Начало Здравни проблеми Панкреатит Какви са симптомите и признаците при хроничен панкреатит?
Панкреатит

9. Какви са симптомите и признаците при хроничен панкреатит?

Симптомите при хроничен панкреатит се обединяват т.нар. триада на трите "Д": dolor (болка); diarrhea (диария); diabetes (диабет). Ще опишем подробно всеки един от тези симптоми.

9.1. Болка в корема

Болка в корема

Болката в корема е рецидивираща (повтаряща се). Локализира се в епигастриума, като може да се разпространява в дясното или лявото подребрие и към гърба. Има опасващ характер. Болката се дължи на увеличението на жлезата и разтягането на капсулата, на притискането на нервни плексуси. Засилва се след обилно нахранване с мазна и пикантна храна и след прием на алкохол. Тя може да е силна и не се повлиява съществено от спазмолитици и аналгетици. Облекчава се в коленно-лакътно положение. Характерна е позата на "молещ се мохамеданин", при която пациентите са силно приведени напред, свити на кълбо. Тази поза намалява натиска върху панкреаса от фиброзиралата капсула. С напредване на заболяването болката намалява своя интезитет. В 1-5 % от случаите заболяването протича безболково.

9.2. Диария

Диария

Диарията е израз на намалена продукция на храносмилателни ензими от панкреаса. Настъпва късно – когато 80-90 % от паренхима на жлезата се замести с фиброзна тъкан. Панкреасът отделя намалено количество ензими, които не са в състояние да разграждат в достатъчна степен белтъците и мазнините в храната. Нарушено е предимно смилането на мазнините. Изпражненията са обемисти, мазни, светли, шуплести, с много неприятна миризма. Установяват се стеаторея (повишено количество мазнини в изпражненията), креаторея (несмлени мускулни влакна в изпражненията) и дефицит на мастноразтворими витамини (А, Д, Е, К).

9.3. Диабет

Диабет

Диабетът възниква вследствие на ендокринна панкреасна недостатъчност. Захарен диабет възниква поради унищожаване на Лангерхансовите острови. Най-често това става 5-10 години след началото на заболяването.

9.4. Други симптоми

Други симптоми

Други симптоми включват:

  • Жълтеница (иктер) - дължи се на притискане на ductus choledochus от кисти, от оток и уголемяване на главата на панкреаса,
  • Горчив вкус в устата,
  • Гадене и повръщане,
  • Тежест след нахранване - особено след прием на мазна храна,
  • Отслабване на тегло - отначало се дължи на въздържанието на болните да се хранят, защото след хранене болките се засилват. В по-късния стадий отслабването се дължи на нарушеното смилане и резорбциа на хранителните съставки,
  • Отпадналост и  лесна умора.

Прочетете подробна информация за симптомите при хроничен панкреатит:

Следва: Какви са медицинските изследвания при остър панкреатит?

3.4, 54 гласа

КОМЕНТАРИ КЪМ Панкреатит