Начало Здравни проблеми Акне Какво е лечението на акне?
Акне

13. Какво е лечението на акне?

Акнето е заболяване, което има тенденция с времето да преминава спонтанно и дори без лечение. Този факт обаче не означава, че акнето не изисква да бъде лекувано.

Целта на лечението е да се намали продължителността и тежестта на акнето, да се намали рискът от образуване на белези и да се подобри психоемоционалното състояние на пациентите. За съжаление по-тежките форми на акне може да продължават по-дълго време, въпреки провеждането на лечение.

Акнето е комплексно заболяване и за съжаление не съществува средство, с което да се повлияят едновременно всички фактори, отговорни за възникването му - излишък на себум, възпаление, хиперкератинизацията, свръх пролиферацията на пропионибактериум акнес, хормонално въздействие, наличие на допълнителна инфекция. Ето защо, когато се подбират средствата за лечение на акне, се избират в зависимост от тежестта на акнето, както и вида на промените. Това е и причината да няма еднозначно и стандартно лечение за всички страдащи от акне - ако за един едно лечение е успешно, за друг то може да няма никакъв ефект. Освен това за подбора на лечение много голямо значение има и типът на кожата.

Основни методи и средства за лечение на акне:

13.1. Почистване на кожа с акне

Почистване на кожа с акне

Много хора погрешно смятат, че акнето е заболяване на мръсната кожа. В действителност това не е така. Вярно е, че повечето страдащи от акне имат повишена секреция на себум и кожата им е по-лъскава на външен вид.

За почистване на кожата с акне може да се използват измивни препарати под формата на твърди блокчета, гелове и пяни. За почистване на кожата могат да се използват и лосиони с алкохол, както и мицеларни разтвори.

Почистващите препарати съдържат различни съставки с анти-акне действие и подпомагат за намаляване на себума, поддържането на pH, както и за редуциране на нивото на бактериите на кожата. Обикновено в състава на тези препарати се съдържат бензолов пероксид, алфа и бета хидрокси киселини (салицилова киселина, млечна киселина), резорцин, цинкови и медни съединения, триклозан, пироктон оламине, хексаметилен тетрамин, глюконолактон, алантоин, термални води, някои растителни екстракти.

Подробна информация как да почиствате кожата с акне може да причетете в рубриката:

Как да се грижите за кожа с акне?

13.2. Емоционална подкрепа при акне

Емоционална подкрепа при акне

Пациентите с акне обикновено се нуждаят от емоционална подкрепа и разбиране, както от близките, така и от лекуващия лекар. По-рядко хората с акне се нуждаят от специализирана помощ от психиатър. Тези, които имат повече разчесвания (екскориации), както е при акне екскорие, обикновено са по-притеснени от наличието на акне и по-често би могло да се наложи специализирана помощ.

Всеки, който страда от акне, приема по различен начин това. За едни наличието дори и на по-тежко акне може да не прави впечатление, докато за други единични лезии могат да бъдат причина за силно влошаване на самочувствието.

При всеки един от пациентите с акне трябва индивидуално да се отчете въздействието на стреса върху заболяването.

Пациентите с акне трябва да знаят, че независимо от вида на акнето, което имат, с възможностите, които предлага съвременната медицина, могат да се постигнат много добри резултати.

13.3. Излагане на слънце при акне

Излагане на слънце при акне

Повечето хора с акне съобщават, че лятото се подобрява тяхното състояние. Счита се, че ефектът се дължи на противовъзпалителното действие на ултравиолетовите лъчи  - най-вече на UVB лъчите, както и на камуфлажния (прикриващ) ефект.

Излагането на слънце или фототерапия вече не се прилагат за лечение на акне, защото ултравиолетовата светлина води до фотостареене и фотоувреждане на кожата. Освен това излагането на слънце или изкуствени източници увеличава риска от поява на кафяви петънца, както и последващо влошаване на акнето от настъпване на фоликуларна хиперкератоза.

 

Прочетете подробна информация за фототерапията като метод на лечение на различни заболявания:

13.4. Козметика при акне

Козметика при акне

При кожа с акне трябва да се използва подходяща козметика. Използването на продукти, които не са подходящи за акнеична или по-мазен тип кожа може да бъде достатъчна причина за поява на акне - т.нар. козметично акне. Дори използването на по-мазни продукти за суха и къдрава коса може да доведе до поява на акне - т.нар. помадно акне.

Прочетете подробна информация за различните видове акне.

Съществуват специално разработени серии от категорията медицинска козметика, които са подходящи за акне. Тези серии съдържат продукти, както за нежно хидратиране, така и за активно лечение.

Повечето от хората, които страдат от акне желаят да прикрият недостатъците по лицето си. За целта могат да се използват макиажи, но те трябва да бъдат подбрани според типа кожа и според цвета на лезиите (кожните промени).

13.5. Локално лечение на акне

Една от основните задачи на локалното лечение на акне е да се пребори с образуването на комедони и да се нормализира процеса на кератинизация в областта на космения фоликул. Повечето от кожните промени при акне водят началото си точно от комедоните. Друга основна цел на локалното лечение на акне е да се намали броя на микроорганизмите, както и риска за поява на белези.

