Начало Здравни проблеми Гъбички

Гъбички

1. Какво представляват гъбичките?

Гъбите са аеробни организми, които са в отделно царство с шест отделни класа.

Гъбичките растат на или в органична среда. Гъбичките образуват колонии и се размножават, както полово, така и безполово.

За разлика от растенията гъбичките не произвеждат хлорофил, така че за да живеят имат нужда от други живи организми - те са хетеротрофи (heterotrophs).

Повечето видове гъби са сапротрофни организми, защото разлагат мъртвата материя. Ето защо гъбите имат много важно място във всяка една екосистема. Гъбите могат да разграждат различни органични вещества, могат да разграждат дори и лигнин, който по принцип е много трудно разградим.

Някои гъбички живеят в мутуализъм, което е вид симбиоза, при която и двата вида имат полза от взаимоотношението си и тяхното съществуване зависи от това.

Друга голяма част от гъбите са паразити, защото получават хранителни вещества от живи организми.

Гъбите имат извънклетъчно храносмилане - отделят ензими, след което усвояват чрез абсорбиране произведените хранителни вещества.

Гъбичките съхраняват храната си под формата на гликоген подобно на животните. За разлика от тях растенията и зелените водорасли съхраняване на храната си като нишесте.

Гъбичките имат клетъчна стена изградена от хитин. Основният компонент на клетъчната мембрана на гъбичките са ергостерол и зимостерол, за разлика от холестерола при клетките на бозайниците. Тази разлика е в основата на създаването на много лекарства за лечение на инфекцията от гъбички. Гъбичките биха могли да живеят и като отделни клетки, но по-често са на общества (колонии), в които различните клетки имат различни функции.

Гъбичките могат да се разделят на няколко групи:

  • Дерматофити
  • Дрожди
  • Плесени

От медицинска гледна точка гъбичките са много важни, защото могат да доведат до различни инфекции при хората и при животните.

Повечето от тези инфекции са с много изразено засягане на кожата и космите. Освен това гъбичките имат много важна роля в протичането на някои заболявания, като себореен дерматит.

Гъбичките могат да доведат и до алергия, особено спорите на някои плесени. В някои случаи гъбичките произвеждат токсини, какъвто е афлатоксина на Aspergillus flavus, който прави храната опасна за консумация. Гъбичките могат да отделят халюциногенни вещества и дори отрови.

Гъбичките имат съществена роля в съвременния живот в производството на много човешки блага като антибиотиците, хлебопекарството и производството на бира.

Гъбите са неизменна част от нормалната екосистема.

Кои са най-често срещаните гъбички?

Какви са основните видове гъбички, които могат да доведат до заболявания? Какви могат да бъдат проявите на инфекцията с различни видове гъбички? Как се заразяваме с гъбички?

Царството на гъбичките се дели на 6 отделни класа. Последният 6-ти клас обединява несъвършените гъби (Fungi imperfecti) с три раздела, към които се отнасят повечето патогенни за животните и хората видове. Тези три вида гъбички са дерматофити, дрожди и плесени. Гъбичните заболявания по кожата в зави

Прочети повече ›
2.

Какви изследвания се правят при съмнение за гъбички?

По какви начини и с кои изследвания може да се установи инфекция с гъбички?

За да се докаже инфекция с гъбички, могат да се направят различни изследвания:

Прочети повече ›
3.

Разноцветен лишей

Разноцветният лишей е повърхностна микоза, която се причинява от Malessezia furfur (Pityrosporum ovale). Как изглежда и как се диагностицира разноцветен лишей. Лечение и профилактика на разноцветния лишей.

Разноцветният лишей е повърхностна гъбична инфекция и спада към кератомикозите.

Прочети повече ›
4.

Гъбички на ръцете

Какво представляват гъбичките на ръцете? Кои могат да бъдат причинителите на гъбичките на ръцете? Какви са рисковите фактори за гъбички на ръцете? Как се лекуват гъбичките на ръцете?

Гъбичната инфекция на ръцете, наречена tinea manuum, е причинена от дерматофити, вид гъбички. Инфекцията най-често е повърхностна и ограничена до външните слоеве на кожата, което е типично за дерматофитните инфекции. При животновъди и зоофилни причинители инфекцията може да е по-дълбока и да доведе

Прочети повече ›
5.

Гъбички на краката

Гъбичките на краката са една от най-често срещаните гъбични инфекции. Как протича инфекцията с гъбички на краката? Какви са предразполагащите фактори за гъбички на краката? Как се лекуват гъбичките на краката?

Гъбичките на краката са една от най-често срещаните инфекции с гъбички. Много често освен гъбички на краката, човек има едновременно и гъбички по ноктите или гъбички в ингвиналните гънки. Проучванията показват, че до 70% от миньорите страдат от гъбички на краката. Заболяването е много разпространен

Прочети повече ›
6.

