Начало Здравни проблеми Хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ)

Хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ)

1. Какво представлява хроничната обструктивна белодробна болест?

Хроничната обструктивна белодробна болест (ХОББ) представлява прогресивно заболяване, което с течение на времето води до развитие на дихателна недостатъчност, характеризираща се със затруднено дишане. ХОББ се отнася до група заболявания на белите дробове, които причиняват обструкция на дихателния поток и проблеми с дишането, тъй като дихателните пътища са стеснени. Тези състояния включват емфизем, хроничен бронхит и в някои случаи астма.

Глобалната инициатива за хронична обструктивна белодробна болест (GOLD) дефинира заболяването като ограничение на въздушния поток, което не е напълно обратимо, обикновено е прогресивно и се свързва с абнормен възпалителен отговор на белите дробове на вдишвани вредни частици или газове. Обструкцията на въздушния поток се дължи на комбинация от увреждане на дихателните пътища и паренхима.

Честотата на ХОББ е почти удвоена от 1982 г. насам. Болестта се проявява малко по-често при мъжете, отколкото при жените. Симптомите се появяват бавно и много хора се диагностицират след 40-50-годишна възраст, въпреки че някои от тях се диагностицират и в по-млада възраст. Пациентите с ХОББ могат да проявят симптоми на хроничен бронхит, емфизем и астма.

Основна причина за ХОББ е тютюнопушенето и / или излагането на тютюнев дим. Други причини включват замърсяването на въздуха, инфекциозни заболявания и генетични заболявания.

Симптомите на хронична обструктивна белодробна болест включват кашлица, дискомфорт в гръдната област, недостиг на въздух, хрипове. Възможно е развитие на по-агресивни симптоми, като респираторен дистрес, тахипнея, цианоза, периферен оток, абнормни белодробни шумове, цианоза.

Степените на ХОББ варират от I-ви до IV-ти етап. С нарастване на стадия заболяването постепенно се влошава. Етап IV е известен като краен стадий на ХОББ.

Лечението на това здравословно състояние включва избягване на всеки от рисковете и причините за ХОББ, като цигарен дим или токсични изпарения, медикаменти или при малък брой пациенти белодробна хирургия или трансплантация. Медицинските терапии за ХОББ включват спиране на пушенето, различни бронходилататори, антихолинергици, стероиди и ензимни инхибитори, антибиотици и муколитични средства. Хирургичното лечение за ХОББ може да бъде булектомия, намаляване на обема на белия дроб или белодробна трансплантация.

Прогнозата и продължителността на живота на хората с хронична обструктивна белодробна болест варира от добра до лоша в зависимост от етапа на ХОББ, с намаляваща перспектива, когато състоянието напредне към етап IV.

Понятието "ХОББ" включва в себе си 2 основни заболявания - емфизем и хроничен бронхит. При емфизем стените на алвеолите са увредени. В резултат на това се нарушава формата на алвеолите и в някои случаи техните стени се разрушават, което води до поява на по-големи и по-малко на брой алвеоли. Когато това стане, газообменът в белите дробове намалява. При хроничния бронхит се наблюдава хронично възпаление на бронхите, което води до задебеляване на епитела. Образува се значително количество мукус във въздухоносните пътища, което затруднява дишането. При много от пациентите се наблюдава комбинация и от двете състояния, което прави употребата на понятието ХОББ адекватно.

ХОББ е водеща причина за инвалидизация в развитите страни и е третата водеща причина за смърт в САЩ. Заболяването се развива бавно и много от болните не осъзнават, че са засегнати до появата на сериозни белодробни увреждания. Симптомите се влошават с течение на времето и могат да доведат до ограничаване на ежедневните дейности. Най-често заболяването се диагностицира в средна или напреднала възраст.

Каква е честотата на ХОББ в световен мащаб?

Научете повече за разпространението на ХОББ в световен мащаб, както и колко често се среща заболяването при мъже и при жени.

