Начало Здравни проблеми Синдром на сухото око Симптоми и признаци при синдром на сухото око
Синдром на сухото око

7. Симптоми и признаци при синдром на сухото око

Симптоми и признаци при синдром на сухото око

В зависимост от тежестта на синдрома на сухото око, могат да се наблюдават оплаквания от чувство за чуждо тяло в окото, грапавост, зачервяване на окото, отделяне на секрети, очно раздразнение, сухота на окото, прекомерно сълзене, фотофобия, флуктуиращо или замъглено зрение.

Тези симптоми често се засилват в задимени или сухи среди, от въздействие на отоплителни уреди, вентилатори или от прекомерно четене или употреба на компютър. При синдрома на сухото око, симптомите имат тенденция да се влошават към края на деня, след продължителна работа на двете очи, или след експозиция на екстремни условия. Пациенти с дисфункция на мейбоевите жлези могат да се оплакват от зачервяване на клепачите и конюнктивата, но при тези пациенти симптомите често са по-лоши сутрин след ставане.

Парадоксално, някои пациенти със синдром на сухото око се оплакват от прекалено сълзене. Когато съществуват данни за синдром на сухото око, този симптом често се обяснява с рефлекторно сълзене, поради увреждане на роговичната повърхност от сухотата. Някои системни лекарства също понижават слъзната продукция, като антихистамини, бета-блокери и орални контрацептиви.

Редица локални медикаменти също причиняват понижаване на слъзната продукция, включително антихистамини, бета-блокери и някои други лекарства за лечение на глаукома.

Анамнестичните данни за пациента могат да съдържат информация за придружаващи заболявания на съединителната тъкан, ревматоиден артрит или тироидни нарушения. Необходимо е да се изследват повече системи, като се търсят признаци на сухота в устата, артрит, кожни промени, неразположение, загуба на тегло, лимфаденопатия и други.

Тук може да прочетете допълнителна информация за признаците и симптомите при синдром на сухото око:

Следва: Как се поставя диагнозата синдром на сухото око?

Страници: 12345678910111213141516
5.0, 3 гласа

КОМЕНТАРИ КЪМ Синдром на сухото око