Framar.bg 0
0
Е-аптека Промоции
Здравна библиотека
Здравни проблеми Медицинска енциклопедия Заболявания Симптоми и признаци Алтернативна медицина Анатомия Медицински изследвания Лечения Физиология Патология Ботаника Микробиология Фармакологични групи Медицински журнал Взаимодействия История на медицината и фармацията Здравето А-Я
Диагностик
Здравна помощ
Здравен справочник Специалисти Здравни заведения Аптеки Институции и организации Образование Спорт и туризъм Клинични пътеки Нормативни актове Бизнес Социални грижи Форум Консултации
Здравна медия
Здравни новини Любопитно Интервюта Видео Презентации Научни публикации Анкети Бъди активен Кампании
Здраве и начин на живот
Хранене Хранене при... Рецепти Диети Групи храни и ястия Съставки Е-тата в храните Спорт Съвети Психология Лайфстайл Интерактивни
За нас
За Фрамар За реклама Статистика Общи условия Екип Кариера Адреси на аптеки Фрамар Блог Важно Автори Програма за лоялни клиенти Промоционална брошура
Контакти
Назад | Начало Здравни проблеми Инфекция с Хеликобактер пилори (Helicobacter pylori) Епидемиология на Хеликобактер
Инфекция с Хеликобактер пилори (Helicobacter pylori)
Автор: Камелия Методиева
  • СЪДЪРЖАНИЕ
  • ИНФОРМАЦИЯ
  • ГАЛЕРИЯ
  • КОМЕНТАРИ
СЪДЪРЖАНИЕ
СЪДЪРЖАНИЕ
ИНФОРМАЦИЯ
ГАЛЕРИЯ
КОМЕНТАРИ
Инфекция с Хеликобактер пилори (Helicobacter pylori)
  1. Какво представлява инфекцията с Хеликобактер пилори (Helicobacter pylori)?
  2. Епидемиология на Хеликобактер
  3. Етиология на Хелокобактер
  4. Заразен ли е Хеликобактер пилори?
  5. Заразяване с Хеликобактер пилори
  6. Рискови фактори за Хеликобактер
  7. Как Хеликобактер пилори причинява увреждане?
  8. Стадии на инфекция с Хеликобактер пилори
  9. Свързани с Хеликобактер пилори заболявания
  10. Симптоми на инфекция с Хеликобактер пилори
  11. Последици от Хеликобактер пилори
  12. Изследвания при инфекция с Хеликобактер пилори
  13. Диференциална диагноза при Хеликобактер
  14. Лечение на инфекция с Helicobacter pylori
  15. Диета при Хеликобактер пилори
  16. Прогноза при инфекция с Хеликобактер пилори
  17. Предотвратяване на инфекция с Хеликобактер пилори

2. Епидемиология на Хеликобактер

Епидемиология на Хеликобактер

Helicobacter pylori е един от най-често срещаните в света патогени. Хората са основният резервоар на инфекцията. Най-малко 50% от световното население са заразени, но няма точна честота, най-вече защото няма налични точни данни от развиващите се страни. H. pylori може да се открие при приблизително 90% от хората с пептична язвена болест; въпреки това по-малко от 15% от заразените лица могат да имат това заболяване.

Разпространението на инфекцията с H. pylori варира в широки граници според географския район, възрастта, расата, етническата принадлежност.

Инфекцията с H pylori се среща по-често в развиващите се страни, отколкото в индустриализираните страни. Тя е значима причина за заболеваемост и смъртност при хората, тъй като има решаваща роля в развитието на хроничен гастрит, гастродуоденална язва и рак на стомаха, които могат сериозно да засегнат качеството на живот на пациентите. От 1994 г. H. pylori е класифициран в първа група канцерогенни агенти от СЗО. Поради тези причини ерадикацията на инфекцията с H. pylori остава световен проблем за общественото здраве.

Инфекцията с H. pylori може да бъде придобита във всяка възраст. Според някои епидемиологични проучвания заразяването е най-често в детска възраст. Децата и жените имат по-висока честота на повторна инфекция (5%-8%), отколкото възрастните мъже.

Щамовете H. pylori се различават по потенциала си да причиняват заболявания. H. pylori причинява хроничен гастрит и се свързва с няколко сериозни заболявания на стомашно-чревния тракт, включително пептична язва и рак на стомаха. Инфекцията с H. pylori е отговорна за около 89% от всички ракови заболявания на стомаха и е свързана с развитието на 5,5% от всички случаи на рак в света. H. pylori е единствената бактерия, за която е известно, че причинява рак.

