Начало Здравни проблеми Ендометриоза Стадии на ендометриоза
Ендометриоза

5. Стадии на ендометриоза

Стадии на ендометриоза

Ако подозирате, че може да имате ендометриоза, е важно да се консултирате с Вашия лекар. Ендометриозата обикновено се диагностицира чрез гинекологичен преглед и процедура, наречена лапароскопия. Като част от диагнозата, лекарят обикновено ще определи кой е стадият на ендометриоза. Идентифициране на стадия помага за избора на подходящо лечение.

Симптомите на ендометриоза невинаги корелират с етапа. Въпреки че стадият на ендометриоза не се отнася до тежестта на клиничната картина, той може да е полезен при прогнозиране на фертилитета и риска от безплодие на жената.

Стадиите на ендометриоза са:

 • I - минимален
 • II - лек
 • III - умерен
 • IV - тежък

и се базират на визуалните наблюдения по време на лапароскопията.

Стадиите на ендометриоза се оценяват и определят, като се използват следните критерии:

 • Ендометриални импланти
  • Локализация
  • Степен на разпространение
  • Дълбочина
 • Ендометриоми
  • Наличие
  • Размер
 • Сраствания (адхезии)
  • Тежест

5.1. Стадий 1 (минимален)

Стадий 1 (минимален)

Първият стадий на ендометриоза се характеризира с повърхностни импланти, които понякога се грешат с кисти или рак на яйчниците. Те приличат на малки, плоски петна или точки върху тазовата повърхност. През този първи етап на ендометриоза имплантите не са се разпространили в много женски органи. Те могат да се прикрепят към тесни пространства между органите.

Наличието на тези импланти причинява дразнене и възпаление на околните тъкани, което води до образуването на адхезии (сраствания). Адхезиите представляват прораствания на съединителна тъкан, която може да свърже тъкани и органи, които обикновено са подвижни, причинявайки болка и дисфункция.

5.2. Стадий 2 (лек)

Стадий 2 (лек)

Повечето жени са диагностицирани с минимална или лека ендометриоза. Характеристиките на първия етап на ендометриозата присъстват и във втория стадий, но по-агресивно. Броят на имплантите се увеличава, повече женски органи за засегнати, тоест повече сраствания и съединителна тъкан се формират върху женските органи.

Черни петна се появяват над фиброзни адхезии, които са се увеличили по тежест, вероятно причинявайки раздразнение по време на овулацията и / или тазова болка.

По време на този етап също се появяват лезии в ректо-маточния джоб - областта между матката и ректума.

5.3. Стадий 3 (умерен)

Стадий 3 (умерен)

Броят на имплантите се увеличава и обхваща повече органи. До този момент е вероятно да са били обхванати двата яйчника и на този етап имплантите могат да засегнат маточните тръби и дори ректума, вагината и шийката на матката.

Ендометриомите, наричани понякога "шоколадови кисти", започват да се появяват в третия стадий на ендометриоза. Шоколадовите кисти получават името си, тъй като след време кръвта вътре в кистата се превръща в тъмно червена и кафява. Ако киста руптурира (се спука), може да предизвика значителна коремна болка и възпаление в тазовата област. Възпалението и инфекцията, от своя страна, водят до повече сраствания. Когато ендометриомите се увеличат по размер и брой, се увеличават и срастванията, които се образуват в отговор.

5.4. Стадий 4 (тежък)

Стадий 4 (тежък)

Това е последният четвърти стадий на ендометриоза, свързан с голям брой кисти и тежки сраствания. Имплантите са се разпространили в почти всеки орган в тазовата кухина. Още импланти означава повече съединителна тъкан, по-големи сраствания и може би повече болка.

Ендометриомите могат да пораснат много големи - дори големи колкото грейпфрут - по време на този етап. Ендометриоми над размер от 2 см вероятно ще трябва да бъдат хирургично отстранени.

Тъй като много от кистите през този етап са на задната стена на матката и ректума, жени с четвърти стадий на ендометриоза могат да изпитват храносмилателни проблеми, като болезнена дефекация, запек, гадене / повръщане и коремна болка.

В допълнение, безплодието е вероятно при този етап на ендометриоза.

Следва: Каква е клиничната картина при ендометриоза?

Страници: 123456789101112131415
4.4, 5 гласа

КОМЕНТАРИ КЪМ Ендометриоза