- Какво представлява инфекцията с Хеликобактер пилори (Helicobacter pylori)?
- Епидемиология на Хеликобактер
- Етиология на Хелокобактер
- Заразен ли е Хеликобактер пилори?
- Заразяване с Хеликобактер пилори
- Рискови фактори за Хеликобактер
- Как Хеликобактер пилори причинява увреждане?
- Стадии на инфекция с Хеликобактер пилори
- Свързани с Хеликобактер пилори заболявания
- Симптоми на инфекция с Хеликобактер пилори
- Последици от Хеликобактер пилори
- Изследвания при инфекция с Хеликобактер пилори
- Диференциална диагноза при Хеликобактер
- Лечение на инфекция с Helicobacter pylori
- Диета при Хеликобактер пилори
- Прогноза при инфекция с Хеликобактер пилори
- Предотвратяване на инфекция с Хеликобактер пилори
15. Диета при Хеликобактер пилори
Диетата при инфекция с Helicobacter pylori може да подпомогне медицинското лечение и за справяне със симптомите.
Въпреки че диетата сама по себе си не може да изкорени инфекцията, някои храни могат да бъдат полезни, а други трябва да се избягват, за да се сведе до минимум дискомфортът и да се подпомогне излекуването.
Диетата при Хеликобактер пилори се характеризира с ниско съдържание на мазнини и съставена от лесно смилаеми храни, като обелени и варени плодове и зеленчуци. Храненията трябва да са малки, но чести - към 5 до 6 хранения на ден.
По време и след лечението е важно винаги да се измиват добре плодовете и зеленчуците преди консумация, тъй като H. pylori може да присъства в суровите зеленчуци.
Пациентите с H. pylori също трябва да приемат течности между основните хранения, а не по време на тях, както и да се хранят бавно и да дъвчат храната старателно. Приемът на кофеин и алкохол трябва да бъде намален или избягван по време на лечението.
Храната, която се консумира, има ефект върху симптомите и тежестта на инфекция с H. pylori. Коригирането на диетата може да помогне за минимизиране на секрецията на стомашна киселина и предотвратяване на дразнене на стомашната лигавица.
15.1. Какво да ядете - разрешени храни
Ако имате H. pylori или сте изложени на по-висок риск от развитие на стомашна язва, е важно да обърнете специално внимание на видовете храни, които консумирате. Някои храни могат да повишат стомашната киселина и да подхранват вредните бактерии, причинявайки обостряне на симптомите на H. pylori и увеличавайки риска от развитие на усложнения. Напротив, други храни спомагат за намаляване на стомашната киселина, като допринасят за по-бързата ерадикация на инфекцията и предотвратяване на влошаването й.
Храните, които помагат за намаляване на симптомите и насърчават бързото възстановяване при лечение на инфекция с H. pylori, включват:
Лесно смилаеми въглехидрати
Обичайно е да се изпитват дискомфорт и други симптоми на гастрит при инфекция с H. pylori, поради което пациентите се съветват да консумират лесно смилаеми зърнени храни, като бял ориз, бял хляб, бяла паста, бисквити, царевично или пшенично нишесте. Те са с високо съдържание на нишесте и ниско съдържание на фибри.
Когато лечението започне да има ефект и дискомфортът започне да отшумява, пълнозърнестите храни могат постепенно да бъдат включени обратно в диетата в зависимост от индивидуалната поносимост.
Пресни плодове и зеленчуци
Винаги е важно плодовете и зеленчуците да бъдат част от хранителния режим, тъй като те са богати на хранителни вещества.
Пациенти, изпитващи симптоми като киселини и/или стомашна болка, трябва да избират обелени и сготвени плодове и зеленчуци с отстранени семки, както и некисели плодове и зеленчуци, като горски плодове и кръстоцветни зеленчуци. Предприемането на тези мерки намалява съдържанието на фибри в плодовете и зеленчуците, което ги прави много по-лесни за смилане и елиминиране.
Зеленчуците са богати антиоксиданти и естествени противовъзпалителни средства и повечето са лесни за смилане. Някои зеленчуци имат анти-H. pylori инхибиторни свойства. Доказано е, че кълновете от броколи по-специално инхибират инфекциите с H. pylori.
Подходящи за консумация плодове и зеленчуци при инфекция с H. pylori са например обелени и/или варени ябълки и круши, банани, диня, пъпеш и папая, ягоди, малини и боровинки, броколи, карфиол, брюкселско зеле, листни зеленчуци.
Храни с високо съдържание на протеини
Някои храни с високо съдържание на протеини, като бяло месо, риба, яйца, бели или нискомаслени сирена и постни червени меса обикновено имат по-ниско съдържание на мазнини. Този вид протеин е по-лесно смилаем, защото бързо се разгражда в стомаха, предотвратявайки появата на симптоми като киселини.
