Начало Здравни проблеми Ендометриоза Как се поставя диагнозата ендометриоза?
Ендометриоза

7. Как се поставя диагнозата ендометриоза?

Как се поставя диагнозата ендометриоза?

Поставянето на диагнозата ендометриоза не е лесна задача, като съществено значение имат анамнезата, клиничната картина, обективното гинекологично изследване от лекар специалист в съответната област, използването на образни методи - ехография.

Много често симптоматиката при ендометриоза е много оскъдна или дори липсваща, което от своя страна води до едно късно диагностициране на заболяването вследствие, на което може вече да е настъпило значително увреждане на репродуктивната система на жената.

Нерядко ендометриозата бива диагностицирана едва 6-7 години от началото на заболяването.

7.1. Анамнеза

Анамнеза

От снетата анамнеза съществено значение имат оплакванията на жената от наличиетона  прогресираща дисменорея, която много често прогресира, и не на последно място наличието на диспареуния.

При всяка една жена, при която има наличие на стерилитет без видима причина, трябва да се мисли за ендометриоза!

7.2. Гинекологичен преглед

Гинекологичен преглед

Много важно е гинекологичният преглед при наличие на съмнение за ендометриоза да се извърши предменструално, тъй като тогава симптоматиката е най-добре изразена.

При оглед със спекулум могат да се установят наличието ендометриоми по маточната шийка, които допълнително е необходимо да се доуточнят и чрез извършването на колпоскопия.

Посредством бимануална палпация могат да се установят кистозни формации изхождащи от яйчниците (шоколадовите кисти могат да достигнат размер на мъжки юмрук), фиксирана матка в положение ретроверзио, аднексиални маси, болезненост при раздвижване на маточната шийка.

 

Прочетете повече информация:

7.3. Ехография

Ехография

Извършването на образно изследване - ехография, също е най-удачно да стане в предментруалния период.

7.4. Лапароскопия

Лапароскопия

Златен стандарт и единствен сигурен метод за поставянето на диагнозата ендометриоза е диагностичната лапароскопия. Трябва да се има предвид, че без лапароскопия трудно биха могли да се докажат и да се установят къде са локализирани малките ендометриозни огнища.

7.5. Хистологично изследване

Хистологично изследване

Окончателната диагноза се поставя посредством хистологично изследване на тъкан, добита чрез биопсия. От хистологичното изследване за диагнозата ендометриоза е необходимо да се установи наличие на ендометриални жлези и строма.

Следва: Как се лекува ендометриоза?

Страници: 123456789101112131415
4.4, 5 гласа

КОМЕНТАРИ КЪМ Ендометриоза