Начало Здравни проблеми Гъбички Кандидоза
Гъбички

9. Кандидоза

Най-честата гъбична инфекция при хората, причинена от дрожди, е тази от кандида. Другите дрожди, които причиняват често повърхностна гъбична инфекция, са Malassezia furfur / Pityrosporum ovale.

Кандидозата е известна още като млечница или соор. Кандидозата засяга области, които са с повишена влажност или са под оклузия.

Счита се, че почти всеки човек в живота си е имал поне един епизод на инфекция с Кандида.

9.1. Коя гъбичка причинява кандидозата?

Коя гъбичка причинява кандидозата?

Гъбичката, която причинява кандидоза, е от род Candida (Кандида). Най-честият причинител за кандидоза е Candida albicans (Кандида албиканс).

Интересен е фактът, че Candida albicans (Кандида албиканс) може да бъде част от нормалната флора в устната кухина или гастроинтестиналния тракт - различни части на храносмилателната система, както и в областта на естествени отвори. Поради тази причина нерядко е трудно да се определи дали се касае за отклонение от нормата.

За да се докаже, че се наличието на Кандида албиканс е патология може да се използват различни методи и белези:

  • вида на клиничната картина;
  • откриването на кандида албиканс на места, но които не се среща нормално;
  • откриване на кандида различна от кандида албиканс;
  • преминаването на Кандида албиканс в псевдомицеларна форма;
  • количествено измерване на Кандида албиканс;
  • откриване на кандида албиканс в кръвта.

Гъбички от род кандида, които могат да са отговорни за инфекция с кандида могат да бъдат са Candida krusei, Candida tropicalis, Candida pseudotropicalis, Candida dubliniensis.

Други по-рядко срешани видове от род Кандида са: C. ascalaphidarum, C. amphixiae, C. antarctica, C. argentea, C. atlantica, C. atmosphaerica, C. blattae, C. carpophila, C. carvajalis, C. cerambycidarum, C. chauliodes, C. corydali, C. dosseyi, C. ergatensis, C. fructus, C. glabrata, C. fermentati, C. guilliermondii, C. haemulonii, C. insectamens, C. insectorum, C. intermedia, C. jeffresii, C. kefyr, C. lusitaniae, C. lyxosophila, C. maltosa, C. marina, C. membranifaciens, C. milleri, C. oleophila, C. oregonensis, C. parapsilosis, C. quercitrusa, C. rugosa, C. sake, C. shehatea, C. temnochilae, C. tenuis,C. theae, C. tsuchiyae, C. sinolaborantium, C. sojae, C. subhashii, C. viswanathii, C. utilis.

9.2. Как се доказва кандидоза?

Как се доказва кандидоза?

Поставянето на диагноза кандидоза започва с прегледа при лекар. Този преглед е много важен, защото трябва първо да се оцени клиничната картина на фона на оплакванията.

По време на прегледа се вземат необходимите изследвания в зависимост от това коя е засегнатата област.

Изследванията за кандида включват изследване на нативен препарат, посявка в специална хранителна среда и култивиране.

На нативният препарат, който се гледа под микроскоп, могат да се видят псевдохифите и дрожевидните клетки на различните видове кандида.

При посявка върху среда на Сабуро и при култивиране при 37 °C колонии на Кандида могат да се развият за няколко дни - 24-48 часа. Оценява се външния вид на колониите - цвят, морфология, а след това се правят оцветявания и препаратите се гледат под микроскоп.

Може да се направят и посявки, освен на среда на Сабуро и на оризов агар.

Разграничаването на различните видове Кандида албиканс може да се направи чрез серотипизиране.

Хистологично изследване при наличие на Candida albicans може да бъде оцветено по Грам. Хистологично изследване се прави много рядко и най-вече при съмнение за диагнозата.

 

Прочетете повече за различните методи на изследване в рубриката:

Какви изследвания се правят при съмнение за гъбички?

9.3. Кои фактори могат да доведат до кандидоза?

Кои фактори могат да доведат до кандидоза?

Кандидозата се счита за болест на болните хора, т.е. тези които са с променен имунитет, с имуносупресия или с наличие на различни придружаващи заболявания.

Кандидозата се среща предимно в случаите, в които се създава предпоставка за повишена влажност, а именно при затлъстяване, залежаване на легло, под пелините при бебета, на места на недобре прикрепени изкуствени челюсти.

Други рискови фактори за кандидоза са приемът на някои медикаменти - орални контрацептиви (противозачатъчни), системни антибиотици, кортикостероиди, или при някои състояния и заболявания - по време на бременност, при захарен диабет, атопичен дерматит, СПИН.

9.5. Как се лекува кандидозата?

Как се лекува кандидозата?

Лечението на кандидозата е насочено преди всичко към намаляване на въздействието на рисковите фактори, а именно намаляване на условията, които създават повишена влажност, редуциране на теглото, честа смяна на пелените, смяна на катетъра, смяна на протезите, изключване на някои лекарства, търсене на придружаващи заболявания като предпоставка, повишаване на имунитета и т.н.

Локално лечение

Локалното лечение на кандидозата включва използване на противогъбични кремове, лосиони, спрейове, пасти и пудри. Противогъбичните средства, които се използват могат да са с различен активен състав.

За локално лечение на инфекция с кандида могат да се използват и водни разтвори на багрила в ниска концентрация (0,1%-0,5%).

Изборът на локалното лечение зависи от няколко фактора:

1. Къде е разположена инфекцията с кандида - в устната кухина, гениталиите, между пръстите, в гънките, под пелените, нокътните гънки, нокътното легло, космения фоликул.

2. Каква е площта на засягане и възрастта на пациента.

3. Кой е причинителя на кандидозата.

Системно лечение

Най-често използвания медикамент за системно лечение на кандидоза е флуконазол. Схемите на лечение с флуконазол са различни в зависимост от локализацията на инфекцията. Дължината на курса на лечение може да бъде от еднократен прием на по-висока доза при вагинална кандидоза до продължително лечение за 7-14 дни при кандидоза в устната кухина. При засягане на ноктите от кандида курсът на лечение може да продължи и месеци.

Лечението с флуконазол е в основата и на профилактика на кандидоза при хора със СПИН (ХИВ) или с други причини за имунодефицитни състояние. В тези случаи лечението с флуконазол може да бъде за цял живот.

При съмнение за резистентност на кандидата към флуконазол трябва да се направи тест за вида на кандидата и нейната чувствителност към различни медикаменти и по този начин да се подбере средство на лечение.

Освен флуконазол за лечението на кандидоза може да се използва и нистатин. Нистатин може да се използва под формата на разтвори за уста, различни кремове и хапчета, които се приемат през устата. При прием на нистатин под формата на хапчета показанието е кандидоза в стомашно-чревния тракт, защото нистатинът се отделя с изпражненията почти непроменен. Това означава, че нистатин няма системно действие.

При съмнение за системна кандидоза или кандидемия средството на избор е амфотерицин Б (Amphotericin B).

Следва: Кандидоза на устната кухина - орофарингеална кандидоза

Страници: 123456789101112131415161718
3.6, 75 гласа

КОМЕНТАРИ КЪМ Гъбички