Начало Здравни проблеми Висок холестерол

Висок холестерол

1. Какво означава висок холестерол?

За висок холестерол или хиперхолестеролемия говорим, когато имаме повишени над считаните за нормални горногранични стойности на холестерол в кръвта. За нормални или желателни се приемат стойности на общия холестерол до 5,2 милимола на литър (ммол / л). Стойности между 5,2 и 6,2 ммол / л се определят като гранични, а при стойности над 6,2 ммол / л говорим за висок кръвен холестерол.

В последния случай излишното количество холестерол, който циркулира в кръвта се отлага в артериите – коронарните артерии на сърцето, в каротидните (сънните) и мозъчните артерии, в артериите, кръвоснабдяващи долните крайници. Тези холестеролови отлагания са главният компонент за образуването на атеросклеротични плаки, които уплътняват стените на кръвоносните съдове в даден участък.

Това от своя страна води до стесняване на лумена (отвора) на артериите, а при напредване на процеса може да се достигне и до пълното им "запушване", с което се намалява или напълно се прекъсва кръвотока към дадения орган или част от тялото.

Ето защо хиперхолестеролемията е една от основните причини за сърдечен инфаркт, мозъчен инсулт, болка в долните крайници, особено при физическо натоварване, и повишен риск за развитие на гангрена. Тези заболявания са свързани със значителна инвалидизация и смъртност, което превръща високият холестерол в един от ключовите фактори на тези социалнозначими заболявания.

Какво представлява холестеролът и какви са неговите функции?

Структура и функции на холестерола. Кои са източниците на холестерол за организма?

Названието холестерол произлиза от гръцката дума chole, което означава жлъчка, и stereos, което означава твърд, последвани от наставката ол, с която се обозначава алкохол. Представлява восъкоподобна субстанция, чиято структура е комбинация от липид (мазнина) и стероид. Холестеролът е свързан с множ

Прочети повече ›
2.

Кои са видовете холестерол?

Холестеролът циркулира в кръвта под формата на липопротеинови комплекси. Те могат да с протективен ефект, наричани "добър" холестерол, и такива с увреждащ ефект, наричани "лош" холестерол.

Холестеролът е неразтворим във вода, респективно в кръвта. Следователно, за да бъде транспортиран към клетките, както и за да бъде изнесен от тях, е необходимо наличието на преносител. Тази функция се изпълнява от носещи протеини, с които холестеролът образува липопротеинови комплекси. Подразделят

Прочети повече ›
3.

Кои могат да бъдат причините за висок холестерол?

Причините за висок холестерол могат да бъдат непроменливи, като например наследственост, възраст, пол, както и променливи, върху които може да се окаже въздействие, като начин на хранене, тютюнопушене, прием на алкохол, някои лекарства и др.

Високите нива на холестерол се дължат на редица фактори, включително наследственост, хранене и начин на живот. По-рядко, подлежащи заболявания, засягащи черния дроб, щитовидната жлеза или бъбреците, могат да повлияят на нивата на холестерола в кръвта.

Прочети повече ›
4.

Рискови фактори за поява на висок холестерол

Прочетете кои са основните рискови фактори, водещи до развитие на висок холестерол.

Много фактори определят нивото на холестерола в кръвта на човек. Някои от тях са потенциално променими и повлияни, други - не. Сред най-важните рискови фактори за поява на висок холестерол са:

Прочети повече ›
5.

Какви са симптомите при висок холестерол?

До какви симптоми и признаци могат да доведат високите нива на холестерол?

Високото ниво на холестерол е рисков фактор за други заболявания, като инфаркт и инсулт, и само по себе си не причинява симптоми. Много хора не знаят, че техните нива на холестерол са високи. Рутинни скрининг изследваниямогат да открият повишени нива на холестерол в кръвта. Спешни състояния, като и

Прочети повече ›
6.

До какви усложнения може да доведе високият холестерол?

Високите нива на холестерол водят до развитието на атеросклероза, която е свързана с повишена сърдечно-съдова, мозъчно-съдова и на периферните артерии заболеваемост. Те от своя страна водят до намалено качество и / или продължителност на живота.

Холестеролът е жизненонеобходим градивен и функционален елемент в организма, но твърде високите му нива в кръвта са свързани с появата на усложнения, които от своя страна водят до намалено качество и / или продължителност на живота. При повишени нива на кръвния холестерол излишъкът от него и особен

Прочети повече ›
7.

Как се измерва нивото на холестерола?

Измерването на нивото на холестерола се осъществява от кръвна проба. Какви са желателните, граничните и рисковите стойности на холестерола и триглицеридите?

Измерването на нивото на холестерола трябва да се извършва поне веднъж на 5 години при всеки човек, навършил 20-годишна възраст. Осъществява се чрез вземане на кръвна проба след минимум 9-12-часов глад. Нивото на общия холестерол представлява сбора от добрия HDL, от лошия LDL и от VLDL холестерола.

Прочети повече ›
8.

Кога се налага по-често да се измерва холестеролът?

В кои случаи се налага по-често да се измерва холестерола?

Според препоръките на Американската асоциация по сърдечни заболявания при всяко лице над 20-годишна възраст трябва да се измерва холестерол и липиден профил поне веднъж на 5 години. По-честото изследване на холестерола и триглицеридите се налагат в случаите, когато са налице един или повече от след

Прочети повече ›
9.

Как да се храним, когато имаме висок холестерол?

Промяната в начина на хранене е първата и най-важна стъпка в борбата с повишения холестерол. Как да се храним при наличие на висок холестерол?

Първото средство в борбата с повишения холестерол е промяната в начина на хранене. Прилагането на здравословен начин на хранене може да намали и дори да елиминира някои от сърдечно-съдовите рискови фактори, като например да спомогне за намаляване нивото на лошия холестерол, намаляване на артериално

Прочети повече ›
10.

Какви лекарства се прилагат при висок холестерол?

Кои са основните групи лекарства, които се прилагат при висок холестерол? Какви са механизмът им на действие и страничните им ефекти?

Прилагането на лекарства при висок холестерол влиза в съображение, ако липсва ефект след промяна в начина на живот, а именно здравословно хранене с бедна на холестерол и мазнини диета, редуциране на телесното тегло и повишаване на физическата активност в продължение на поне 3 месеца или по-рано, ак

Прочети повече ›
11.
Страници: 12345678910111213141516
3.6, 97 гласа

КОМЕНТАРИ КЪМ Висок холестерол