Начало Здравни проблеми Рак на гърдата Как се прави самопреглед на гърдите?
Рак на гърдата

10. Как се прави самопреглед на гърдите?

Как се прави самопреглед на гърдите?

След навършване на 20 години всяка жена трябва да привикне да прави ежемесечен самопреглед на гърдите си.

Самопрегледът е метод на самостоятелна проверка на състоянието на гърдите, извършван от жените с цел да установят ранните признаци на рака на млечната жлеза, протичащи първоначално безсимптомно, без клинична изява. Факт е, че около 90-95 % от жените сами поставят диагнозата, опипвайки тумор в гърдите си.

Най-подходящият период за самоизследване на гърдите е 14-тия ден от началото на менструацията или това е седмицата след приключване на месечния цикъл.

За самоизследване на гърдите се използват и трите начина, които ще опишем по-долу. Само така могат да бъдат открити промени в тъканта на гърдата. Използването само на един от описаните начини може да стане причина за пропуск и последващо закъснение на лечението.

Опипването на гърдата се извършва с лек натиск за откриване на уплътнения в жлезистата тъкан или за установяване на болезнени места. В този смисъл самоизследването и самонаблюдението, като методи, имат превантивна роля. След установяване на патологични промени е необходима консултация с лекар - хирург. 

10.1. Самопреглед в право положение

Самопреглед в право положение

Застанете пред огледалото с ръце, прибрани до тялото и огледайте гърдите си за всякакви промени.

След това вдигнете ръце над главата и огледайте отново. 

Поставете ръце на ханша и стегнете мускулите на гръдния кош. Внимателно разгледайте формата и външния вид на гърдите си и следете за всяка необичайна промяна.

10.2. Самопреглед в банята

Самопреглед в банята

При възможност самопрегледът може да бъде извършен по време на къпане под душа или във вана с насапунисани ръце. Този метод, според някои автори, e по-добър, защото кожата и тъканта на млечната жлеза са отпуснати и палпиращите пръсти могат да установят по-дълбоко разположени и по-малки туморни образувания.

Изследването започва с поставяне на лявата ръка на тила. Пръстите на дясната приберете един до друг и започнете да ги движите с леко притискане по лявата гърда чак до подмишницата. Повторете същото и за дясната гърда.

10.3. Самопреглед в легнало положение

Самопреглед в легнало положение

Поставя се възглавничка под рамото на гърдата, която ще изследваме. Тялото е обърнато леко на противоположната страна. Лявата ръка е под тила при изследване на лявата гърда. Пръстите на дясната ръка са събрани един до друг и чрез кръгови движения, започващи от основата на гърдата към мамилата, се извършва изследване на вътрешната й половина. При палпация на външната половина от гърдата, ръката е прибрана до тялото.

Следва смяна на позицията – възглавницата се поставя под дясното рамо, а дясната ръка под главата. Пристъпва към изследване на дясната гърда с лявата ръка.

10.4. Изследване на зърното и подмишницата

Изследване на зърното и подмишницата

След приключване на изследването на гърдата нежно притиснете зърната на всяка гърда между палеца и показалеца си, за да проверите за секрет.

В края на самоизследването палпацията завършва с опипване на подмишничните области /ямки/.

10.5. Симптоми, за които да следите

Обезпокоителните симптоми, за които жената е необходимо да следи, включват:

  • Промени във формата и големината на гърдите – отпускане, изпъкнали вени, бръчки или неравности по повърхността на гърдите, като подутини или хлътвания и др. Не се притеснявайте, ако едната Ви гърда е малко по-голяма от другата, това е нормално.
  • Промени във вида и разположението на зърната – обриви, набръчкване на кожата около зърното, вдлъбване или изместване на зърното встрани, обриви, кръв или секреция.
  • Промени в начина, по който чувствате гърдите си – поява на бучки или някакво удебеляване, болка в гърдите (особено едностранна).

Ако имате някакви съмнения или откриете някоя от описаните промени, свържете се с Вашия лекар!

Следва: Какви са медицинските изследвания при рак на гърдата?

3.7, 71 гласа

КОМЕНТАРИ КЪМ Рак на гърдата