Начало Здравни проблеми Рак на гърдата Какви са симптомите и признаците при рак на гърдата?
Рак на гърдата

9. Какви са симптомите и признаците при рак на гърдата?

Какви са симптомите и признаците при рак на гърдата?

Симптомите при рак на гърдата често са неспецифични и варират в широки граници. Оплакванията при рак на гърдата могат да се срещат и при много други заболявания, някои от които са напълно доброкачествени заболявания, като възпаления, фиброаденоми и кисти.

Ето основните признаци при рак на гърдата:

9.1. Наличие на "бучка" или нова маса в гърдите

Наличие на "бучка" или нова маса в гърдите

Бучката, която представлява окръглено плътно, възловидно образувание, е първият признак, говорещ за наличен рак на гърдата. Бучката може да бъде разположена във всяка една част на гърдата, но най-честата локализация на тумора е горният външен квадрант на жлезата.

Бучката обикновено е единична и се усеща като различна тъкан от останалата структура на гърдата. Образуванието може да бъде както спонтанно болезнено, така и при опипване. Повече от 80 % от случаите на рак на гърдата са диагностицирани, когато жената си е открила „бучка”.

 

Още информация за този симптом може да прочетете тук:

9.2. Подуване и болка на част от гърдата

Подуване и болка на част от гърдата

Въпреки че повечето видове рак на гърдата не причиняват болка в гърдите, някои го правят. По-често жените изпитват болки в гърдите или дискомфорт, които са свързани с менструалния цикъл. Този тип болка се появява най-често предменструално и често изчезва, след като започне менструалното кървене.

Някои други доброкачествени състояния на гърдата, като мастит, могат да доведат до по-внезапна болка. В тези случаи болката не е свързана с менструалния цикъл.

Болката, която може да бъде спонтанна и / или палпаторна (при натиск), може да се установи от всяка наблюдателната жена. Обикновено болката при рака е само в едната гърда и не се свързва с менструацията.

Също може да се установи и промяна в размера и / или формата на гърдата. Подуване може да се наблюдава в или около гърдата, ключицата или подмишницата. Подуване на гърдата може да бъде причинено от възпалителен рак на гърдата, особено агресивна форма на болестта.

Подуването около ключицата или подмишниците могат да бъдат причинени от рак на гърдата, който се е разпространил в лимфните възли в тези области. Подуването може да се появи дори преди да се палпира бучка в гърдата.

Още информация за този симптом може да прочетете тук:

9.3. Раздразнена кожа и грапавост

Раздразнена кожа и грапавост

Третият класически симптом на рака на млечната жлеза е срастването на тумора с кожата, при което тя придобива вид на портокалова кора - установява се раздразнена кожа и грапавост.

 

 

 

 

 

Още информация за този симптом може да прочетете тук:

9.4. Хлътване или болка на зърното

Хлътване или болка на зърното

Ракът на гърдата може да доведе до промени във външния вид на зърното.

Хлътването на зърното е друг типичен симптом. То се получава, ако туморният процес е близо до зърното, и при нарастване на рака на гърдата, то се придръпва навътре.

При засягане на зърното от туморния процес се появява и болка.

 

 

 

 

Още информация за този симптом може да прочетете тук:

9.5. Разязвяване или зачервяване на зърното или кожата на гърдата

Разязвяване или зачервяване на зърното или кожата на гърдата

Разязвяването и зачервяването на зърното или по кожата на ареолата представлява особена форма на рака на гърдата – болест на Paget. Тя се характеризира с екземоподобен обрив по кожата с леко залющване на кожата на зърното. Установява се също и парене, сърбеж и болка в засегнатата област.

 

 

Още информация за този симптом може да прочетете тук:

9.6. Секрет от зърното, различен от майчина кърма

Секрет от зърното, различен от майчина кърма

Изтичане на секрет, различен от мляко, от зърното може да бъде тревожно, но в повечето случаи това е причинено от травма, инфекция или доброкачествен тумор. Но ракът на гърдата може да бъде възможна причина, особено ако течността е кървава.

Секреция от зърното може да се наблюдава като допълнителен симптом при рака на гърдата. Тя обикновено е от едната гърда – тази, която е засегната.

 

 

 

Още информация за този симптом може да прочетете тук:

9.7. Бучка, подутина в подмишницата

Бучка, подутина в подмишницата

Бучки, намерени в лимфните възли, разположени в мишниците, също могат да са показателни за рак на гърдата. Понякога те могат да са първите симптоми, преди първичният тумор да е предизвикал оплаквания.

 

 

 

 

 

 

 

Още информация за този симптом може да прочетете тук:

Следва: Как се прави самопреглед на гърдите?

3.6, 72 гласа

КОМЕНТАРИ КЪМ Рак на гърдата