Начало Здравни проблеми Синдром на сухото око Кои са причините за възникване на синдрома на сухото око?
Синдром на сухото око

5. Кои са причините за възникване на синдрома на сухото око?

Кои са причините за възникване на синдрома на сухото око?

Международната работна група за синдрома на сухото око (DEWS) развила класификация на синдрома на сухото око въз основа на етиологията, механизмите на заболяването и стадия на заболяването. Тази класификация установява два основни механизми за възникване на състоянието сухо око:

- дефицит на слъзни продукти;

- повишено изпаряване на слъзния филм;

Дефицит на сълзи е най-честата причина за поява на сухо око, и състоянието се дължи на недостатъчна продукция на сълзи. Причините за възникване дефицит на слъзната продукция могат да бъдат синдром на Сьогрен (първичен, вторичен), недостатъчност на слъзните жлези, обструкция на каналите на слъзните жлези, рефлексна хипосекреция, прилагане на някои системни препарати.
Причини за повишено изпаряване на слъзния филм могат да бъдат дисфункция на мейбоевите жлези, ниска честота на мигане, въздействие на някои лекарства (например изотретиноин), дефицит на витамин А, локално приложение на лекарства, носене на контактни лещи, заболяване на очната повърхност (например алергии).

Вторичен дефицит на слъзните жлези, който може да наруши продукцията на сълзи, може да се дължи на инфилтрати в слъзните жлези, саркоидоза, лимфом, СПИН, амилоидоза, хемохроматоза, инфекциозни заболявания на слъзните жлези, трахома, аблация на слъзните жлези, денервация на слъзните жлези.

Лекарствени препарати, които могат да повлияят неблагоприятно продукцията на сълзи са антихистамини, бета-блокери, фенотиазини, атропин, орални контрацептиви, анксиолитици, антипаркинсонови агенти, диуретици, антихолинергици, антиаритмици, локални анестетици, изотретиноин.

Вторичният синдром на Сьогрен може да бъде свързан с някои от следните заболявания на съединителната тъкан - ревматоиден артрит, системен лупус еритематодес, прогресивна системна склероза, интерстициален нефрит, полимиозит и дерматомиозит, нодозен полиартериит, тироидит на Хашимото, лимфоцитен интерстициален пневмонит, идиопатична тромбоцитопенична пурпура, хипергамаглобулинемия, грануломатоза на Вегенер и други.

Следва: Как се развива синдрома на сухото око?

Страници: 12345678910111213141516
5.0, 3 гласа

КОМЕНТАРИ КЪМ Синдром на сухото око