Едни от най-използваните средства за локално лечение на акне са:

1. Локални ретиноиди

Третиноин (Tretinoin) е най-често използвания локален ретиноид и представлява комедонолитичен агент - т.е. средство, което намалява образуването на комедони и едновременно с това редуцира на наличните.

Третиноинът, който се използва за лечение на акне, може да бъде под формата на крем или гел в различни концентрации - 0,01%; 0,025%; 0,5% и дори 1%. Избора на концентрацията на третиноин, както и на това дали ще бъде под формата на крем или гел трябва да става внимателно и да се съобрази с наличните промени по кожата и типа на кожата.

Продуктите, които съдържат третиноин, трябва да се използват вечер и при приложението им трябва да се избягват гънките и устните.

Други локални ретиноиди, които могат да се използват за лечение на акне и са с по-малко дразнещо кожата действие, са изотретиноин, адапален и тазаротен. Тези ретиноиди имат и по-слаб ефект от третиноина.

Използването на продукти, които съдържат ретиноиди, прави кожата фоточувствителна. Освен това в началото на приложението им може да има за кратък период от време леко влошаване на акнето.

Системното приложение на ретиноиди е забранено по време на бременност, защото уврежда плода. Локалното приложение на ретиноиди по време на бременност е безвредно, защото резорбцията е много ниска и практически не води до риск. Въпреки това ако сте бременна и използвате продукт, който съдържа локален ретиноид, е добре да се консултирате с Вашия лекар.

2. Бензилов пероксид

Бензиловият пероксид (Benzoyl peroxide) е средство, което често се използва за локално лечение на акне. Бензоловият пероксид, освен ефект върху комедоните има и антибактериален ефект. Може да се използва под формата на гел и крем в концентрация от 2,5% до 10%. Много често бензоловият пероксид влиза в състава и на различни измивни продукти.

При използването на бензилов пероксид за две седмици се намалява нивото на пропионибактериум акнес с 95%, а това води до намаляване на нивото на свободни мастни киселини. Често при лечението на акне бензиловият пероксид се прилага едновременно с локални антибиотици, за да се намали резистентността.

Приложението на продукти, които съдържат бензилов пероксид, може да доведе до зачервяване и залющване на кожата. Възможно е след приложение върху по-тъмна кожа да настъпи изсветляване.

3. Азелаинова киселина

Азелаиновата киселина също може да се използва за локално лечение на акне. Използва се под формата на крем с концентрация 20%. Ефектът на азелаиновата киселина се изразява в антибактериално, противовъзпалително и намаляващо комедоните действие.

Ефектът при лечение с азелаинова киселина настъпва по-бавно, но няма страничните ефекти от лечението с бензилов пероксид и третиноин.

4. Локални антибиотици

При наличие на белези на възпаление е необходимо към лечението на акне да се включат и локални антибиотици. Продуктите, съдържащи бензолов пероксид, също имат антибактериален ефект, но въпреки това този ефект невинаги е напълно достатъчен при самостоятелното им приложение.

Най-често използваните локални антибиотици са еритромицин, клиндамицин, надифлоксацин и тетрациклин. Тези антибиотици могат да бъдат включени в продукти под формата на кремове, лосиони и гелове.

Локалните антибиотици се прилагат един или два пъти дневно.

Приложението на локални антибиотици често носи риск от възникване на грам-негативни фоликулити, които представляват вторично възпаление на космения фоликул. Освен това приложението на локални антибиотици може да доведе до развитие на резистентност на Пропионибактериум акнес. За да се избегнат тези усложнения, локалните антибиотици не трябва да се самоназначават в лечението на акне и би следвало да се комбинират и с други средства. Едновременното приложение на локални и системни антибиотици едновременно също крие риск за развитие на резистентност.

13.6. Системно лечение на акне

Лечението и борбата с акнето невинаги е лесна задача. В случаите, когато използването на подходяща козметика и локално лечение не дават достатъчно добър ефект, е необходимо да се проведе и системно лечение. Системното лечение включва приложение на лекарства през устата. Могат да се използват различни лекарства, като изборът им трябва да стане от дерматолог (кожен лекар) и винаги е съобразен с тежестта на заболяването, както и вида на акнето.

В някои случаи системното лечение се назначава едва след като се направят изследвания. Изследванията се правят, както за да се постави коректна диагноза, така и за да се предотвратят поява на странични ефекти от системното лечение.

1. Системни антибиотици

В случаите, когато се касае за по-тежко акне с наличие на множество пустули (гнойни пъпки) локалното лечение с антибиотик не винаги е достатъчно ефективно и затова се използват системни антибиотици, които се приемат през устата.

Най-често използваните системни антибиотици за лечение на акне са от няколко групи:

 • от групата на тетрациклините - Tetracycline, Doxycycline, Minocycline
 • от групата на макролидите - Erythromicin, Azitrhomycin, Roxithromicin, Clarithromycin

Тетрациклините са едни от най-често прилаганите антибиотици, но при избора им винаги трябва да се съобрази съотношението полза-риск. Тетрациклините не се използват по време на бременност, както и при деца. Използването на тетрациклини може да доведе до промени в нормалното оцветяването на кожата, лигавиците и зъбите.

