://www.breastcancer.org/tips/nutrition/after_treat
https://www.breastcancercare.org.uk/node/%25/changes-your-weight
http://about-cancer.cancerresearchuk.org/about-cancer/breast-cancer/risks-causes/diet
Коментари към Рак на гърдата
Janna Aleksevna
Здравейте, мастектомията и последващото лечение поемат ли се от здравната каса? Ако се поемат, до каква степен и каква част е за сметка на пациента?
Здравейте! Съществуват две клинични пътеки, по които даден пациент може да бъде хоспитализиран за оперативно отстраняване на млечна жлеза (КП № 193 и 194). Цената на доплащането (ако има такова) се определя от конкретната болница в зависимост от нуждата от допълнителни процедури или консумативи.
Здравейте, мастектомията и последващото лечение поемат ли се от здравната каса? Ако се поемат, до каква степен и каква част е за сметка на пациента?
Dobar vecer .Otkriha mi sled profilakticen pregled izmenenie na gardata .Otnovo me pokaniha na pregled za tretipat nee e ustanoveeno kakva e tazi promiana.Trevojno e...
митко
Здравейте, преди време използвах стероиди с пролактинова активност (нандролонов деконат и тренболон енантат). По време на 5тата седмица усетих лека болка в лявото зърно, освен това във втвърдено състояние зърното не е розово ами бяло. Завиших дозата на пролактиновия инхибитор и на ароматазния - болката отшумя. От тогава са минали около 2 месеца болка нямам, но цвета на зърното си остана бял. Опасявам се дали не съм развил някаква начална форма на рак. При опипване нямам болка нямам бучки и други аномалии, само променен цвят.
Най-добре се консултирайте с личния си лекар. При необходимост ще Ви изпрати на специалист.
Здравейте, преди време използвах стероиди с пролактинова активност (нандролонов деконат и тренболон енантат). По време на 5тата седмица усетих лека болка в лявото зърно, освен това във втвърдено състояние зърното не е розово ами бяло. Завиших дозата на пролактиновия инхибитор и на ароматазния - болката отшумя. От тогава са минали около 2 месеца болка нямам, но цвета на зърното си остана бял. Опасявам се дали не съм развил някаква начална форма на рак. При опипване нямам болка нямам бучки и други аномалии, само променен цвят.