Начало Здравни проблеми Хрема Чуждо тяло в носа
Хрема

10. Чуждо тяло в носа

Чуждо тяло в носа

Чуждото тяло в носа представлява предмет, попаднал в носната кухина. Най-често телата биват поставени в носа на пациента от самия него, по-рядко в резултат на травми, оперативни интервенции и други. Чуждото тяло обикновено се заклещва в долния носен ход. Пациентите с чуждо тяло в носа са предимно деца, умствено изостанали или психично болни индивиди.

Чуждите тела, попаднали в носа, се подразделят на органични и неорганични. Към органичните спадат различни семена, насекоми, парчета дърво, гума и други предмети. Неорганични чужди тела са например монети, части от играчки, парчета пластмаса и други.

 

Още информация може да прочетете тук:

10.1. Клинична картина на чуждо тяло в носа

Клинична картина на чуждо тяло в носа

Клиничната картина при попадането на чуждо тяло в носа настъпва бързо - в момента на въвеждането му или максимум до няколко часа след това. Пациентът се оплаква от кихане, сърбеж в носа, изтичане на бистра секреция или кръв (при по-остри предмети) от носа, стичането на секрецията назад към гърлото, сълзотечение, понякога и главоболие.

След няколко дни, когато лигавицата на носната кухина набъбне покрай чуждото тяло, се появява едностранно запушване на носа, придружено от едностранно изтичане на секреция от носа, която понякога е зловонна или кървава.

 

Повече информация може да прочетете тук:

10.2. Диагноза на чуждо тяло в носа

Диагноза на чуждо тяло в носа

Диагнозата чуждо тяло в носа се подозира при всяко дете с остро настъпила хрема или едностранно запушване на носа.

Най-подходящият метод за доказване на скоро въведено чуждо тяло в предната риноскопия или носната ендоскопия. Така се визуализира предметът, заклещен обикновено в долния носен ход.

Когато е минало известно време от въвеждането на чуждото тяло, покрай него лигавицата е възпалена, задебелена, понякога дори покрита с калциеви и фосфорни соли. Така при предна риноскопия предметът може да не се визуализира, а да остане скрит в лигавицата. При този случай може да се направи рентгенография в лицева и фасова проекция на носа, КАТ (компютърна томография) или ЯМР (ядрено-магнитен резонанс) на околоносните кухини.

 

Повече за тези методи на изследване можете да прочете тук:

10.3. Лечение и усложнения на чуждо тяло в носа

Лечение и усложнения на чуждо тяло в носа

Най-достъпното лечение на чуждо тяло е издухването на носа. За съжаление, при малки деца това невинаги е възможно. Тогава може да се предприеме следната методика: запушва се незасегнатата ноздра, устата на детето се покрива плътно от устата на медицинското лице, който бързо и рязко духва въздух. Така чуждото тяло може да се издуха навън.

Ако тези прийоми не проработят, се пристъпва към инструменталната екстракция на чуждото тяло с помощта на кука, пинцета или щипки.

Премахването на чуждия предмет от носната кухина трябва да се извърши възможно най-рано поради опасност от настъпване на следните усложнения:

  • инфектиране на носните кухини с настъпване на остър синузит.
  • предаване на инфекцията към средното ухо - среден отит.
  • покриването на чуждото тяло с калциеви и фосфорни соли, при което се образува ринолит. Поради големите си размери той може да се премахне само оперативно.
  • перфорация на носната преграда при твърди предмети и други.

Следва: Новини за хрема

Страници: 123456789101112131415
4.8, 56 гласа

КОМЕНТАРИ КЪМ Хрема