Тетрациклините крият риск и от други странични ефекти като фототоксични алергични реакции, серумна болест, автоимунен хепатит, лупус и могат да взаимодействат и с други лекарства.

Счита се, че ефектът на макролидите е по-слаб от този на тетрациклините, но като цяло страничните ефекти от приложението им е минимален. Най-честите оплаквания са от храносмилателната система.

Някои от изброените по-горе антибиотици не са разпространени в България.

Използването на антибиотици трябва да става само след като са предписани от дерматолог. През последните години основният проблем на антибиотичната терапия е появата на резистентни микроорганизми и за да се избегне този риск, е необходимо правилно да се комбинира антибиотичната терапия.

Съществуват единични публикации и за лечение с антибиотици от други лекарствени групи, но те нямат такова широко приложение.  Използването на такива антибиотици се предпочита при наличие на вторична инфекция.

2. Системни ретиноиди - Изотретиноин (Isotretinoin)

Системните ретиноиди са група лекарства, с чието лечение обикновено се стартира, ако ефектът от антибиотичната терапия не е достатъчен. Системните ретиноиди се предписват при по-тежки форми на акне.

От системните ретиноиди за лечение на акне се използва Изотретиноин (Isotretinoin).

Механизмите, по които действа Изотретиноин при акне, са няколко:

 • намаляване на себумната продукция;
 • намаляване на размера на себумните жлези;
 • намаляване на образуването на комедони;
 • противовъзпалително действие.

Лечението с Изотретиноин крие много странични ефекти. При започване на лечение с Изотретиноин много бързо настъпва сухота на кожата и лигавиците на устните и очите. Появата на тази сухота е "търсен" страничен ефект, защото означава, че лекарството е в достатъчна доза. По време на лечението с Изотретиноин е необходимо да се използват изкуствени сълзи и балсам за устни. Носенето на контактни лещи трябва да се избягва.

Проява на засягането на лигавиците може да бъде и дискомфорта при уриниране, при полов контакт, при дефекция (отделяне на изпражнения).

Освен сухотата по кожата и лигавиците лечението с Изотретиноин може да доведе и до други странични ефекти. Появата на тези странични ефекти трябва стриктно да се контролира.

Такива странични ефекти са:

 • болки в мускулите (миалгия) - болките в мускулите се срещат при 10-20% и са по-изразени като оплаквания при хора, които активно спортуват;
 • проблеми с черния дроб - раздвижване на чернодробните ензими, след спиране на лечението се нормализират показателите;
 • нарушение в обмяната на липидите - необходимо е да се изследват показателите за липидна обмяна преди започване на лечението и на всеки 2-4 седмици;

Поради наличието на всички тези странични ефекти, преди да се започне, както и по време на лечението с Изотртиноин трябва да се направят някои изследвания:

 • Тест за бременност
 • Холестерол, Триглицериди

13.7. Хормонално лечение на акне

Хормонално лечение на акне

Хормоналното лечение на акне рядко е избор на лечение, ако един пациент страда само от акне. По-често хормонално лечение се прилага в случаите, когато акнето е съчетано с белези на повишено окосмяване, андрогенна алопеция при жените или друг вид хормонално смущение.

Използването на противозачатъчни таблетки има някакъв ефект върху акнето, въпреки че съдържанието на естрогени в тях е ниско.

За лечението на акне биха могли да се използват антиандрогени като, ципротероне ацетате, в комбинация с естрогени. С антиандрогенен ефект би могъл да се използва и спиронолактон.

Изборът на хормонално лечение е добре да стане след консултации, както с кожен лекар, така и акушер-гинеколог. В някои случаи е уместно да се включи и ендокринолог. Хормонална терапия се назначава, след като се направят необходимите хормонални изследвания.

13.8. Хирургично лечение при акне

Хирургично лечение при акне

Хирургичното лечение при акне включва извършването на различни манипулации с цел коригиране на промените по кожата, които съпътстват акне.

Най-голямото притеснение за всеки човек с акне е появата на белези. Ето защо лечението трябва да е така ориентирано, че да не се появяват.

След като се появят белези лечението трябва да бъде насочено към тяхното коригиране. По принцип белезите от акне имат тенденция за постепенно подобряване с времето. При наличие на атрофични белези могат да се приложат химичен пилинг, дермоабразио, лазерни манипулации.

При наличие на възли или келоиди от акне може да се поставят интралезионални кортикостероиди.

При наличие на кисти или фистулни комедони може да се направи изрязване на съответните промени.

Отворените комедони могат да се почистят, а затворените комедони трябва да бъдат направени отворени, за да може да се евакуира тяхното съдържание.

При инверсно акне основното лечение е хирургично. Колкото по-рано се проведе този тип лечение, толкова по-голям е шанса да се спре разпространението на заболяването и да се намали риска от образуване на белези.

Следва: Акне и слънце - митове и погрешни схващания

3.8, 37 гласа

КОМЕНТАРИ КЪМ Акне