Гъбички на ноктите

Какво представляват гъбичките на ноктите? Кои могат да бъдат причинителите на гъбичките на ноктите? Прочетете как да се предпазите от и как се лекуват гъбички на ноктите?

Гъбичките на ноктите се наричат още онихомикоза. Заболяването засяга нокътната плочка на един, няколко или всички нокти на ръцете и краката. Гъбичките на ноктите са около 30% от всички инфекции с дерматофити (един от основните видове гъбички) и около 18-40% от всички гъбични заболявания.

Прочети повече ›
7.

Гъбички в ушите

Какви са симптомите при гъбична инфекция на ухото? Как се диагностицират гъбичките в ухото? Какво е лечението на отомикозата?

Отомикозата представлява повърхностна гъбична инфекция на външния ушен канал. По-често се развива в тропическите страни. Инфекцията може да бъде субакутна или остра и се характеризира със слаба секреция, възпаление, сърбеж, лющене и значителен дискомфорт.

Прочети повече ›
8.

Кандидоза

Какво представлява кандидата (candida), какви са формите на кандидоза. Какво е лечението на кандидозата?

Най-честата гъбична инфекция при хората, причинена от дрожди, е тази от кандида. Другите дрожди, които причиняват често повърхностна гъбична инфекция, са Malassezia furfur / Pityrosporum ovale. Кандидозата е известна още като млечница или соор. Кандидозата засяга области, които са с повишена влажно

Прочети повече ›
9.

Кандидоза на устната кухина - орофарингеална кандидоза

Устата и гърлото много често могат да бъдат засегнати от кандида. Тази форма на кандидоза е известна като орофарингеална кандидоза или кандидоза на устната кухина. Кандидозата на устата може да протече по различни начини.

Кандида албиканс много често може да бъде открита в областта на устата и гърлото (орофаринкса). Тази кандидоза се нарича кандидоза на устната кухина или орофарингеална кандидоза. Наличието на дискретни промени е белег за преминаване на доброкачествената колонизация от кандида към патологичен свръхр

Прочети повече ›
10.

Кандидоза на гениталиите

Гъбичките по гениталиите се причиняват от Кандида. Прочетете за кандидозата на гениталиите при мъжа и жената.

Гъбична инфекция в областта на гениталиите е много често срещана. Причинява се от Кандида. Обикновено жените са засегнати по-често от кандидоза.

Прочети повече ›
11.

Кандидоза на гънките

В областта на гънките, под пелените и между пръстите се създават условия за повишаване на температурата и влажността, което е предпоставка за възникване на кандидозно интертриго, дайпер дерматит и интердигитална кандидоза.

Кандидата е микроорганизъм, който обича топлите и влажни места. Ето защо на места, като гънки се създават условия, които са подходящи за поява на инфекция с кандида. При някои хора вродената неспособност за справяне с инфекция с дрожди, имуносупресия, някои заболявания като захарен диабет и затлъст

Прочети повече ›
12.

Кандидоза по време на бременност

Кои са причините за поява на гъбички при бременни? Кои са симптомите на кандидоза по време на бременността? Как се лекува бременната жена от гъбички? Как може да се предпази от това състояние?

Вулвовагиналната кандидоза, известна като гъбична инфекция, е разпространено гинекологично заболяване, засягащо 3 от 4 жени. Нейната честота се е увеличила значително през последните три десетилетия. Повече от 40 % от засегнатите жени имат два или повече епизода на вагинална кандидоза. Инфекцията е

Прочети повече ›
13.

Кандидоза при новородени

Какво представлява кандидозата при новородените деца? Колко вида инфекция с кандида има при новородените?

Заразяването на новороденото с кандида може да стане по два начина:вертикално - при вагинална инфекция на майката;нозокомиално - от болничната среда - персонал и използване на различни медицински изделия. Причините за възникване на кандидоза се дължат на незрелия имунитет на новородените. Кандидоза

Прочети повече ›
14.

Кандидоза на кожните придатъци

Прочетете как може кандидата да причини инфекция на кожните придатъци. Кандидозата на космения фоликул се нарича кандидозен фоликулит, а кандидозата на нокътните гънки и нокътното легло се отбелязва като кандидозна паронихия.

Кандидозата е инфекция, която може да засегне и кожните придатъци. Кандидата може да засегне космените фоликули, ноктите и около нокътните структури. При нормални условия кандидата не предизвиква инфекция на кожните придатъци.

Прочети повече ›
15.

Системна кандидоза

Системна кандидоза се нарича още кандидемия. Това състояние е сериозно и може да бъде животозастрашаващо.

Системна кандидоза е инфекция, която засяга хора с имуносупресия. Системната кандидоза се отбелязва и още като кандидемия.

Прочети повече ›
16.
Страници: 123456789101112131415161718
3.5, 80 гласа

КОМЕНТАРИ КЪМ Гъбички