Начало Здравни проблеми Устна хигиена

Устна хигиена

1. Как да поддържаме добра устна хигиена?

Поддържането на добра устна хигиена е в основата на доброто Ви дентално здраве и на красивата Ви усмивка.

Да имате добра орална хигиена означава:

  • зъбите Ви да са чисти и по тях да няма плака и отлагания
  • венците Ви да са розови, неболезнени и да не кървят, когато си четкате зъбите
  • да не се оплаквате постоянно от лош дъх

Ако венците Ви кървят, докато си четкаме зъбите или ги чистите с конец, или непрекъснато имате лош дъх, трябва да се консултирате с Вашия стоматолог. Всяко едно от тези състояния е показателно за някакъв проблем.

Вашият стоматолог може да Ви научи на техники, с които да поддържате добра орална хигиена, и ще Ви посочи области от устата, на които трябва да обърнете повече внимание при четкане на зъбите.

Поддържането на добра орална хигиена е едно от най-важните условия, за да са здрави Вашите зъби и венци. Здравите зъби не само Ви карат да се чувствате и да изглеждате добре, но Ви позволяват да се храните и да говорите правилно.

Ежедневното поддържане на добра орална хигиена - правилното четкане на зъбите и използването на конец за зъби - ще Ви помогне да спрете проблемите, преди те да се задълбочат, което за Вас ще е много по-безболезнено, по-евтино и няма да сте така тревожни, както когато имате дентален проблем или друго усложнение.

Има няколко прости съвета, които трябва да спазвате, за да намалите риска от развитие на заболявания на зъбите и на венците и на други дентални проблеми:

  • старателно четкане на зъбите два пъти на ден
  • спазване на балансирана диета и ограничаване на междинните хранения
  • използване на конец за зъби поне един път на ден
  • използване на дентални продукти, съдържащи флуорид
  • ежедневно изплакване с вода за уста

Четки за зъби в устната хигиена

Видове четки за зъби за устна хигиена. Как да поддържаме четката си за зъби чиста? Електрическите или ръчните четки за зъби са по добри? Кога и колко често да четкаме зъбите си, за да поддържаме добра устна хигиена?

Миенето на зъбите по два пъти на ден е от съществено значение за добрата орална хигиена. В зависимост от твърдостта на влакната, от които са направени четките, те се категоризират като меки, средни и твърди.Повечето стоматолози препоръчват четките за зъби с меки влакна, особено за хора с чувствителн

Прочети повече ›
2.

Конците за зъби в устната хигиена

Как да използваме конците за зъби? Каква техника да приложим за правилното използване на конците? До какво може да доведе неправилното използване на конците за зъби?

Конците за зъби представляват сноп от тънки нишки, които се използват за премахване на плаката и хранителните остатъци от зъбите. Конецът се въвежда в междузъбното пространство, преодолявайки внимателно контакта между зъбите, след което се остъргват зъбните повърхности, особено в близост до венеца.М

Прочети повече ›
3.

Проблеми, свързани с лошата устна хигиена

Проблеми, свързани с лошата устна хигиена. Зъбният кариес, зъбният камък, пародонталните заболявания и лошият дъх като основни проблеми свързани с лошата устна хигиена.

Основните проблеми, свързани с лошата устна хигиена, са: зъбен кариес, зъбен камък, пародонтални заболявания, лош дъх и други, които са резултат от неправилното и нередовно почистване на зъбите и на езика, вследствие на което се натрупва плака и зъбен камък, които са основен причинител на тези дента

Прочети повече ›
4.

Полезни и вредни храни и напитки за устната хигиена

Как влияят различните храни и напитки на устната хигиена? Кои са полезните храни и напитки, а кои въздействат вредно за устната хигиена?

За да се поддържа добро здраве на устната кухина, важни фактори са храните и напитките, които приема човек, и колко често се храни. Промените в устата започват минути след ядене на определени храни.Храните, които помагат на мускулите и костите, също така са полезни и за зъбите и венците. Хлябът и зъ

Прочети повече ›
5.

Устна хигиена при децата

Устна хигиена при децата според възрастта.Как да мотивираме децата да поддържат добра устна хигиена? Хранителни навици при децата за предпазване от кариес и за поддържане на добра орална хигиена.

Обучението на родителите в правилна орална хигиена за техните деца трябва да започне още от бременността. Точно това е времето, когато бъдещите родители са заинтересовани от превантивните мерки за здравето на тяхното дете.Кърмаческа възрастОт момента на раждането до появата на първия зъб на детето,

Прочети повече ›
6.

Лошите навици, които увреждат зъбите

Кои навици могат да окажат негативно въздействие върху оралното здраве?

Възможно ли е да увреждате зъбите си, без дори да го осъзнавате? Питате ли се защо дори и след миене три пъти на ден и след оптимална стоматологична помощ нещо със зъбите Ви не е наред? Някои лоши навици могат незабавно да причинят увреждане на зъбите, ефектите на други могат да се наслагват с тече

Прочети повече ›
7.

Диабет и орално здраве

Как диабетът влияе на оралното здраве? Защо рискът от заболявания в устната кухина е по-висок при диабет? Какви са потенциалните здравословни орални проблеми при диабет?

Разбираемо е, че се изисква редовна грижа за поддържане на здравето на зъбите и устата. Но за някои хора с определени здравословни проблеми е необходимо допълнително внимание и грижи за предотвратяване на евентуални увреждания. Едно заболяване, което изисква такова специално отношение, е диабетът.Пр

Прочети повече ›
8.
Страници: 12345678910111213
4.8, 36 гласа

КОМЕНТАРИ КЪМ Устна хигиена