Според Световната Здравна Организация (СЗО) приблизително 65 милиона души страдат от умерена до тежка хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ). Повече от 3 милиона души са починали от ХОББ през 2015 година, което съответства на 5 % от глобалната смъртност. Повечето данни за честотата на ХОББ,

Прочети повече ›
2.

Кои са причините за възникване на ХОББ?

Научете повече за причините и рисковите фактори, свързани с появата на ХОББ.

ХОББ се развива бавно и обикновено симптомите се влошават с течение на времето. В ранните стадии е възможно заболяването да протече асимптомно. Ранната превенция и лечение може да помогне за избягване на сериозни белодробни увреждания, респираторни проблеми и дори сърдечна недостатъчност. Първа стъ

Прочети повече ›
3.

Симптоми и признаци при хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ)

Прочетете повече за различните признаци и симптоми при хроничната обструктивна белодробна болест.

Главните симптоми на ХОББ са продължителна кашлица, храчки и задух. Тяхното съчетание не е задължително. Нерядко в клиничните прояви на заболяването някое от тях може да липсва. Най-важното изменение при физикалното изследване са сухите свиркащи хрипове, пръснати двустранно, и удълженото издишване.

Прочети повече ›
4.

Какви изследвания са подходящи при ХОББ?

Кои изследвания са подходящи за диагнозата ХОББ? Научете повече.

Поставянето на диагнозата ХОББ обикновено не представлява затруднение за опитните специалисти. Прилагат се различни изследвания на белите дробове и организма като цяло за установяване на заболяването, наличие на усложнения, както и за проследяване еволюцията на състоянието на болния.Изследване на х

Прочети повече ›
5.

Лечение на хронична обструктивна белодробна болест

Кои са методите на лечение на хроничната обструктивна белодробна болест? Научете повече.

Целта на лечението при ХОББ е да се подобри функционалния статус и качеството на живот на пациента чрез запазване на оптималната белодробна функция, подобряване на симптомите и предотвратяване възникването на обостряния. Веднъж като бъде поставена диагнозата ХОББ, е важно пациентът да бъде образова

Прочети повече ›
6.

Хроничен бронхит

Прочетете повече за хроничния бронхит. Кои са признаците и симптомите? Как се поставя диагнозата?

Бронхитът е една от най-честите причини, поради която пациентите търсят медицинска помощ. Бронхитът се характеризира с възпаление на бронхите - въздухоносните пътища, разпростиращи се от трахеята до малките въздухоносни пътища (бронхиоли) и алвеоли. Хроничният бронхит се дефинира клинически, като н

Прочети повече ›
7.

Белодробен емфизем

Какво представлява белодробния емфизем? Научете повече за причините и симптомите на заболяването.

Емфиземът представлява състояние, което се характеризира с патологично разширяване на въздушните пространства на дисталните и терминалните бронхиоли, придружено от деструкция на алвеоларната стена, без наличие на значима фиброза. Заедно с хроничния бронхит, емфиземът представлява част от хроничната

Прочети повече ›
8.

Превенция на ХОББ

Какви мерки могат да помогнат за предотвратяване на развитието на ХОББ?

Повечето случаи на ХОББ са потенциално предотвратими чрез намаляване на излагането на тютюнев дим и подобряване на качеството на въздуха. Годишни грипни ваксини при хората с ХОББ намаляват обострянията, хоспитализациите и смъртността.

Прочети повече ›
9.
Страници: 123456789101112131415
4.4, 9 гласа

БИБЛИОГРАФИЯ

http://www.medicinenet.com/copd_chronic_obstructive_pulmonary_disease/article.htm
https://www.copdfoundation.org/What-is-COPD/Understanding-COPD/What-is-COPD.aspx
http://www.webmd.com/lung/copd/tc/chronic-obstructive-pulmonary-disease-copd-overview#1
https://www.cdc.gov/copd/index.html
http://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/copd/home/ovc-20204882
https://patient.info/doctor/chronic-obstructive-pulmonary-disease-pro

КОМЕНТАРИ КЪМ Хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ)