Начало Здравни проблеми Ендометриоза Каква е клиничната картина при ендометриоза?
Ендометриоза

6. Каква е клиничната картина при ендометриоза?

Каква е клиничната картина при ендометриоза?

Не може да се каже, че клиничната картина при наличие на ендометриоза е специфична. Не съществува зависимост между тежестта на заболяването и клиничната симптоматика, т.е. може да се наблюдава тежка форма на заболяването, проявяващо се с незначителна симптоматика и обратното.

Все пак съществуват някои специфични за ендометриозата симптоми, като дисменорея (болезнена менструация), диспареуния (болка при полов контакт), различни менструални нарушения, стерилитет, симптоми от засягане на различни органи и системи.

Може би най-специфичният и характерен симптом, който се наблюдава при ендометриоза, е дисменореята. Дисменореята представлява състояние, което се характеризира с наличие на болка, появяваща се по време на менструация. Предполага се, че болката е резултат от десквамацията (отлющването) на ендометриума и колекция на кръв в съответното пространство, която предизвиква дразнене. Болката може да бъде различна по интензитет и да бъде с различна локализация и по-трудно се влияе от обезболяващи медикаментозни средства. Най-често тя се наблюдава в областта на кръста, над симфизата, ректума, перинеума, долните крайници.

Друг сравнително често срещан симптом при ендометриоза е диспареунията, която представлява състояние, което се характеризира с наличие на болка по време на полов акт. Предполага се, че тази болка е резултат от наличието на сраствания, които са обхванали репродуктивния апарат на жената. Според някои болката по време на полов акт се дължи на наличния хроничен възпалителен процес. Най-вероятно причината за това състояние е комбинацията от двете.

Менструалните нарушения са друг клиничен симптом, който може да бъда наблюдаван при ендометриоза, но се срещат значително по-рядко от дисменореята и диспареунията. Те са специфични за напредналите стадии на ендометриоза, когато съществува смущение на овулацията и изконсумиране на яйчника вследствие на ендометриозните огнища. Менструални нарушения се наблюдават при около 30 % от жените, като най-често те се изразяват в предменструално кървене и менометрорагии.

Стерилитетът е една нерядка изява на ендометриоза, като той е специфичен за външната генитална ендометриоза. При немалка част от жените, при които се извършват диагностични оперативни интервенции, се установява наличие на ендометриоза. Като основна причина за безплодието се смятат масивните сраствания около маточните тръби и яйчниците, както и увредената яйчникова функция вследствие на локализираните в яйчника ендометриозни огнища.

Възможно е да се наблюдават симптоми от други органи и системи при наличието на ендометриоза, като най-често те произхождат от отделителната система. Могат да се наблюдават диария, тенезми, болезнена дефекация по време на менструация. От страна на пикочния мехур са описани наличие на болка в тази област, дизурия, хематурия и други.

 

Прочетете повече информация за симптомите:

Следва: Как се поставя диагнозата ендометриоза?

Страници: 123456789101112131415
4.4, 5 гласа

КОМЕНТАРИ КЪМ Ендометриоза