Начало Здравни проблеми Миома

Миома

1. Какво представлява миомата?

Миомата представлява доброкачествен гладкомускулен тумор, който произхожда от миометриума (мускулната тъкан на матката).

Миомата засяга 25 % от жените над 30-годишна възраст. Туморът се среща рядко под 18-годишна възраст, а в менопаузата регресира. Миомата е най-често срещаният маточен тумор и един от най-често срещаните тумори на женска полова система.

Всички миомни възли започват като малки възелчета, които произхождат от мускулната тъкан на матката, а по-късно се трансформират до възли, които могат да бъдат с различна големина и разположение. Миомният възел може да бъде единичен или да се наблюдават множество миомни възли, които засягат цялата матка и предизвикват в различна степен нейната деформация (матката с множество възли се нарича миоматозна матка).

Характерно за лейомиомата е, че тя е ясно отграничена от околна тъкан, няма инфилтративен растеж и не метастазира. Лейомиомата може да достигне значителни размери, вследствие на което да предизвиква компресия над съседните органи и структури.

Миомите могат да имат различна локализация. Наблюдават се миомни възли, разположени субмукозно, интрамурално или субсерозно.

Клинично гладкомускулният тумор се характеризира предимно с неправилни кръвотечения, симптоми вследствие на притискане на съседни органи и структури и рядко болка. В някои случаи вследствие на миомен възел могат да се наблюдават спонтанни аборти и стерилитет.

 

Информация за миома може да прочетете и тук:

Колко често се среща миомата?

Миомата е най-често срещаният маточен тумор. Честота на миомата е по-голяма във възрастта след 30 години, докато през пубертета и след менопаузата е значително по-рядко срещана.

Миомата е най-често срещаният маточен тумор, който произхожда от мускулната тъкан на матката. Честотата на миомата варира в зависимост от възраст, държава, раса. Засяга 25 % от жените над 30-годишна възраст. Туморът се среща рядко под 18-годишна възраст, а в менопаузата регресира.Заболяването се сре

Прочети повече ›
2.

Какви са причините за поява на миома?

Прочетете информация за условията, причиняващи поява на миома.

Точните причини за поява на миома не са установени все още от учените.Изглежда, че развитието на миомата е свързано с женския хормон естроген. Миомата се появява по време на репродуктивните години, когато нивата на естроген са високи. Миоми не се развиват преди тялото да започне производство на естр

Прочети повече ›
3.

Какви видове миома има?

Съществуват различни видове миома. Основно те се подразделят в зависимост от това дали са разположени в тялото на матката или извън него. Различават се субмукозни, интрамурални и субсерозни миомни възли.

В зависимост от посоката на нарастване и тяхната локализация миомите се подразделят на няколко видове: субмукозни, интрамурални и субсерозни. От тях най-често срещаните са интрамуралните миомни възли. Миомните възли могат да бъдат единични или множествени.

Прочети повече ›
4.

Какви патоморфологични промени има при миома?

Прочетете макроскопските и микроскопските промени при миома.

Патоанатомията на миомата е съществена част от нейното изучаване. Миомата е доброкачествен тумор, който обикновено има бавен растеж, но може да достигне големи размери. Тя е добре отграничена от околните тъкани, няма инфилтративен растеж и не метастазира.Макроскопски представени миомите са плътно-жи

Прочети повече ›
5.

Какви са симптомите при миома?

Основен симптом при жените с миома е кръвотечението. Другите оплаквания, които могат да имат жените, се дължат на компресията, осъществена от миомата върху съседни органи.

Симптомите на заболяването зависят от локализацията на миомата и нейния размер. Миомите, особено когато са с малки размери, могат да бъдат асимптомни.Клинично признаците, които се наблюдават при миома, се характеризират предимно с неправилни кръвотечения (хиперменорея, метрорагия, менометрорагия). Д

Прочети повече ›
6.

Как се поставя диагнозата миома?

Основно значение за поставянето на диагнозата миома имат клиничната картина и образните изследвания, предимно ехографията.

Поставянето на диагнозата миома обикновено не е трудно, но понякога могат да съществуват и затруднения. Основно значение се отдава на огледа и палпацията, образните изследвания, параклинични изследвания, сондирането на матката и други. Посредством тези методи може нерядко да се определи размерът, бр

Прочети повече ›
7.

Диференциална диагноза на миома

С кои заболявания и състояния може да се греши миомата?

Миомите са често срещано състояние, но въпреки това други по-сериозни причини за анормално кървене или наличие на маса в тазовата област могат да съществуват паралелно и трябва да бъдат изключени.Диференциалната диагноза на миомата зависи от симптомите, които тя предизвиква, но включва:Дисфункционал

Прочети повече ›
8.

Лечение на миома

Какво включва лечението на миомата? Кои са терапевтичните методи?

Лечение на миомата може да не бъде необходимо в случаи, когато няма симптоми на миома или когато симптомите са леки и ежедневните дейности не са значително засегнати.Миомата често се свива след менопауза и симптомите обикновено се облекчават или изчезват напълно.Симптоматично миома на матката може д

Прочети повече ›
9.

Какви усложнения могат да се наблюдават при миома?

При миома могат да се наблюдават различни усложнения, които могат да бъдат общи, инфекциозни, механични, дистрофични и други.

Усложненията при миома могат да бъдат от разнообразен характер. Те могат да бъдат разграничени като общи, локални, акушерски усложнения и злокачествени промени.

Прочети повече ›
10.
Страници: 12345678910111213
3.9, 44 гласа

КОМЕНТАРИ КЪМ Миома