От своето „откриване“ през 1983 г. от Уорън и Маршал, H. pylori е тема на обширни изследвания. По-голямата част от последните проучвания не са установили, че употребата на тютюн или консумацията на алкохол са рискови фактори за инфекция с H. pylori. Адекватният хранителен статус, особено честата консумация на плодове и зеленчуци и витамин С, изглежда предпазва от инфекция с H. pylori. Обратно, храната, приготвена при недобри условия или изложена на замърсена вода или почва, може да увеличи риска. Като цяло, неадекватните санитарни практики, ниската социална класа и претъпканите условия на средата на живот или с висока гъстота изглежда са свързани с по-високото разпространение на инфекцията с H. pylori. Това откритие предполага, че лошата хигиена и многолюдните условия могат да улеснят предаването на инфекцията между членовете на семейството.

Разбирането на пътя на предаване на H. pylori е важно, ако трябва да се приложат мерки за обществено здраве за предотвратяване на разпространението му.

Познаването на епидемиологията и начина на предаване на H. pylori е важно за предотвратяване на разпространението му и може да бъде полезно за идентифициране на високорискови популации, особено в райони с висок процент на стомашен лимфом, рак на стомаха и стомашна язва.

Следва: Етиология на Хелокобактер
Страници: 12345...17
4.4/5 7 оценки
googletag.pubads().definePassback('/21812339056/300-250-upperright', [300, 250]).display();

Галерия

Инфекция с Helicobacter pylori Helicobacter pylori Устройство на Helicobacter pylori Helicobacter pylori Как Helicobacter pylori причинява увреждане Как Helicobacter pylori причинява увреждане Как Helicobacter pylori причинява увреждане Свързани с Helicobacter pylori заболявания Симптоми на инфекция с Helicobacter pylori Коремна болка и дискомфорт при инфекция с Helicobacter pylori Серологично изследване Фекален антигенен тест Микроскопско изследване Лечение на инфекция с Helicobacter pylori
1 от 14
Инфекция с Helicobacter pyloriHelicobacter pylori Устройство на Helicobacter pylori Helicobacter pylori Как Helicobacter pylori причинява уврежданеКак Helicobacter pylori причинява уврежданеКак Helicobacter pylori причинява уврежданеСвързани с Helicobacter pylori заболяванияСимптоми на инфекция с Helicobacter pyloriКоремна болка и дискомфорт при инфекция с Helicobacter pyloriСерологично изследванеФекален антигенен тестМикроскопско изследванеЛечение на инфекция с Helicobacter pylori

Коментари към Инфекция с Хеликобактер пилори (Helicobacter pylori)

От сайта (2)
Напиши коментар 2 коментара
  1. www.framar.bg отговаря
    www.framar.bg отговаря 
    на 07 February 2025 в 12:11

    Евгения

    От всичко тук разбрах, че водата е разрешева. Друго какво може да се яде.? Напишете подробмо ако може: Закуска:..... Обед;.... .

    Здравейте! Информация за позволените и забранени храни може да прочетете както в Диета при Хеликобактер пилори, така и в тези статии (съответно и примерни менюта) в зависимост от болестния процес:

    Диета №1 – при язви на стомаха и дванадесетопръстника

    Хранене при гастрит

    Диета при гастрит

  2. Евгения 
    на 07 February 2025 в 07:57

    От всичко тук разбрах, че водата е разрешева. Друго какво може да се яде.? Напишете подробмо ако може: Закуска:..... Обед;.... .

За статията
последна редакция: 24 окт 2024г.
създадена на: 04 юли 2024г.
прочетена: 12992 пъти
googletag.pubads().definePassback('/21812339056/Baner300600', [300, 600]).display();
При възникнало съмнение за здравословен проблем или нужда от лечение, моля винаги се обръщайте за медицинска консултация към квалифициран и правоспособен лекар или фармацевт. В никакъв случай не възприемайте дадената Ви чрез сайта информация като абсолютно достоверна и правилна, дори и същата да се окаже такава.
Данни на Фрамар ООД:
  • Фрамар ООД, ЕИК: 123732525, Стара Загора, ул. Петър Парчевич № 26, телефон: 0875 / 322 000, e-mail: office@framar.bg
  • За контакт
  • Borika
  • MasterCard
  • mastercard securecode
  • Visa
  • verified by visa
Информация:
  • Общи условия
  • Политика за поверителност
  • Политика за използване на бисквитки
  • Право на отказ от договора
  • Рекламации
  • Доставка
  • Плащания
  • Отстъпки за регистрирани клиенти
  • Промоции и безплатна доставка
  • Често задавани въпроси
  • При възникване на спор, свързан с покупка онлайн, можете да ползвате сайта ОРС
  • Български Фармацевтичен съюз
  • Изпълнителна агенция по лекарствата
  • Комисия за защита на потребителите
  • Министерство на здравеопазването
БДА NextGenerationEU DMCA.com Protection Status
© 2007 - 2025 Аптеки Фрамар. Всички права запазени! Framar.bg във Facebook
Изработка на уеб сайт от Valival