Начало Здравни проблеми Ендометриоза Какви са причините за възникване на ендометриоза?
Ендометриоза

4. Какви са причините за възникване на ендометриоза?

Какви са причините за възникване на ендометриоза?

Причината за възникването на ендометриозата не е точно установена, като до момента съществуват няколко теории за възникването на ендометриозата:

  • Имплантационна теория (теория на Sapmpson) – според нея възникването на ендометриозата се дължи на ретрограден транспорт на жизнено способни ендометриални частици през маточните тръби по време на менструация и последваща имплантация по тазовите органи и перитонеум.
  • Теория за метаплазия (теория на Meyer) – според тази теория целоломният епител претърпява метаплазия и трансформация във функциониращ ендометриум.
  • Метастатична теория (Теория на Halban) – тази теория обяснява ендометриозата като резултат от метастазиране на ендометрилана тъкан по лимфен и кръвен път. Доказателства, подкрепящи тази теория, са намерените ендометриозни огнища интракраниално и интраторакално.
  • Ембрионална теория (дисонтогенетична) – тази теория няма много привърженици. Според нея ендометриозата възниква от ектопични участъци на Мюлеров епител.

При 15-20 % от жените съществува фамилна обремененост, което говори за наличие на генетична предиспозиция.

Най-важното условие за развитието и прогресирането на ендометриозата е наличието на менструална функция и свързаните с нея циклични промени и стимулации на съответните органи. Ендометриозата не се среща преди менархе (настъпване на менструация за първи път), а с настъпване на менопаузата ендометриозните огнища спонтанно регресират.

Следва: Стадии на ендометриоза

Страници: 123456789101112131415
4.4, 5 гласа

КОМЕНТАРИ КЪМ Ендометриоза