Начало Здравни проблеми Синдром на сухото око Рискови фактори за поява на синдром на сухото око
Синдром на сухото око

4. Рискови фактори за поява на синдром на сухото око

Редица фактори могат да увеличат риска от сухота в очите. Те включват:

4.1. Употреба на компютър

Употреба на компютър

Когато се работи с компютър, смартфон или други преносими цифрови устройства, ние сме склонни да мигаме по-рядко и ненапълно с очите си, което води до по-голямо слъзно изпаряване и повишен риск от симптоми на сухи очи.

4.2. Носене на контактни лещи

Носене на контактни лещи

Въпреки че може да бъде трудно да се определи точната степен, която носенето на контактни лещи допринася за проблема със сухите очи, дискомфортът поради сухота в очите е основната причина, поради която хората да спират да носят контактни лещи.

4.3. Възраст

Възраст

Синдромът на сухото око може да се появи във всяка възраст, но става все по-често срещан по-късно в живота, особено след 50-годишна възраст.

4.4. Менопауза

Менопауза

Жените след менопауза са с по-голям риск от сухота в очите, отколкото мъжете на средна възраст.

4.5. Среда в затворени помещения

Среда в затворени помещения

Климатици, вентилатори и отоплителни уреди могат да намалят влажността на средата в затворени помещения и / или да ускорят слъзното изпарения, причинявайки симптоми на сухота в очите.

4.6. Открита среда

Открита среда

Сух климат или ветровите условия в открита среда увеличават риска от сухота в очите.

4.7. Често пътуване със самолет

Често пътуване със самолет

Въздухът в кабините на самолета е изключително сух и може да доведе до проблема сухи очи, особено при хората с чести пътувания.

4.8. Тютюнопушене

Тютюнопушене

Освен че може да увеличи риска от синдрома на сухото око, тютюнопушенето е свързано със сериозни проблеми с очите, включително макулна дегенерация, катаракта и увеит.

4.9. Медицински състояния

Медицински състояния

Някои медицински състояния и системни заболявания, като диабет, проблеми с щитовидната жлеза, лупус, ревматоиден артрит и синдром на Сьогрен, допринасят за изсъхване на очите.

4.10. Лекарства

Лекарства

Много лекарства, отпускани с или без рецепта, включително антихистамини, антидепресанти, някои медикаменти за кръвно налягане и противозачатъчни таблетки, увеличават риска от сухи очи.

4.11. Проблеми с клепачите

Проблеми с клепачите

Непълно затваряне на клепачите при мигане или сън - състояние, наречено лагофталм, което може да бъде причинено от стареене или може да настъпи след козметична блефаропластика или други причини, може да предизвика сухи очи, които могат да доведат до язва на роговицата, ако не се лекува.

Следва: Кои са причините за възникване на синдрома на сухото око?

Страници: 12345678910111213141516
5.0, 3 гласа

КОМЕНТАРИ КЪМ Синдром на сухото око