- Какво представлява инфекцията с Helicobacter pylori?
- Епидемиология
- Заразен ли е Хеликобактер пилори?
- Заразяване с Helicobacter pylori
- Рискови фактори
- Как Helicobacter pylori причинява увреждане?
- Стадии
- Свързани с Helicobacter pylori заболявания
- Симптоми на инфекция с Хеликобактер пилори
- Последици от Хеликобактер пилори
- Изследвания при инфекция с Helicobacter pylori
- Диференциална диагноза
- Лечение на инфекция с Helicobacter pylori
- Диета при Хеликобактер пилори
- Прогноза
- Предотвратяване
16. Предотвратяване
За да се намали рискът от инфекция с H. pylori, се препоръчват следните превантивни мерки:
- Добри хигиенни практики: Редовно измивайте ръцете със сапун и вода, особено след използване на тоалетната и преди хранене или приготвяне на храна.
- Безопасна питейна вода: Консумирайте чиста питейна вода. Избягвайте да пиете необработена вода в райони с лоши санитарни условия.
- Правилно боравене с храни: Практикувайте безопасни техники за боравене и приготвяне на храни, за да избегнете замърсяване. Измивайте старателно плодовете и зеленчуците и гответе храната до безопасни температури.
- Избягване на споделяне на лични вещи: Не споделяйте прибори за хранене, напитки или лични вещи, като четки за зъби, с други хора, особено ако е известно, че са заразени с H. pylori.
- Здравословно хранене: Според проучване диета с високо съдържание на пресни плодове и зеленчуци, пълнозърнести храни, ядки и семена, намалява риска от инфекция с H. pylori. Някои съединения, като витамин С, полифеноли и флавоноиди, в тези храни помагат за защита на стомашната лигавица и предотвратяват установяването на бактерии. Докато диета с въглехидрати, преработени зърнени храни и месо, захари и сол, увеличава вероятността от заразяване с H. pylori.
googletag.pubads().definePassback('/21812339056/300-250-upperright', [300, 250]).display();
Галерия
1 от 14
Коментари към Инфекция с Хеликобактер пилори (Helicobacter pylori)