Пробиотици
Пробиотиците помагат за поддържане на баланса между добрите и лошите чревни бактерии. Според проучване от 2020 г. приемането на пробиотици преди или след стандартно лечение с H. pylori може да подобри степента на ерадикация.
Пробиотиците се съдържат в някои ферментирали храни като кисело мляко, кисело зеле и кефир. Могат да се приемат и като ежедневна добавка под формата на прах, капсула или течност.
Пробиотиците са съставени от добри бактерии, които живеят в червата и стимулират производството на здравословна флора, която се бори с патогенните бактерии и намалява страничните ефекти, които се появяват по време на лечението на заболяването, като диария, запек и лошо храносмилане.
Антибиотиците убиват както добрите, така и лошите бактерии в стомаха, така че пробиотиците помагат за попълване на добрите бактерии. Те могат също да намалят риска от развитие на свръхрастеж на дрожди.
Омега-3 и омега-6 мастни киселини
Омега-3 и омега-6 могат да бъдат полезни за намаляване на възпалението на стомаха и предотвратяват растежа на H. pylori, като помагат за лечението на инфекцията. Тези добри мазнини се съдържат в храни като рибено масло, зехтин, авокадо, масло от семки на грейпфрут.
Мед и подправки
Установено е, че медът има антибактериални свойства, които могат да помогнат на тялото да се пребори с H. pylori. Включете мед в диетата си, като го добавите към чай или храни като кисело мляко. Някои подправки също могат да бъдат полезни, като куркума. Куркумата има противовъзпалителни свойства, които могат да помогнат за намаляване на възпалението в червата, причинено от H. pylori.
15.2. Какви храни да избягвате по време на лечението - забранени храни
Добавянето на здравословни храни към диетата е важно при инфекция с H. pylori, но е също толкова важно да се избягват храни, които ще обострят инфекцията.
По време на лечението е важно да се избягва консумацията на храни, които могат да раздразнят стомаха или да стимулират отделянето на стомашен сок, както и храни, които влошават страничните ефекти. Важно е да избягвате да ядете:
- Храни и напитки, съдържащи кофеин, като кафе, шоколад и черен чай: кофеинът стимулира движението на стомаха и секрецията на стомашен сок, причинявайки повече дразнене.
- Безалкохолни и газирани напитки: могат да предизвикат раздуване на стомаха, причинявайки болка и киселинен рефлукс.
- Алкохол: алкохолните напитки увеличават възпалението на стомаха и влошават симптомите на инфекцията с H. Pylori. Най-добре е да се избягва напълно алкохолът при инфекция с H. pylori или стомашна язва.
- Кисели плодове: цитрусови плодове, като лимон, портокал и ананас, могат да увеличат стомашната киселина и да причинят стомашни болки и киселини.
- Пикантни храни: пикантни или кисели храни, като чесън, черен пипер, горчица, кетчуп, майонеза, сос Worcester, соев сос, чеснов сос и кубчета бульон, могат да имат отрицателен ефект при инфекция с H. pylori.
- Храни с високо съдържание на мазнини: мазни меса, пържени храни и кашкавали, богати на мазнини, могат да забавят храносмилането, което води до задържане на храната в стомаха по-дълго, влошавайки симптомите на инфекция с H. pylori.
- Преработени храни: преработените меса и консервираните храни, тъй като съдържат много консерванти и химически добавки, които могат да раздразнят стомаха и червата, увеличавайки възпалението.
15.3. Как да се храните след лечението
След като дискомфортът и другите симптоми изчезнат и бактериите H. Pylori бъдат унищожени, храната от обичайния хранителен режим може постепенно да бъде въведена отново.
15.4. Препоръки
Следните препоръки могат да окажат благоприятен ефект по време на лечението на инфекция с Хеликобактер пилори:
- Хранете се с по-малки, по-чести порции: това може да помогне за намаляване на тежестта върху стомаха.
- Останете хидратирани: пийте много вода през целия ден.
- Дъвчете храната старателно: това подпомага храносмилането и намалява натоварването на стомаха.
- Избягвайте да лягате веднага след хранене: това може да помогне за предотвратяване на киселинен рефлукс и дискомфорт.
Галерия
Библиография
https://www.tuasaude.com/en/diet-for-h-pylori/#google_vignette
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5047973/
https://ucfhealth.com/our-services/lifestyle-medicine/h-pylori-diet/
https://www.healthline.com/health/digestive-health/h-pylori-natural-treatment
Коментари към Инфекция с Хеликобактер пилори (Helicobacter pylori)